Σάββατο 13 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ξανά το Ισλάμ στο στόχαστρο

ΑΓΚΥΡΑ. -Ο ισχυρός παράγων του τουρκικού πολιτικού σκηνικού... στρατός, αυτεπίκλητος τοποτηρητής του κοσμικού κράτους του Ατατούρκ, αυξάνει την πίεσή του προς την τρικομματική κυβέρνηση Γιλμάζ για να "καμφθεί" ο"ισλαμικός φουνταμενταλισμός". Αφορμή: οι εκλογές που προγραμματίζονται για τις αρχές του 1999.

Το ρεπορτάζ της αγγλόφωνης εφημερίδας "Τούρκις Ντέιλι Νιους" News χτες, ήχησε μάλλον σαν "προειδοποιητικό καμπανάκι" για τους κυβερνώντες. Οι στρατηγοί, έγραφε, συγκαλούν έκτακτη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα. Και σ' αυτήν θα "εξετάσουν" και θα κρίνουν το έργο της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της δράσης των φανατικών ισλαμιστών στο πολιτικό πεδίο.

Οι στρατηγοί, σχολίαζε το "Aσοσιέιτεντ Πρες", μοιάζουν δυσαρεστημένοι. Ο νόμος με περιεχόμενο τον "φουνταμενταλισμό" καθυστερεί. Το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή, με 143 έδρες, είναι το διάδοχο του (απαγορευθέντος) Ρεφάχ, αυτό της Αρετής. Η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι πάντοτε και πανταχού παρούσα.

Ο Γιλμάζ κι οι συν αυτώ, Ετσεβίτ και Τσιντορούκ, θα "εγκληθούν" από τους στρατηγούς για την αργοπορία. Και θα κληθούν να επιβάλουν αυστηρότερο έλεγχο στον πολιτικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό, και δημόσιο τομέα.

Αλλά βέβαια, με την προεκλογική περίοδο να ξεκινά (αν δεν ξεκίνησε ήδη), θα πρέπει να αναμένεται να "χαλαρώσουν" οι κυβερνώντες, τους επόμενους μήνες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ