Τρίτη 25 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΓΣΕΕ
Σταθερά στο «διάλογο»

Δειλά δειλά αλλά σταθερά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ διολισθαίνει στον «κοινωνικό διάλογο», εφ' όλης της ύλης για τα εργασιακά, τον οποίο τουλάχιστον φραστικά προσποιείται ότι απορρίπτει. Ενας «διάλογος», που εξελίσσεται σε συναντήσεις «δυο - δυο», με όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις. Χτες το προεδρείο της ΓΣΕΕ συναντήθηκε με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ενώ σήμερα αναμένεται συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ και την Πέμπτη με την ηγεσία του ΣΕΒ. Παράλληλα με το «διάλογο» της ΓΣΕΕ «τρέχει» και ο διάλογος της κυβέρνησης με τους εργοδότες και σήμερα ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης θα στείλει τη σχετική πρόσκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε από τις 20 Αυγούστου ν' αρχίσει η τελική φάση του «κοινωνικού διαλόγου».

Στη συνάντηση της ΓΣΕΕ με την ΕΣΕΕ, οι δύο πλευρές τάχθηκαν υπέρ ενός «ολοκληρωμένου διαλόγου», ενώ, όπως είπαν, καταβάλλουν προσπάθειες να μη διαταραχτεί το κλίμα της «εργασιακής ειρήνης» που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Οπως προέκυψε και από τις δηλώσεις των δύο προέδρων, Χρ. Πολυζωγόπουλου και Χ. Φώλια, βάση της συζήτησης, μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν το πλαίσιο του υπουργείου Εργασίας με τις εννέα θεματικές ενότητες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα πέντε μέτρα της κυβερνητικής επιτροπής, αν και η ΓΣΕΕ εμφανίζεται να μην τα συζητά. Ετσι αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι εννέα θεματικές ενότητες που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, μετά τις αποφάσεις για τα πέντε συγκεκριμένα μέτρα της κυβερνητικής επιτροπής, ήταν ένας ακόμα ελιγμός, ο οποίος αξιοποιείται κατάλληλα τόσο από τις εργοδοτικές οργανώσεις όσο και από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Για μεν τους πρώτους είναι ένας εύσχημος τρόπος να θέσουν το σύνολο των αιτημάτων τους, ενώ για τη δεύτερη να καμώνεται ότι δήθεν απορρίπτει τα πέντε μέτρα και συζητά γενικά για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Χ. Φώλιας τάχθηκε κατά του «αντιπαραγωγικού» - όπως τον χαρακτήρισε - δημόσιου τομέα, απαιτώντας προφανώς και άλλες ιδιωτικοποιήσεις, την αλλαγή του φορολογικού συστήματος και υπέρ αναπτυξιακών μέτρων προς όφελος της επιχειρηματικότητας για να αξιοποιηθεί καλύτερα η επιτυχία της ΟΝΕ.

Οι τακτικοί ακροβατισμοί της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ φαίνεται ότι προκαλούν τις ανησυχίες ορισμένων κέντρων, τα οποία θα επιθυμούσαν το προεδρείο της Συνομοσπονδίας όχι μόνο να είναι με την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και να το δηλώνει ανοιχτά, χωρίς «αγωνιστικές» περιστροφές. Τις επιθυμίες αυτές, μετά τις δηλώσεις Μπακογιάννη, Δαμανάκη, ανέλαβε να τις φέρει στη δημοσιότητα ο Κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας πονοκέφαλο στην ηγεσία της ΔΑΚΕ, που προς το παρόν και για λόγους τακτικής προσπαθεί να διασώσει το «κοινωνικό πρόσωπο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και από την πρώτη στιγμή η ΝΔ στήριξε τα μέτρα της κυβέρνησης και ανοιχτά υπερασπίζει την «απελευθέρωση» της αγοράς εργασίας.

Ετσι η παρέμβαση Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση της ΔΑΚΕ, που κάνει λόγο για προσπάθειες «ποδηγέτησης» του συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ προαναγγέλλει συνεδρίαση της ΕΕ της παράταξης την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, για να προσδιορίσει τις κινήσεις της.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η ανακοίνωση του προεδρείου της ΓΣΕΕ, που κάνει λόγο για παρεμβάσεις και προτροπές που επιχειρούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών.

Εξάλλου χαρακτηριστικό της κοινής προσπάθειας που καταβάλλουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα και να προλάβουν το κύμα των αντιδράσεων, ήταν και η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση με την Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου υπεύθυνη του Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΝΔ.

Το ΕΚΑ

Στη γραμμή του «κοινωνικού διαλόγου» κινήθηκε και η πλειοψηφία του ΕΚΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση) στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή. Η «αντίδραση» της πλειοψηφίας εξαντλήθηκε στην περιγραφή των μέτρων και σε γενικόλογες διατυπώσεις περί αγωνιστικής ετοιμότητας, ενώ ταυτόχρονα εκδήλωσε τη συμπαράστασή της στην τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία συμμετέχει στον «κοινωνικό διάλογο», όπως αυτός καθορίστηκε με το πλαίσιο των εννέα σημείων από τον υπουργό Εργασίας.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) κατήγγειλε τα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης και ανέδειξε τις ευθύνες εκείνων των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ), που με τη στάση και τις δηλώσεις τους στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και εκ των πραγμάτων στρέφονται κατά των εργαζομένων. Η επίκληση του κοινωνικού διαλόγου απ' όλους αυτούς δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια παγίδα σε βάρος της εργατικής τάξης.

Τα στελέχη της ΔΑΣ απαίτησαν την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων και υπογράμμισαν ότι κανένας δε δικαιούται να διαπραγματεύεται τα κατακτημένα, με αγώνες, δικαιώματα της εργατικής τάξης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητεί συμφωνία με τον ΣΕΒ (2012-10-04 00:00:00.0)
Οικογενειακός καυγάς (2010-12-07 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την αυθαιρεσία της πλειοψηφίας (2008-01-26 00:00:00.0)
Ψεύτες ολκής (2003-05-15 00:00:00.0)
Να απομονωθούν οι δυνάμεις της αντίδρασης (2001-05-05 00:00:00.0)
Κυβέρνηση + ηγεσία ΠΑΣΚΕ = "διάλογος"! (1997-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ