Σάββατο 13 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Σε πορεία έναρξης διαλόγου;

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. -Μετά το "μονομερές" μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές που το Πακιστάν ανακοίνωσε προχτές, υπήρξαν και νέα βήματα χτες τα οποία καταδεικνύουν μια πρόθεση, και από τις δύο πλευρές, να αρχίσει διάλογος. Η Ινδία πρότεινε απευθείας διάλογο στις 22 Ιουνίου, αλλά το Πακιστάν τον απέρριψε χαρακτηρίζοντας "τέχνασμα" την πρόταση. Η κυβέρνησή του αντιπρότεινε συνομιλίες για τις 20 Ιουνίου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Πακιστάν προσφέρεται να επαναλάβει τις ευρισκόμενες σε αδιέξοδο ειρηνευτικές συνομιλίες στη βάση που συμφώνησαν οι δύο πλευρές πέρυσι τον Ιούνιο. Αλλά η Ινδία απάντησε σήμερα προτείνοντας συνομιλίες στη βάση των προτάσεων που έκανε τον Ιανουάριο και οι οποίες "δεν έγιναν αποδεκτές", είπε.

"Αντί να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση (του Πακιστάν) για συνομιλίες επί της συμφωνηθείσης βάσης, η Ινδία ζήτησε επανάληψη των συνομιλιών με βάση τις προτάσεις που έκανε το Νέο Δελχί τον Ιανουάριο. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές από το Πακιστάν ως βάση εργασίας για την επανάληψη των συνομιλιών επειδή ήταν μη ρεαλιστικές και αντικατόπτριζαν τη σταθερά αρνητική και μη σοβαρή προσέγγιση της Ινδίας στο διάλογο", εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Το Πακιστάν "προσκαλεί την κυβέρνηση της Ινδίας να στείλει αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ για συνομιλίες στις 20 Ιουνίου", κατέληξε.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν Σαρτάι Αζίζ αύξησε κατά 8,2% τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 1998 - 99, οι οποίες θα φτάσουν τα 145 δισεκατομμύρια ρουπίες...

Η κυβέρνηση της Ινδίας (που θρηνούσε χτες για τους 735 νεκρούς που έχει προκαλέσει ο κυκλώνας που πλήττει τις νότιες περιοχές της), δεν απάντησε άμεσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ