Τρίτη 16 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΣΑΟΥ
Εντείνονται οι συγκρούσεις

ΜΠΙΣΣΑΟΥ.-

Εντείνεται η φυγή των κατοίκων τής, πρώην πορτογαλικής αποικίας, Γουινέα Μπισσάου προς τις γειτονικές χώρες, καθώς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι συγκρούσεις ανάμεσα στους άνδρες των στρατιωτικών δυνάμεων που στασίασαν και στις κυβερνητικές δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Πρόεδρο Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κάθε ώρα και κατευθύνονται προς τα σύνορα της χώρας και συγκεκριμένα προς την πόλη Ζιγκιντέρο της σενεγαλέζικης επαρχίας Καζαμάντσε, υποστηρίζουν οι αρχές της Σενεγάλης, που τονίζουν ότι ο ρυθμός φυγής των κατοίκων της Γουινέα Μπισσάου αυξάνεται μέρα με την ημέρα.Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, στα σύνορα της Γουινέα Μπισσάου με τη Σενεγάλη φτάνουν κατά ομάδες πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν διασχίσει πεζή επικίνδυνα ποτάμια και μεγάλες εκτάσεις ζούγκλας. Στα σύνορα της Σενεγάλης έχουν εγκατασταθεί ανθρωπιστικά συνεργεία, τα οποία εμβολιάζουν τους πρόσφυγες κατά της μηνιγγίτιδας και τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειας.

Οπως μετέδωσε το πορτογαλικό ραδιόφωνο "RDP - Africa", επικαλούμενο πηγές του Ερυθρού Σταυρού, περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες από την πρωτεύουσα Μπισσάου έχουν βρει καταφύγιο στην ανατολική πόλη Γκαμπού, στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Γουινέας και οι εκπρόσωποι των Ερυθρού Σταυρού κάνουν έκκληση για άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και τροφίμων. Την ίδια στιγμή, συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες πνίγηκαν 200 πρόσφυγες, το Σάββατο, στα ανοιχτά του αρχιπελάγους Μπισάγκος, 50 χλμ από την ακτή, κατά την αγωνιώδη προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τη Γουινέα Μπισσάου.Την είδηση μετέδωσε, την Κυριακή, το πορτογαλικό πρακτορείο "Λούσα", το οποίο, όμως, δεν είχε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες του τραγικού ατυχήματος. Οπως έγινε γνωστό από πηγές του πορτογαλικού υπουργείου Εξωτερικών, στις ακτές της Γουινέα Μπισσάου αναμενόταν να φτάσει, αργά χτες το βράδυ, πορτογαλική στρατιωτική φρεγάτα, προκειμένου να μεταφέρει πρόσφυγες στη Σενεγάλη.

Ενώ διογκώνεται το κύμα των προσφύγων, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις ανάμεσα στα στρατεύματα που στασίασαν και στις κυβερνητικές δυνάμεις.Σύμφωνα με το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών, οι συγκρούσεις στην περίμετρο της πρωτεύουσας Μπισσάου ήταν χτες σποραδικές, ενώ και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα και έχουν τις δυνάμεις -χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία - να συνεχίσουν τις, μεταξύ τους, συγκρούσεις επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, οι κυβερνητικές δυνάμεις της Γουινέα Μπισσάου φαίνεται ότι έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη των στρατευμάτων της Δημοκρατίας της Γουινέας και της Σενεγάλης.

Από την πλευρά τους, οι στασιαστές προχώρησαν σε ανακοίνωση προς τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης την Κυριακή το βράδυ. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπός του, στρατηγός Γκόμες Φερνάντες, οι στασιαστές δεσμεύονται να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, αν η κυβέρνηση δεχτεί να ξεκινήσει συνομιλίες και αν ο Πρόεδρος Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα παραιτηθεί. Ο Φερνάντες τόνισε ότι οι στασιαστές και ο επικεφαλής τους στρατηγός Ανσουμάνε Μάνε δε στοχεύουν στην κατάληψη της εξουσίας, "αλλά στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης στη χώρα".

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 7 Ιουνίου, μία μέρα μετά την απομάκρυνση του στρατηγού Ανσουμάνε Μάνε από τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με την κατηγορία της ανάμειξης σε επιχείρηση διακίνησης όπλων στις αυτονομιστικές δυνάμεις της επαρχίας Καζαμάντσε της Σενεγάλης, όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Γουινέα Μπισσάου. Από την πλευρά του, ο Μάνε υποστηρίζει ότι τα πραγματικά αποτελέσματα της σχετικής έρευνας δεν αποκαλύφθηκαν και ότι αναμεμειγμένος στην υπόθεση είναι ο Ζοάο Μπερνάντο Βιέιρα και στενός κύκλος συνεργατών του, οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν εξιλαστήριο θύμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ