Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μαζικά και δυναμικά στην απεργία

Στη βοήθεια των ΜΑΤ, του εισαγγελέα και απεργοσπαστικών μηχανισμών, καταφεύγει ο δήμαρχος Χρ. Καφφές, που χτες προχώρησε σε παράνομες απολύσεις άλλων 7 εργαζομένων. Απαίτηση των συναδέλφων τους η επαναπρόσληψή τους

Για τέταρτη μέρα χτες συνεχίστηκαν οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων στο Δήμο Λάρισας, οι οποίοι διεκδικούν την επαναπρόσληψη των 58 συναδέλφων τους που απολύθηκαν με απόφαση του δημάρχου Χρ. Καφφέ και της Δημοτικής Αρχής της πόλης.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να διατηρηθούν στη θέση τους οι απολυμένοι, είτε με σύμβαση μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού Πολιτισμού (ΔΕΤΠΟΛ), είτε με πολιτική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής μέχρι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει τη μονιμοποίηση των απολυμένων, οι οποίοι απασχολούνταν από 2 μέχρι και 7 χρόνια στο Δήμο Λάρισας. Ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι υπήρξε μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής και ιδιαίτερα του δημάρχου Χρ. Καφφέ,για την απόλυση των συγκεκριμένων εργαζομένων, οι περισσότεροι από τους οποίους απασχολούνταν στον τομέα της καθαριότητας, προκειμένου να μην εμποδιστούν τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

Ο δήμαρχος επιμένει στην απόφασή του και μάλιστα χτες - σε μια επίδειξη πείσματος και "τσαμπουκά" - προχώρησε στην απόλυση άλλων 7 εργαζομένων, που εργάζονταν, μέσω της ΔΕΤΠΟΛ, επί 8 χρόνια σε διάφορες δημοτικές υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, έχει προσφύγει στον εισαγγελέα Πρωτοδικών και στον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας, προκειμένου να δημιουργήσει ένα κλίμα αστυνομικής τρομοκρατίας σε βάρος των απεργών, για να σπάσει την απεργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι απαίτησε από την αρμόδια αντιδήμαρχο καθαριότητας Καίτη Τσουκνικά να ζητήσει από τα δικαστήρια την κήρυξη ως παράνομης και καταχρηστικής της απεργίας.Η αντιδήμαρχος - και προς τιμήν της, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι - αρνήθηκε να υπακούσει στην εντολή του Χρ. Καφφέ και πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέβαλε την παραίτησή της. Ο δήμαρχος αντιδρώντας δήλωσε ότι τίθεται ο ίδιος επικεφαλής του τομέα καθαριότητας, για να επιβλέπει και να συμμετέχει προσωπικά (!) στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ενώ ανακοίνωσε ότι θα δοθούν απορριμματοφόρα σε πολίτες που συμμετέχουν σε συνοικιακά συμβούλια, για να συγκεντρώνουν αυτοί τα σκουπίδια.

Χτες, όπως και προχτές το μεσημέρι, εμφανίστηκαν πάλι δυνάμεις των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο, με σκοπό να διευκολύνουν απεργοσπάστες να πάρουν απορριμματοφόρα και να δουλέψουν.Ομως ξανά απεργοσπάστες δεν εμφανίστηκαν.Η συμμετοχή στην απεργία αγγίζει τα όρια της καθολικότητας και είναι χαρακτηριστικό ότι άρχισαν να συμμετέχουν και εργαζόμενοι που προσελήφθησαν πριν τρεις μέρες!

Συνέντευξη Τύπου

Το μεσημέρι έδωσαν συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των τριών σωματείων του δήμου που κήρυξαν την απεργία. Οι πρόεδροι των σωματείων - Ηλίας Καραφύλλης των μονίμων υπαλλήλων, Τηλέμαχος Καλόγερος,των εκτάκτων και Χαρίλαος Βαϊτσης,της καθαριότητας - τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να "τραβήξουν" την απεργία μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.Κατήγγειλαν την αδιαλλαξία του δημάρχου ο οποίος, όπως τόνισαν:

  • Μεταθέτει συνδικαλιστές για να τους εκδικηθεί και απειλεί απεργούς.
  • Θέλει να ποινικοποιήσει την απεργία.
  • Απολύει εργαζόμενους που δεν είναι του χεριού του για να προσλάβει άλλους στη θέση τους, στα πλαίσια πελατειακών και ρουσφετολογικών σχέσεων που θέλει να διαμορφώσει. Υπογράμμισαν, επίσης, ότι έχουν την υποψία πως ο δήμαρχος έχει παρέμβει στον υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας να μην περιληφθούν στην τροπολογία που συζητείται για την αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων που υπάρχουν σε πολλούς δήμους της χώρας, οι περιπτώσεις των απολυμένων του Δήμου Λάρισας.Επισήμαναν ότι είναι πρωτοφανές φαινόμενο η μαζική απόλυση εργαζομένων στο Δήμο Λάρισας και χαρακτήρισαν και τη διαδικασία απόλυσης άκυρη, αφού υπογράφτηκε για τις 28 Φλεβάρη, ενώ οι απολυμένοι εργάζονταν μέχρι και στις 18 Μάρτη και κατήγγειλαν ότι στους απολυμένους ο δήμος χρωστάει σχεδόν από 1.000.000 δραχμές στον καθένα, για δεδουλευμένα, από το 1995 μέχρι τώρα.

Ανέφεραν ότι η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ καλύπτει και τους εργαζόμενους της Λάρισας και σ' αυτό δήλωσαν ότι συμφωνούν, ως άτομα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Κανελλόπουλος και της ΝΔ Γ. Γαρουφαλιάς.

Τέλος κάλεσαν τους δημότες της Λάρισας να κατανοήσουν και να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων, γιατί παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλιά και για την καλύτερη λειτουργία υπέρ του πολίτη των δημοτικών υπηρεσιών.

  • Ως παράνομες κατήγγειλε - σε συνέντευξη Τύπου - τις απολύσεις στο δήμο η δημοτική κίνηση "Συνεργασία για τη Λάρισα" και ζήτησε να συνέλθει έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσει το πρόβλημα και να ικανοποιηθεί το αίτημα των εργαζομένων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων (2019-07-19 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τους εργαζόμενους του δήμου (2011-12-23 00:00:00.0)
Κι άλλα "βάσανα" για τον Τσουκάτο (1998-05-07 00:00:00.0)
"Φαρμάκι" ο... Καφφές (1997-09-18 00:00:00.0)
"Χαράτσι" στους νέους που θέλουν ν' αθλούνται (1996-06-28 00:00:00.0)
Ζητείται εισαγγελέας! (1995-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ