Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ανησυχία για τα νομίσματα της ΝΑ Ασίας

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-

Ποια η λύση για το ξεπέρασμα της κρίσης που μαστίζει όλη τη Νοτιανατολική Ασία; Το γιεν και η Ιαπωνία αποφαίνεται η Παγκόσμια Τράπεζα παρά τα "σύννεφα" που σκιάζουν τελευταία την ιαπωνική οικονομία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε χτες, διά στόματος του αντιπροέδρου της Ζαν Μισέλ Σεβερινό, ότι η Ασία και οι χώρες του Ειρηνικού βυθίζονται στην ύφεση και απηύθυνε έκκληση στην Ιαπωνία να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, τονίζοντας παράλληλα ότι η περιοχή βρίσκεται στο κατώφλι μιας βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης και προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομική κάμψη ίσως απέχει μόνο λίγους μήνες. "Είμαστε πιθανότατα στο τέλος του πρώτου κύκλου της κρίσης και εισερχόμαστε σε μια βαθιά ύφεση, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και τη λέξη κάμψη" τόνισε ο Σεβερινό μιλώντας σε συνέλευση επενδυτών στη Μελβούρνη.

Ο Σεβερινό έχοντας υπόψη του την εξασθένηση του γιεν έναντι του δολαρίου και την κρισιμότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται, ζήτησε από την ιαπωνική κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα και να παίξει το ρόλο της κινητήριας μηχανής για την οικονομία της Ασίας, καθώς ήδη οι Διεθνείς Τράπεζες συνεργάζονται για την ενίσχυση του ιαπωνικού νομίσματος.

Ως διά μαγείας... μία πρώτη απάντηση δόθηκε αμέσως, όταν μειώθηκαν οι πιέσεις στα ασιατικά νομίσματα κατά την έναρξη των συνεδριάσεων των χρηματιστηρίων της νοτιοανατολικής Ασίας μετά την επάνοδο του γιεν στα επίπεδα των 145 γιεν ανά δολάριο. Αλλά και τα υπόλοιπα ασιατικά νομίσματα "ξαναβρήκαν το χρώμα" τους και μπόρεσαν να βγουν ενισχυμένα κατά το χτεσινό κλείσιμο των χρηματιστηρίων της Νοτιοανατολικής Ασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ