Κυριακή 14 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τσάι και μαγεία

Καλοκαίρι και ο περισσότερος κόσμος πίνει παγωμένο καφέ. Ομως υπάρχουν μερικοί που προτιμούν το τσάι. Τσάι χωρίς συμπάθεια, τσάι δυνατό, καυτό με πολύ πάθος αντί για ζάχαρη. Τσάι, που σε οδηγεί στην έρημο. Στη Σαχάρα, που μοιάζει να μη χωρίζει τους ανθρώπους, αλλά σα μια άλλη Κίρκη να τους μεταμορφώνει. "Τσάι στη Σαχάρα",λοιπόν, προσφέρει σήμερα ο ΑΝΤΕΝΝΑ στις 23.30. Τσάι, που σερβίρει ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και μας βοηθά να χωνέψουμε, να καταλάβουμε, να ζήσουμε μια ζωή διαφορετική από τη δυτική, να αποκτήσουμε - για λίγο έστω άλλες συνήθειες - άλλες αγάπες, άλλες προτιμήσεις. Ενα τσάι αρωματικό που μας ζαλίζει αλλά ταυτόχρονα μας εξηγεί τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον τουρίστα και στον ταξιδιώτη. Ο πρώτος φεύγει και το μυαλό το έχει στην επιστροφή, ενώ ο δεύτερος φεύγει και ούτε σκέφτεται πότε θα γυρίσει, ούτε και είναι σίγουρο πως κάποτε θα επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε. Ο ταξιδιώτης, γίνεται ένα με τον κάθε τόπο. Στα 1947, ένα ζευγάρι Νεοϋορκέζων, καταφτάνουν στη Βόρεια Αφρική μαζί με τον όμορφο νεαρό φίλο τους, προσπαθώντας να ξεφύγουν για λίγο από τα βαλτωμένα ύδατα της αμερικάνικης μεγαλούπολης και να ζήσουν μια νέα εμπειρία, να γευτούν έναν άλλο τρόπο ζωής. Με το που κατεβαίνουν σε ένα λιμάνι, κάτι παράξενο συμβαίνει, κάτι τρομερό. Στο πρόσωπό τους αρχίζει να αποτυπώνεται το δράμα που πρόκειται να ζήσουν. Οσο προχωρούν πιο βαθιά τόσο η Σαχάρα ασκεί πάνω τους μια γοητεία τρομερή, μια έλξη καταστροφική που τους κάνει να θέλουν να τη διασχίσουν, να την οριοθετήσουν, να την κατακτήσουν. Και ποιος είναι άραγε ο προορισμός αυτών των ανθρώπων; Ο τόπος, κάποιος τόπος τέλος πάντων, ή ο ίδιος τους ο εαυτός που μέχρι πρότινος δε γνώριζαν. Με τους: Ντέμπρα Γουίνγκερ και Τζον Μάλκοβιτς.

Την Τετάρτη στις 22.30 η ΕΤ - 3 θα παρουσιάσει μια ρομαντική ταινία αγγλικής παραγωγής με τρεις εξαιρετικές πρωταγωνίστριες, τρία ιερά τέρατα του αγγλικού θεάτρου και κινηματογράφου. Μιλάμε για τις κυρίες του "Μαγεμένου Απρίλη",δηλαδή για την Τζόαν Πλουράιτ, τη Μιράντα Ρίτσαρτσον και την Πόλι Γούκερ. Πλάι τους η Τζόουσι Λόρενς.

Ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος τέλειωσε αλλά η κατάθλιψη μόλις άρχισε, παίρνοντας τη θέση του φόβου. Μια παντρεμένη γυναίκα που ζει στο γκρίζο καταθλιπτικό Λονδίνο, δίπλα σ' ένα μονότονο πληκτικό σύζυγο κοντεύει να πάθει νευρικό κλονισμό. Μια μέρα διαβάζει μια μικρή αγγελία: "Ενοικιάζεται μεσαιωνικός πύργος στις ακτές της Μεσογείου για το μήνα Απρίλιο".Η αγγελία αυτή τη γεμίζει αισιοδοξία. Η ελπίδα ότι θα μπορέσει για τριάντα ολόκληρες μέρες να απομακρυνθεί από το μουντό περιβάλλον της και να λουστεί με τις αχτίδες του ήλιου τη γεμίζει χαρά. Προτείνει σε μια γνωστή της, τη Ρόουζ, να συμμετάσχει στα έξοδα. Εκείνη δέχεται γιατί έχει σοβαρούς λόγους πιστεύει ότι ο γάμος της βρίσκεται σε κίνδυνο και ο μόνος τρόπος για να σωθεί είναι η δική της απομάκρυνση από τη συζυγική εστία. Οι δυο γυναίκες φεύγουν, ταξιδεύουν στο νότο, και γίνονται πυργοδέσποινες του... ήλιου. Ομως και πάλι τα έξοδα είναι υπερβολικά, έτσι αναγκάζονται να βάλουν κι αυτές με τη σειρά τους μια αγγελία και να ζητούν συγκάτοικο. Δυο κυρίες της "υψηλής" κοινωνίας ανταποκρίνονται. Μια ηλικιωμένη γυναίκα που έχει για συντροφιά μόνον το παρελθόν και μια νέα και όμορφη, ελεύθερη γυναίκα που ζητά, ο θεός γνωρίζει τι. Μέρα με τη μέρα οι γυναίκες αυτές θα συνδεθούν, θα μιλήσουν η μια στην άλλη, θα βρουν το χαμένο τους εαυτό, και θα ξαναθυμηθούν κάτι που είχαν από χρόνια ξεχάσει. Τη χαρά της προσφοράς, την άδολη φιλία, τη γενναιοδωρία των αισθημάτων. Ετσι αυτός ο μαγεμένος Απρίλης θα μείνει αξέχαστος. Η ταινία βραβεύτηκε με δυο Χρυσές Σφαίρες και προτάθηκε για τρία Οσκαρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ