Τρίτη 25 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Στο «τραπέζι» ο καθορισμός του αριθμού εισακτέων

Με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη μετάθεση της αρμοδιότητας καθορισμού εισακτέων από το υπουργείο Παιδείας στα ίδια τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, συνεδρίασαν χτες τα Συμβούλια Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ).

Η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας είναι η εφαρμογή του τμήματος εκείνου του νόμου - πλαισίου, που ορίζει ότι ο αριθμός των εισακτέων καθορίζεται από τα ιδρύματα. Συγκεκριμένα, πρότεινε να υποβληθούν σχετικές εισηγήσεις από τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και τους προέδρους των ΤΕΙ στην Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), κατόπιν να κατατεθεί η γνώμη της ΑΔΙΠ στα ιδρύματα και στη συνέχεια τα ίδια τα ιδρύματα να αποφασίσουν για τον αριθμό των εισακτέων. Η δε ηγεσία του υπουργείου προσπάθησε να αποκόψει το ζήτημα της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από τη συζήτηση για τους εισαγόμενους, ωστόσο κάλεσε τα ιδρύματα να λάβουν υπόψη τις απαιτήσεις της ελληνικής οικογένειας για ανώτατες σπουδές.

Ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει αυτή τη διαδικασία και θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή.

Η πλευρά των διοικήσεων των Πανεπιστημίων τοποθετήθηκε με βάση την απόφαση της έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων που έγινε το Σάββατο. Τονίζοντας, δηλαδή, ότι το θέμα των εισαγομένων «είναι σκόπιμο και πρέπει να διευθετηθεί στα πλαίσια του νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διάρκειας, καθώς ο αριθμός των εισαγομένων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού», ώστε πολιτεία και ιδρύματα να αναλάβουν το κομμάτι της ευθύνης που τους αναλογεί. Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, παρουσιάστηκε η σχετική εισήγηση του Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, που θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τον αριθμό των εισακτέων. Μεταξύ άλλων προτείνει ένα τμήμα που διαθέτει μέχρι και 5 καθηγητές όλων των βαθμίδων, να μην έχει αριθμό εισαγομένων άνω του 50 και όταν ένα τμήμα διαθέτει άνω των 5 καθηγητών όλων των βαθμίδων, να μπορεί να δέχεται αριθμό εισαγομένων αιτιολογημένα μέχρι 120.

Στη χτεσινή συζήτηση, δεν εκφράστηκε από την πλευρά των φορέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης ανοιχτή αντίθεση στο να καθορίζουν τα ιδρύματα πόσοι θα εισαχθούν. Ωστόσο καθολικά πρόταξαν το ζήτημα της αντιστοίχισης αριθμού εισακτέων - χρηματοδότησης - στελέχωσης. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Σύνοδος Πρυτάνεων, «σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2009», ενώ ζητά την ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων για τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων.

Η χτεσινή συζήτηση ανέδειξε τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται η Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ «εκτός θέματος» ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι που σπουδάζουν και οι οικογένειές τους, η υποβάθμιση των σπουδών και η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις των κομμάτων που πήραν μέρος στο Συμβούλιο «κοινωνικού διαλόγου» για την Παιδεία, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι σε μία τέτοια συζήτηση η «αριστερά» οφείλει να είναι παρούσα, όχι όμως και να συναινεί. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του υπουργείου, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού ζήτησε να λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένοι ποσοτικοί δείκτες (υποδομές, προσωπικό κ.τ.λ.) για τον καθορισμό των εισακτέων και οι μετεγγραφές να μην ξεπερνούν το 20% των εισακτέων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για μειωμένο αριθμό θέσεων διαγωνίζονται οι υποψήφιοι (2022-05-17 00:00:00.0)
Με αφορμή τη συζήτηση για τους εισακτέους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (2014-11-30 00:00:00.0)
Μειωμένοι οι εισακτέοι στην ανώτατη εκπαίδευση (2013-06-12 00:00:00.0)
Ελεγχος εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων (2007-03-20 00:00:00.0)
Περισσότεροι φέτος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (1996-03-16 00:00:00.0)
Χωρίς ουσιαστικό ρόλο (1995-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ