Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιμονή σε πανεπιστήμιο πολλών ταχυτήτων

Στον απόηχο της μεγάλης απεργίας των καθηγητών, η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τις προσδοκίες του λαού για καλύτερα προσπελάσιμη παιδεία, αλλά και σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την αυταρχική αντιμετώπιση της απεργίας των καθηγητών, ανακοινώνει την αύξηση του αριθμού των εισακτέων κατά 5.000 περίπου και εξειδικεύει τις προτάσεις για "άνοιγμα των πανεπιστημίων" με τη θεσμοθέτηση των Ελεύθερων Κύκλων Σπουδών.

Ο υπουργός Παιδείας για μια ακόμα φορά επέλεξε την έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε χτες στην Πλάκα, για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την "ανοιχτή" πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, ενώ εκτίμησε ότι ο διάλογος με τους φορείς θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Μάη, οπότε και θα θεσμοθετηθούν οι Ελεύθεροι Κύκλοι Σπουδών.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι ο υπουργός πρότεινε και συζητήθηκε στη σύνοδο η παρακάτω πρόταση: Η εγγραφή σε μεμονωμένα μαθήματα για τα οποία χορηγούνται βεβαιώσεις σπουδών ή η εγγραφή στο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο οδηγεί σε πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να γίνεται χωρίς εξετάσεις για κάθε Ελληνα απόφοιτο λυκείου ή αλλοδαπό υπήκοο κάτοχο τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σ. σ. η πρόταση αυτή κάνει πράξη την πολυδιάσπαση της πανεπιστημιακής μόρφωσης και την κατηγοριοποίηση των πτυχίων).

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, στη διάρκεια της Συνόδου εξετάστηκε το ενδεχόμενο της επιλογής των φοιτητών, που επιθυμούν να φοιτήσουν στα προγράμματα των Ελεύθερων Κύκλων Σπουδών (ΕΛΚΥΣ), με κλήρωση (!) προκειμένου να καλυφτεί η ζήτηση, καθώς τα ιδρύματα δε θα δέχονται απεριόριστο αριθμό εισακτέων στους ΕΛΚΥΣ, αλλά θα τον καθορίζουν κάθε φορά τα ίδια τα ΑΕΙ.

Στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας εμπεριέχεται για μια ακόμα φορά η καθιέρωση διδάκτρων στους Ελεύθερους Κύκλους Σπουδών για τους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, ενώ προτείνεται στην πρώτη φάση ανάπτυξης των ΕΛΚΥΣ ο υποψήφιος φοιτητής ή σπουδαστής να μην επιτρέπεται να εγγραφεί σε περισσότερα από εφτά μαθήματα κατά έτος. Σύμφωνα με τις προτάσεις, επιτρέπεται η μετεγγραφή φοιτητών ή σπουδαστών εσωτερικού οι οποίοι και μεταφέρουν τις διδακτικές μονάδες που έχουν κατοχυρώσει.

Στη διάρκεια της συνόδου ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε προτάσεις εφαρμογής για τη συγκρότηση Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και ζήτησε από τα ιδρύματα να του στείλουν προτάσεις και σχόλια. Οι Πρυτάνεις πάντως εμφανίστηκαν διχασμένοι ως προς το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας Ελεύθερων Κύκλων Σπουδών και επιφυλάχτηκαν να στείλουν τις δικές τους προτάσεις. Πάντως, ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Αιμ. Μεταξόπουλος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι η πλειοψηφία των Πανεπιστημίων ακόμα και επιλεκτικά δέχεται τη λειτουργία των Ελεύθερων Κύκλων Σπουδών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «τραπέζι» ο καθορισμός του αριθμού εισακτέων (2014-11-25 00:00:00.0)
Προς «πτυχία» πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων! (2011-07-01 00:00:00.0)
Πρόταση - χάδι στα αυτιά των μαθητών και του συστήματος (2007-02-27 00:00:00.0)
Αντιδράσεις από τους πρυτάνεις (2001-01-23 00:00:00.0)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο "λουκέτου" στα πανεπιστήμια (1999-03-12 00:00:00.0)
"Μεθοδευμένη υπονόμευση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας" (1997-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ