Κυριακή 14 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ονειρα "στη σκιά των Βράχων"

Ο Βασίλης Κολοβός μιλά για το όνειρο που έγινε 11 χρόνων στη "σκιά των Βράχων" του Βύρωνα

Εντεκα χρόνια δημιουργικής παρουσίας και πολιτιστικής παρέμβασης, έντεκα χρόνια "στη σκιά των Βράχων", κοινωνούμε σαν θεατές το λόγο, τη μουσική, το χορό, τα ιερά και όσια δημιουργήματα του ανθρώπινου νου. Ο Δήμος Βύρωνα συνεχίζει την ποιοτική σχέση που ανέπτυξε μεταξύ δημιουργίας, τέχνης και κοινού. Μια σχέση που την ποτίζει χρόνια τώρα με φαντασία και υπευθυνότητα.Το ραντεβού με την τέχνη και τον πολιτισμό δίνεται και φέτος "στη σκιά των Βράχων". Ανοίγει στις 17 Ιουνίου η αυλαία του φετινού Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου.Μια πολιτιστική ανάσα για τους κατοίκους όχι μόνο του Βύρωνα. Γιατί το Φεστιβάλ Βύρωνα δεν έχει καταξιωθεί μόνο στη συνείδηση της κοινωνίας του Βύρωνα και των γύρω περιοχών, αλλά ολόκληρης ίσως της Αττικής.

"Αξίζει επαίνους η Δημοτική Αρχή και η κοινωνία του Βύρωνα - επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Βύρωνα, Βασίλης Κολοβός - που με σκληρούς αγώνες, διώξεις, δίκες κατάφεραν τελικά αυτό το χώρο των Βράχων, που εξορύξαμε την πέτρα του για να φτιάξουμε τα φτωχικά μας, το λατομείο ετούτο των αισθήσεων και των παραισθήσεων να γίνει σήμερα ένας ιερός χώρος πολιτισμού. Ενα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όλους εκείνους τους αφανείς, που ζώντας διαρκώς πίσω από τους προβολείς, συντρόφευαν το όνειρο και το βλέπουν φέτος να γίνεται έντεκα χρονών. Είναι τιμή για μένα να κρατώ την πορεία προς το μέλλον, με βάση τις συντεταγμένες και τα στίγματα που καταστρώσαμε όλοι μαζί, ο δήμαρχος Νίκος Ρογκάκος,το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό. Με βάση αυτή τη συλλογιστική κάναμε την επιλογή του φετινού προγράμματος και οργανώσαμε τους θεματικούς κύκλους".

Στα δύο θέατρα, το Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" και στο θέατρο "Αννα Συνοδινού" θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις, που διακρίνονται για την ποιότητα, την υψηλή αισθητική. Πυκνό στη δομή του το πρόγραμμα, με πολλά αφιερώματα και θεματικούς κύκλους, το Φεστιβάλ αποτελεί ένα δίαυλο ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα στους δημιουργούς και τους θεατές.

Ιερή υποχρέωση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αφιερώματα. "Εχουμε ιερή υποχρέωση" - τονίζει ο Βασίλης Κολοβός - "να σταθούμε με σεβασμό και ευλάβεια μπροστά σ' όλους εκείνους που με το αίμα τους, με το απόσταγμα της ψυχής τους, με την προσωπική στάση ζωής, με τη δημιουργική προσφορά τους σημάδεψαν τη μορφή τέχνης που υπηρέτησαν.Σηματοδότησαν και σηματοδοτούν με την παρουσία τους ή και με την απουσία τους κατά πού πρέπει να στραφούν οι καιροί και οι άνεμοι της δημιουργίας, στη σημερινή ιστορική συγκυρία, στη σημερινή προχωρημένη απανθρωπιά και αντιπνευματικότητα της κοινωνίας μας. Μερικοί από αυτούς συνεχίζουν το έργο τους, μερικοί μάς άφησαν την παρακαταθήκη τους και μας παρακολουθούν από μακριά".

Ανάμεσα στα αφιερώματα, που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνονται βραδιές αφιερωμένες στους: Βάρναλη (με την "Αληθινή Απολογία του Σωκράτη" από τον Χρήστο Καλαβρούζο,19/6), Λόρκα (Μουσικό ταξίδι από τα Βαλκάνια ως τη Μεσόγειο, 25/6), Αρμενία (29/6), Ελληνες μουσουργούς: Καλομοίρη, Σαμάρα, Καρρέρ, Σακελλαρίδη, Χατζηαποστόλου (από τη "Λυρική Εκφραση",5/7), Μάνο Ελευθερίου (από το μουσικό σχήμα "Τα ετερώνυμα έλκονται",13/7), Ηπειρο (μουσική - τραγούδια, 15/7), Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (με αφορμή τα 100 χρόνια της παράστασης από το Θέατρο Καισαριανής με τα "Μαλλιά Κουβάρια" του Ν. Λάσκαρη, 17/7), Κώστα Χατζή (10/7) και Νίκο Ξυλούρη (συναυλία από τους "Χαϊνηδες",24/7).

Θεματικοί κύκλοι

Στο πλαίσιο του κύκλου "Αρχαίου Δράματος" θα φιλοξενηθούν οι παραστάσεις: "Αχαρνείς" του Αριστοφάνη από το "Ανοιχτό Θέατρο", με τον Θανάση Βέγγο (6, 7/7), "Οιδίπους επί Κολωνώ" του Σοφοκλή από τη "Θεατρική Διαδρομή" με τους Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Γιώργο Κέντρο, Τάσο Χαλκιά, Γιώργο Παρτσαλάκη, κ. ά. (19, 20/7), "Ορέστης" του Ευριπίδη από το "Θέατρο Τέχνης" με τους Γ. Κιμούλη - Ρ. Πιττακή (28, 29/7) και "Πλούτος" του Αριστοφάνη από το "Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Βύρωνα (31/7). Το αρχαίο δράμα, εξάλλου, συναντάει τον ασιατικό πολιτισμό στην παράσταση της Οπερας του Πεκίνου με τη "Μήδεια" του Ευριπίδη (26/7).

Στον κύκλο "Νεοέλληνες Δημιουργοί" θα παρουσιαστούν τα έργα: "Η Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το "Θέατρο Πολιτεία" με τη Λυδία Κονιόρδου (22/6) και "Κοινός Λόγος" της Ελλης Παπαδημητρίου από το θέατρο του "Νέου Κόσμου" (21/7).

"Μορφές του ελληνικού τραγουδιού",αλλά και "νέοι δημιουργοί" συνθέτουν το μουσικό μέρος του Φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων θα εμφανιστούν οι: Μπάμπης Τσέρτος - Βαγγέλης Κορακάκης (17/6), Κώστας Μακεδόνας - Γιάννης Κότσιρας (20/6), Σωκράτης Μάλαμας (23/6), Πάνος και Χάρης Κατσιμίχας (26/6), Βασίλης Παπακωνσταντίνου (30/6), Νίκος Πορτοκάλογλου (2/7), Δημήτρης Μητροπάνος - Θάνος Μικρούτσικος (14/7), Μίλτος Πασχαλίδης - Θανάσης Γκαϊφύλλιας (22/7), Λάκης Παπαδόπουλος (23/7) κ. ά.

Με τον κύκλο "Μουσικό Ταξίδι από τα Βαλκάνια ως τη Μεσόγειο" "θέλουμε να αποδείξουμε - λέει ο Βασίλης Κολοβός - τη μεγάλη αλήθεια. Οτι, δηλαδή, οι λαοί μέσα από τις τέχνες, μέσα από τις πολιτιστικές ανταλλαγές και την επικοινωνία, μπορούν να είναι φίλοι. Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς (3, 4/7), κλείνει το μάτι στον Εβραιοπαλαιστίνιο Νταντάλ (27 Ιουνίου) και αυτός με τη σειρά του στους Ισπανούς του Ρόντα Αλ Αλμπα (1 Ιουλίου) και "απαντούν" με ελληνική παραδοσιακή μουσική οι Χρήστος Τσιαμούλης, Χρόνης Αϊδονίδης, Αλκίνοος Ιωαννίδης (24/6) κ. ά.

Αναφερόμενος στο Φεστιβάλ, ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Β. Κολοβός τονίζει ότι "αν θέλουν να επιζήσουν τέτοιοι θεσμοί που αντιστέκονται στη λαίλαπα των καιρών και να μη μετατραπούν σιγά - σιγά τα Δημοτικά Φεστιβάλ σε αφερέγγυους πολιτιστικά μεταπράτες ή φτωχές και άπροικες ψυχοκόρες νέων αφεντικών, υποκύπτοντας μόνο στη λογική και στους νόμους του κέρδους, πρέπει να στηρίξουμε θαρραλέες επιλογές, να προτείνουμε, ν' απορρίψουμε, να κάνουμε άλμα πάνω απ' τη σημερινή συνθηκολόγα, γεμάτη άλλοθι και πολιτικές σκοπιμότητες, πραγματικότητα".

Λίγο πριν... και λίγο μετά...

Πάντως, για πριν, αλλά και μετά τις εκδηλώσεις, ο Δήμος Βύρωνα έχει εξίσου καλές προτάσεις. Λίγο πριν, στο "Μπαράκι" του Θεάτρου Βράχων, μπορείτε να ξαποστάσετε, να δροσιστείτε, να χαρείτε το ηλιοβασίλεμα και να ξεναγηθείτε στο βιβλιοπωλείο και να συζητήσετε με τους ανθρώπους του Φεστιβάλ για όλες τις βραδιές. Λίγο μετά τις εκδηλώσεις, σας περιμένουν "Τα άστρα" της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου, κάτω από τη σκιά των Βράχων, να απολαύσετε τις γεύσεις τους, να ονειρευτείτε.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 7662.066 - 7655.748 - 7653.776. Τα τηλέφωνα των Θεάτρων "Μελίνα Μερκούρη" και "Αννα Συνοδινού" είναι 7610.705 και 7610.706. Η προπώληση εισιτηρίων για όλες τις εκδηλώσεις γίνεται: Στο Πνευματικό Κέντρο (Κύπρου και Ευαγγελικής Σχολής), Δημαρχείο (Καραολή Δημητρίου), Θέατρο "Κοτοπούλη" - Ρεξ (Πανεπιστημίου), Περίπτερο Φεστιβάλ Βύρωνα στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην πλατεία Δεληολάνη στο Παγκράτι, στους μουσικούς χώρους του "Μετρόπολις" στην Αθήνα και τον Πειραιά και στα ταμεία των θεάτρων Βράχων (10πμ-2μμ, 6.30μμ-10μμ).

Σ. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μελωδική συνάντηση στη Σκιά των Βράχων (2004-06-06 00:00:00.0)
Κυψέλη πολιτισμού ο Βύρωνας (2002-10-06 00:00:00.0)
Υποδειγματική καλλιτεχνική «ανθοφορία» (2001-07-06 00:00:00.0)
Πολιτιστική ανάσα στη "σκιά των βράχων" (1999-08-08 00:00:00.0)
Πολιτισμός των παιδιών στο Βύρωνα (1998-05-27 00:00:00.0)
"Αννα Συνοδινού" των Βράχων (1996-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ