Τρίτη 16 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Προς ίδρυση Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

ΡΩΜΗ .-

Πώς, τελικά, θα πρέπει να λειτουργήσει το πιο φιλόδοξο σχέδιο της "διεθνούς κοινότητας", δηλαδή ένα μόνιμο και διαρκές Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο; Υπό τη σκέπη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή θα πρέπει να είναι τελείως ανεξάρτητο;

Τα ερωτήματα αυτά θα απαντήσουν πιθανά οι αντιπρόσωποι από 150 χώρες που μετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ, που αποβλέπει στην έγκριση του σχεδίου για την ίδρυση μονίμου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που θα είναι αρμόδιο να δικάζει αυτούς που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή γενοκτονία. Σκληρές αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στη διάρκεια των πέντε εβδομάδων που θα διαρκέσει η διάσκεψη, αφού ένα από τα βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων είναι το αν θα είναι ανεξάρτητο το δικαστήριο αυτό από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ορισμένα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία επιθυμούν το όργανο αυτό του ΟΗΕ να έχει κάποιο λόγο στις δραστηριότητες του μονίμου δικαστηρίου που θα ιδρυθεί. Αλλες χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιταλία και οι σκανδιναβικές χώρες επιθυμούν την πλήρη ανεξαρτησία του.

Τη διάσκεψη άνοιξε ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν όπου έδωσε και το στίγμα για τα όσα πρόκειται να συμβούν και να δρομολογηθούν. Το ίδιο επανέλαβε και σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά και τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ενός Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που θα είναι "τελείως ανεξάρτητο" από χώρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα "πρέπει να είναι ένα όργανο της δικαιοσύνης, κι όχι ένα τέχνασμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ