Πέμπτη 11 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σημαντικές ανταλλαγές

Συνέδριο των Δημοσίων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών των χωρών της Βαλκανικής

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε η ΕΡΤ με τη διοργάνωση του πρώτου Συνεδρίου των Δημοσίων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών των χωρών της Βαλκανικής, που ξεκινά σήμερα στο ξενοδοχείο "Sani Beach Holiday Resort" της Χαλκιδικής και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14 Ιουνίου. Τους στόχους της πρώτης συνάντησης των εκπροσώπων εθνικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων όλων των βαλκανικών χωρών ανέπτυξε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ χαρακτήρισε το Συνέδριο ως δίαυλο μεγαλύτερης επικοινωνίας, με τις βαλκανικές χώρες, τονίζοντας ότι τα ΜΜΕ μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρωτοβουλία αυτή παίρνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις, αφού από πολλές πλευρές εκφράζεται η αγωνία για το μέλλον τους και την επιβίωσή τους. Στο Συνέδριο θα επιδιωχτεί να βρεθούν σημεία σύγκλισης των εθνικών φορέων των ΜΜΕ των χωρών της Βαλκανικής, αναδεικνύοντας συγχρόνως τις πολιτικές και πολιτισμικές πλευρές και τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Στόχος είναι - όπως είπε ο Π. Παναγιώτου - η προώθηση οικονομικών, πολιτισμικών και εκπαιδευτικών σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών χωρών και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσιμη για την περιοχή. Τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια του Συνεδρίου είναι η συνεργασία στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, όπως συμπαραγωγές, πωλήσεις, ανταλλαγές ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών, τεχνικές διευκολύνσεις, συνεργασίες σε διεθνή χώρο. Στα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση θα είναι και οι νέες προοπτικές και αλλαγές του ραδιοτηλεοπτικού χώρου με τη δημιουργία και εμφάνιση της ψηφιακής τηλεόρασης. Ομάδες εργασίας επίσης, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα ασχοληθούν με νομικά και θεσμικά θέματα και προβλήματα του ραδιοτηλεοπτικού χώρου, καθώς και με την αξιοποίηση των αρχείων.

Επιδίωξη της ΕΡΤ, όπως είπε ο Παναγιώτης Παναγιώτου, είναι το Συνέδριο να έχει συνέχεια και να γίνει μόνιμος ετήσιος θεσμός και κάθε χρόνο μία από τις χώρες των Βαλκανίων να αναλαμβάνει τη διοργάνωσή του. Στο Συνέδριο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ανώτατα στελέχη των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών από Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Νέα Γιουγκοσλαβία, Κροατία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Σλοβενία, Ρουμανία και Τουρκία.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου τέθηκε και το θέμα των συμβασιούχων δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ δε συμμερίζεται την άποψη της ΕΣΗΕΑ για απολύσεις δημοσιογράφων, υποστηρίζοντας ότι τις ανάγκες της ΕΡΤ τις καθορίζει η εταιρία και ότι ουσιαστικά δε θα ανανεωθούν παρά μόνο 15-20 συμβάσεις. Υποστήριξε ότι ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού ορίζει 532 οργανικές θέσεις και ότι από αυτές οι 380 καλύπτονται από συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ για τις υπόλοιπες 150 μετά από προκήρυξη θα υπογραφούν συμβάσεις εργασίας. Θεωρεί, μάλιστα, ότι αυτή είναι μια "ευνοϊκή" ρύθμιση για τους δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, με το οποίο μέσα στα τέσσερα επόμενα χρόνια από τους 380 δημοσιογράφους θα συνταξιοδοτηθούν υποχρεωτικά 60 και 40 με την εθελουσία έξοδο. Εν τω μεταξύ χτες το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ