Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΟΥΣΑ
"Πούλησαν" το ποτάμι Αραπίτσα

Με τη διαδικασία του "κατεπείγοντος" το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε συμφωνία με γερμανικό κονσόρτσιουμ για την κατασκευή πέντε υδροηλεκτρικών σταθμών μέσα στην πόλη

Σε γερμανική εταιρία δόθηκε για αξιοποίηση, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας - με αρνητική ψήφο μόνο του εκπροσώπου της ΔΑΚ Δ. Κότσιφα - το ποτάμι που διασχίζει την πόλη της Νάουσας, η Αραπίτσα. Να σημειωθεί ότι το θέμα παρουσιάστηκε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ηδη την εβδομάδα αυτή υπογράφηκε προσύμφωνο συνεργασίας από τον δήμαρχο Νάουσας κ. Λιόλιο, τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Εκμετάλλευσης Φυσικών Πόρων και τον γενικό διευθυντή του γερμανικού οίκου ΙΜΠΕΡΤ (εκπροσώπου του κονσόρτσιουμ εταιριών ΙΜΠΕΡΤ - SIEMENS) για τη δημιουργία κοινοπραξίας, προκειμένου αυτή να προβεί στην εγκατάσταση και λειτουργία πέντε υδροηλεκτρικών σταθμών. Οι θέσεις που δίνονται για την εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι οι Λόγγου, Αγιοι Θεόδωροι, Βεργιώτικη, Μπίλη και Μοσχόκι,όλες μέσα στην πόλη της Νάουσας. Το συνολικό κόστος της επένδυσης θα ανέλθει σε 2,3 δισ. δραχμές και θα καλυφθεί από επιδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος "Ενέργεια" και από δάνειο που θα εξασφαλίσει η ΙΜΠΕΡΤ από γερμανική τράπεζα. Μάλιστα, τονίζεται ότι η συμφωνία είναι η "απαρχή περαιτέρω συνεργασίας" του Δήμου Νάουσας με την ΙΜΠΕΡΤ για τη δημιουργία και άλλων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΚΟ Νάουσας του ΚΚΕ έχει ήδη καταγγείλει τη συμφωνία αυτή και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης των δημοτών, με στόχο την απόκρουση των σχεδίων του μεγάλου κεφαλαίου στην περιοχή. Οπως δηλώνει στο "Ρ" ο γραμματέας της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ Θανάσης Τσίτσης,η συμφωνία αυτή δε θα περάσει. "Η πράξη τους αυτή, λέει, κινείται στην κατεύθυνση της κυβέρνησης και της ΕΕ με στόχο το ξεπούλημα του τομέα ενέργειας σε ιδιώτες. Επίσης, σε μια πόλη που ήδη την έχουν καταντήσει τσιμεντούπολη, επιδιώκουν να κατασκευάσουν βιομηχανικά εκτρώματα μέσα στην καρδιά της, δημιουργώντας έτσι τεράστια και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή".

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΚ Δημήτρης Κότσιφας έκανε σχετικά με το θέμα την παρακάτω δήλωση: "Θεωρώ απαράδεκτο, θέματα που μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους - θετική ή αρνητική - στην ανάπτυξη αυτής της πόλης να συζητιούνται από το Δημοτικό Συμβούλιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Μια διαδικασία που στο συγκεκριμένο θέμα και προχειρότητα ανέδειξε και σοβαρότητας στερήθηκε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η πρόσκληση για τη συνεδρίαση, έφτασε στα χέρια μου ελάχιστες ώρες πριν τη διεξαγωγή της.

Ταυτόχρονα, γεννιούνται μια σειρά από ερωτηματικά. Γιατί κατ' επείγον; Δε γνώριζε ο δήμαρχος τη δημιουργία κοινοπραξίας; Τέτοιου είδους κοινοπραξίες δημιουργούνται μέσα σε μια βδομάδα και στο πόδι; Μήπως χρειάζεται να προηγηθούν συναντήσεις, συζητήσεις, μελέτες, προγραμματισμοί, προτάσεις; Εγιναν; Πότε, πού και από ποιους;".

Και ο Δ. Κότσιφας συνεχίζει: "Αν υποθέσουμε ότι ο παραπάνω δρόμος ακολουθήθηκε, γιατί κάποιοι κράτησαν τη γνώση σαν εφτασφράγιστο προσωπικό τους μυστικό; Γιατί προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τους δημοτικούς συμβούλους, σαν "πολιτικές μαριονέτες", όπου χωρίς την αναλυτική ενημέρωση αλλά και με το μαχαίρι στο λαιμό (γιατί επείγονταν να κατατεθεί η πρόταση επιδότησης στο υπουργείο Ανάπτυξης) έπρεπε να αποφασίσει; Μήπως πέρα από την προχειρότητα θα πρέπει να σκεφτούμε και τη σκοπιμότητα;", αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Κότσιφας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ