Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Αναζητεί συμφωνία με τον ΣΕΒ

Το ζήτημα της υπογραφής εκ νέου Εθνικής Σύμβασης που θα αποκαθιστά δήθεν τους κατώτερους μισθούς και θα περιλαμβάνει θεσμικές ρυθμίσεις που είχαν διατυπωθεί στην κοινή επιστολή των «κοινωνικών εταίρων» προς τον τότε πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, ως αποτέλεσμα του «κοινωνικού διαλόγου» επαναφέρει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Χτες, με επιστολή της προς τους προέδρους του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ τους ζητά συνάντηση για να συζητήσουν και να διαπραγματευθούν τη νέα συμφωνία.

Η πρωτοβουλία αυτή, το περιεχόμενό της, αλλά και η στιγμή που εκδηλώνεται, αποτελεί κίνηση που υπονομεύει τους αγώνες αντί να ενισχύει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων για σύγκρουση με την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Και αυτό γιατί λίγες μέρες πριν την κατάθεση των νέων μέτρων και την απεργία που ήδη έχει αποφασιστεί, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εμφανίζει τον ΣΕΒ ως συνομιλητή με τον οποίο συζητά την προστασία των εργαζομένων. Επιπλέον, ακόμα και αν μια τέτοια συμφωνία ήταν εφικτή, δεν έχει το παραμικρό αντίκρυσμα, αφού θα πρόκειται για επαναφορά της ΕΓΣΣΕ σε ένα χαρτί χωρίς αξία, μιας και η προηγούμενη κυβέρνηση με την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου περιέκοψε τον κατώτερο μισθό και άρα επαναφορά μπορεί να γίνει μόνο με τη δύναμη των εργατικών αγώνων.

Οσο για τις θεσμικές ρυθμίσεις, σημειώνεται ότι με τη συμφωνία αυτή που είχε επιτευχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποδεχόταν τη βασική αξίωση του ΣΕΒ, αλλά και των ηγεσιών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ για μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» απαιτούσαν από κοινού τη «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» και αναζητούσαν «λύσεις στα κυρίαρχα θέματα της ανταγωνιστικότητας»! Και με αυτόν τον τρόπο, έριχνε νερό στο μύλο της κυβέρνησης και της τρόικας να προχωρήσουν σε ανατροπές που επιβλήθηκαν με το δεύτερο μνημόνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ