Παρασκευή 29 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ
Θετικά τα αποτελέσματα του αγώνα τους

ΛΑΡΙΣΑ.-

Η πλειοψηφία των αγροτών στην περιοχή Βελεστίνου Μαγνησίας συμφωνεί για το δίκαιο των αιτημάτων, που προβάλλουν οικονομικοί μετανάστες - κυρίως Αλβανοί και λίγοι Ρουμάνοι - οι οποίοι, σε συνελεύσεις που πραγματοποίησαν στο χωριό Αγιος Γεώργιος, είχαν αποφασίσει να μη δουλεύουν στα χωράφια, αν δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά τους, που αφορούν σε κατώτερο μεροκάματο 5.000 δραχμών, σε 8ωρη απασχόληση με ψωμί και σε ασφάλιση στον ΟΓΑ. Πολλοί αγρότες, μάλιστα, δέχονται να ικανοποιήσουν τα δυο πρώτα αιτήματα, πολύ περισσότερο που αυτή την εποχή χρειάζονται τους μετανάστες, επειδή οι αγροτικές δουλιές βρίσκονται στο "φουλ". Οσον αφορά στο αίτημα για την ασφάλιση στον ΟΓΑ, οι αγρότες δηλώνουν πως αυτό αφορά κυρίως στην κυβέρνηση και προς αυτή πρέπει να στρέψουν τις διεκδικήσεις τους οι μετανάστες.

Η αγωνιστική αντίδραση των αλλοδαπών βρήκε μεν κατανόηση κι αποδοχή από πολλούς αγρότες και εργαζόμενους της περιοχής, φαίνεται, όμως, να συνάντησε τις αντιδράσεις κάποιων μεγαλοκτηματιών, οι οποίοι μάλλον θέλουν "και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη". Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι μερικοί απ' αυτούς έψαχναν να βρουν τους "πρωτεργάτες" της αντίδρασης των Αλβανών, προφανώς για να τους "πείσουν" με υποσχέσεις ή και να τους "συνετίσουν" με απειλές, για να σταματήσουν να ξεσηκώνουν τους άλλους. Τελικά, όμως, ακόμα και οι μεγαλοκτηματίες φαίνεται να υποχωρούν και να αποδέχονται τα αιτήματα των μεταναστών, μπροστά στην αποφασιστικότητά αυτών ν' αγωνιστούν για το δίκιο τους και "σπρωγμένοι" οι ίδιοι από την ανάγκη να έχουν τ' απαραίτητα εργατικά χέρια για να συνεχιστούν οι δουλιές στα κτήματά τους.

Προχτές το βράδυ οι μετανάστες πραγματοποίησαν ξανά μαζική συνέλευση στην πλατεία του χωριού Αγιος Γεώργιος, στην οποία εκτίμησαν ως θετικά τα πρώτα αποτελέσματα του αγώνα τους, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τις ευχαριστίες τους προς τους αγρότες της περιοχής. Στη συνέλευση παραβρέθηκε ο Τ. Τριανταφυλλάκος,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ο οποίος μετέφερε τη συμπαράσταση των εργαζομένων στους οικονομικούς μετανάστες, τονίζοντας τη θέση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για ισότιμη ένταξη του μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού στην οικονομία της χώρας - με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν οι Ελληνες εργαζόμενοι - και στο ελληνικό εργατικό κίνημα. Τις θέσεις αυτές συζήτησε ο Τ. Τριανταφυλλάκος και με τον πρόεδρο της Κοινότητας Αγίου Γεωργίου, Γ. Δελημήτρο,βρίσκοντας κατανόηση από τον κοινοτάρχη και προθυμία να βοηθήσει κι αυτός, ώστε τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών να ικανοποιηθούν και ν' αντιμετωπιστεί τυχόν κλίμα ξενοφοβίας και υποβόσκοντος ρατσισμού που μπορεί να εμφανιστεί. Πάντως, και οι μετανάστες - οι περισσότεροι των οποίων εργάζονται στην περιοχή από 5 έως 7 χρόνια - και οι κάτοικοι δηλώνουν πως οι σχέσεις τους είναι καλές και δεν έχουν κανένα λόγο να τις χαλάσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ