Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΕΡΑΛ ΜΟΤΟΡΣ
Συνεχίζονται απεργίες και διαβουλεύσεις

NTITPOΪΤ. -

Οι συνομιλίες ανάμεσα στους απεργούς και την εργοδοσία συνεχίζονται, το ίδιο όμως και η κινητοποίηση στις δύο κεντρικές εργοστασιακές μονάδες της "Τζένεραλ Μότορς" (ΤΜ) στο Φλιντ.

Οι συνομιλίες που έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, έχουν καταδείξει κάποια σημάδια προσέγγισης και θα πρέπει σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές να καταλήξουν καθώς δύο σημαντικά γεγονότα που ακολουθούν στο άμεσο διάστημα πιέζουν και τις δύο πλευρές να δοθεί λύση στην εργασιακή διαφορά. Από τη μία πλευρά, το επερχόμενο Συνέδριο των "Ενωμένων Εργατών" που θα πραγματοποιηθεί στο Λας Βέγκας τη Δευτέρα και θα αναγκάσει τον αντιπρόεδρο της ΕνωσηςΡίτσαρντ Σουμέικερ που είναι και ο ειδικός συνομιλητής με την εργοδοσία να διακόψει ή να αποχωρήσει και από την άλλη πλευρά η ετήσια καλοκαιρινή διακοπή των εργοστασίων της ΤΜ, που έχει προγραμματιστεί για φέτος στις 29 Ιουνίου. Πάντως και παρά τη φαινομενική αδιαλλαξία της η εργοδοσία αρχίζει να μετρά το κόστος αυτής της απεργίας, που ήδη έχει παραλύσει την αλυσίδα παραγωγής καθώς η πλειονότητα των μονάδων της - 16 εργοστάσια και 66 μονάδες σε πολλές Πολιτείες και τον Καναδά - έχουν σταματήσει τις εργασίες τους.

Οι 9.200 απεργοί του Ιστ Φλιντ και του Ντέλφι Ιστ δε φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στα αιτήματά τους καθώς από αυτά εξαρτάται άμεσα η εργασιακή τους ασφάλεια και φυσικά το μέλλον τους, καθώς είναι δεδομένες οι προθέσεις της ΤΜ να κλείσει μία σειρά εργοστασίων στη Βόρεια Αμερική και να προωθήσει την κατασκευή τους σε χώρες με φτηνό εργατικό δυναμικό όπως το Μεξικό, η Νότια Αμερική και η Ταϋλάνδη. Ηδη στους σχεδιασμούς της ΤΜ, είναι η περικοπή 11.000 θέσεων εργασίας για τα επόμενα δύο έτη ενώ αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν απολυθεί 50.000 εργαζόμενοι με το αιτιολογικό ότι η διοίκηση της εταιρίας καταβάλλει προσπάθεια να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την ανταγωνιστικότητά της, στους κόλπους της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ