Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ασφυξία" εκθεσιακών χώρων

Ιδιαιτέρως "πιεστικές" μοιάζουν οι συνθήκες στον εκθεσιακό - αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.Πριν από λίγο καιρό έσπασε το ειδικό προστατευτικό τζάμι του τάφου του Φιλίππου διότι... οι επισκέπτες, που αυξήθηκαν κατά πολύ μετά την έκθεση των αντικειμένων της Βεργίνας, ασκούν πιέσεις στην τσιμεντένια σκάλα, αυτή με τη σειρά της στο χώμα και το χώμα στο τζάμι, το οποίο δεν άντεξε. Παρά τα δισεκατομμύρια που κόστισε η κατασκευή του στεγάστρου δεν είχε προβλεφτεί ένας τρόπος συγκράτησης των χωμάτων και εξουδετέρωσης αυτών των πιέσεων.Το νέο ειδικό τζάμι έχει ήδη παραγγελθεί στο εξωτερικό, αλλά απ' όσο γνωρίζουμε πάλι δεν προβλέπεται να λυθεί το κατασκευαστικό πρόβλημα, το οποίο υπάρχει και στον τάφο του Πρίγκιπα.Κι επιπλέον, ίσως, χρειάζεται να βρεθεί τρόπος ελέγχου της ροής των επισκεπτών και γιατί όχι καλύτερου φωτισμού του ιδιαίτερα σκοτεινού εκθεσιακού χώρου.

Ανακαινίζεται, όμως, το Μουσείο των Δελφών,δημιουργείται νέα αίθουσα όπου θα εκτίθεται ο Ηνίοχος και επεκτείνεται η είσοδος. Ολα αυτά έναντι 700 εκ. και βάσει μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου Αλ. Τομπάζη την οποία ενέκρινε, προχτές, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η μελέτη προβλέπει αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού, ηχομόνωση, οπτική επαφή μεταξύ των αιθουσών, αναβάθμιση των εργαστηρίων συντήρησης κ. ά. Επίσης, στέγαση του ψηφιδωτού που εκτίθεται υπαιθρίως με τζάμι, σε απόσταση ενός μέτρου από το έκθεμα, με δυνατότητα των επισκεπτών να βαδίζουν πάνω σε αυτό. Στο παρελθόν ο υπεύθυνος για τα ψηφιδωτά συντηρητής της Διεύθυνσης Συντήρησης του ΥΠΠΟ, με έκθεσή του, είχε εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με το ποσοστό συγκέντρωσης θερμότητας, που δεν πρέπει να ξεπερνά τους 28 βαθμούς, τους τρόπους διοχέτευσης των νερών της βροχής, αλλά και τη σκοπιμότητα αυτής της μεθόδου έκθεσης. Πάντως, τα μέλη του Συμβουλίου τόνισαν ότι είναι μια καλή ευκαιρία να αντιμετωπιστεί εκ νέου το μουσειολογικό πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή πάσχει από έλλειψη ειρμού και χρονικής αλληλουχίας.

Αλλά, ενώ αποφασίζονταν τα παραπάνω ο καθηγητής γεωλογίας Ηλίας Μαριολάκος έβαλε μια νέα διάσταση: Το μουσείο είναι κτισμένο πάνω σε ρήγμα.Αρα χρειάζεται να γίνει μελέτη αντισεισμικής προστασίας τουλάχιστον για τα μεγάλα αγάλματα που εκτίθενται.

Εγκρίθηκε, ωστόσο από το ΚΑΣ η σύσταση επιτροπής ειδικών, που θα ελέγξει την ασφάλεια των εδαφών γύρω από το κάστρο του Πλαταμώνα, προκειμένου ο ΟΣΕ να ξεκινήσει το έργο διάνοιξης σήραγγας.Η έγκριση διέλευσης της σήραγγας είχε δοθεί από το Συμβούλιο - με πλειοψηφία - πριν από χρόνια, αφού πρώτα είχαν εκφραστεί σοβαρές αντιρρήσεις επί της αρχής. Το σπουδαιότερο είναι ότι τότε είχε τονιστεί πως με αυτή τη σήραγγα προδιαγράφεται και το μέλλον μιας σειράς αρχαιοτήτων που θα βρεθούν στη διαδρομή της.Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Και πράγματι, τη συνέχειά της τη βρήκαμε πριν δύο χρόνια στη θέση Λουλουδιές,κοντά στην Κατερίνη, με το πρωτοβυζαντινό Επταπύργιο του οποίου κόπηκε η μία γωνία...

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ