Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
Σταμάτησαν από προχτές οι βιοχημικές εξετάσεις!

Εξαιτίας της έλλειψης σε υλικά και αντιδραστήρια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων έχουν πάψει και οι κάτοικοι σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα να εκτελεστούν βιοχημικές εξετάσεις μόνο σε 10 (δέκα) επείγοντα περιστατικά. Επίσης σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας εθελοντικής αιμοδοσίας, λόγω έλλειψης των ειδικών σωληναρίων μοριακού ελέγχου». «Το νοσοκομείο σήμερα αδυνατεί να κάνει μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους νοσηλευόμενους και τους εξωτερικούς ασθενείς». Τις παραπάνω κατεπείγουσες ανακοινώσεις εξέδωσαν χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων και η γενική συνέλευση ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Oπως τονίζει στον «Ρ» ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, από προχτές δεν γίνονται τακτικές βιοχημικές εξετάσεις εξαιτίας της έλλειψης σε αντιδραστήρια. Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. «Κατά καιρούς παρατηρούνται διάφορες ελλείψεις, όπως σε φιλμ για απλές ακτινογραφίες, σύριγγες, γάζες και διάφορα άλλα σημαντικά υλικά. Αυτό το έχει επισημάνει το σωματείο εδώ και καιρό και ήμασταν σε διαρκείς κινητοποιήσεις με το Εργατικό Κέντρο, με εκπαιδευτικούς, με τους κατοίκους του νησιού», σημειώνει ο Στ. Φιλιππής. Οι γιατροί του νοσοκομείου προειδοποιούν ότι «αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών που ήδη νοσηλεύονται ή πρόκειται να προσέλθουν τις επόμενες ώρες στο νοσοκομείο. Δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να ασκήσουμε στοιχειωδώς την Ιατρική Επιστήμη κάτω από αυτές τις συνθήκες, ότι η λειτουργία του νοσοκομείου κρίνεται επισφαλής και δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τυχόν δυσάρεστη εξέλιξη».

Στο μεταξύ ο κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της Σάμου είναι ακόμη μεγαλύτερος καθώς δεν υπάρχει στο νησί κανένας γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ και όλοι πρέπει να πληρώνουν για γιατρούς και εξετάσεις. Οι πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Υγείας, η υποστελέχωση, οι ελλείψεις, η υποχρηματοδότηση και οι περικοπές μάς οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, σημειώνει ο σύλλογος εργαζομένων και καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου να επιλύσει το πρόβλημα και το υπουργείο Υγείας να χρηματοδοτήσει άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία. Τέλος καλούν σε συστράτευση όλων των υγειονομικών και των κατοίκων σε ένα κοινό μέτωπο πάλης ενάντια στα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση και για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φτάνει πια με την υποβάθμιση, Υγεία δημόσια και δωρεάν» το μήνυμα των μαζικών συγκεντρώσεων (2024-08-29 00:00:00.0)
Προβλήματα και ελλείψεις όποια πέτρα κι αν σηκώσεις (2022-04-28 00:00:00.0)
Οι τεράστιες ελλείψεις οδηγούν σε αδιέξοδο εργαζόμενους και ασθενείς (2018-10-04 00:00:00.0)
Χωρίς γιατρούς και εργαστηριακές εξετάσεις (2014-11-01 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το κλείσιμο νοσοκομείων (2013-09-06 00:00:00.0)
«Από μια κλωστή» η ζωή τους... (2013-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ