Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προκαλεί ο βρετανικός Τύπος

Την υποβάθμιση του γεγονότος των καταστροφικών επεμβάσεων στα Μάρμαρα του Παρθενώνα προσπαθεί να επιτύχει η Μεγάλη Βρετανία μέσω του Τύπου. Σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Times" αναφέρεται ότι οι ανασκαφές στο οικόπεδο Μακρυγιάννη γίνονται με τρόπο βιαστικό και καταστροφικό, προκειμένου να συντομευτεί ο χρόνος για την ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Τόσο ο διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, Γιάννης Τζεδάκις,όσο και η προϊσταμένη της Α' ΕΠΚΑ, που διεξάγει την ανασκαφή, Ισμήνη Τριάντη,θεωρούν παντελώς αναληθές το δημοσίευμα. Η αρχαιολόγος, δε, Ισ. Τριάντη, υπογραμμίζει ότι στο οικόπεδο Μακρυγιάννη "γίνεται μία πρότυπη ανασκαφή. Ολα καταγράφονται και αποτυπώνονται με κάθε λεπτομέρεια".Σημειώνεται ότι εκεί εργάζονται 25 αρχαιολόγοι και 135 εργάτες.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος,δηλώνει πως "μόνο παντελώς αγράμματος άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται ότι σε όποιο σημείο της Αθήνας και εν γένει της ελληνικής επικράτειας κι αν γίνει ανασκαφή θα εντοπιστούν αρχαία, τα οποία αξιολογούνται με αυστηρώς επιστημονικά κριτήρια ανάλογα με την ιστορική και αρχαιολογική τους σημασία και σπανιότητα".

Καλεί δε το βρετανικό Τύπο "ν' απευθυνθεί στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή, που φιλοξενείται στην Ελλάδα 100 και πλέον χρόνια, προκειμένου να πληροφορηθεί όλα όσα επιθυμεί. Θα είχε δε μέγα ενδιαφέρον η άποψη των Βρετανών αρχαιολόγων, που εργάζονται στην Ελλάδα, για το θέμα αυτό, αλλά και για το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων στη φυσική τους θέση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ