Κυριακή 21 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σειρά έχουν η Εμπορική και τα ασφαλιστικά Ταμεία

Η κυβέρνηση θα εξαναγκάσει τα ασφαλιστικά ταμεία, να ξεπουλήσουν σε ιδιώτες και τα πακέτα μετοχών που κατέχουν στις κρατικές τράπεζες

Δύσκολες μέρες, επιφυλάσσει η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ιονικής Τράπεζας σε ιδιώτες, τόσο για την Εμπορική Τράπεζα όσο και τα ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων. Η δογματική προσήλωση της κυβέρνησης, στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής, που εκφράστηκε με την πεισματική εμμονή στην εκποίηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της - που κατείχαν τα ασφαλιστικά Ταμεία και διαχειριζόταν η Εμπορική Τράπεζα - δεν είναι τυχαία. Βγάζοντας "στο σφυρί" το πλειοψηφικό πακέτο της Ιονικής, θέλησε να προσφέρει πρόσθετα, έμπρακτα, δείγματα γραφής σε όλους εκείνους που τη στηρίζουν, ότι προωθεί με τόλμη και αποφασιστικότητα το "λιγότερο κράτος", τόσο με τη συρρίκνωση της παρουσίας του Δημοσίου στις τράπεζες, όσο και με την υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν σήμερα τα ασφαλιστικά Ταμεία στους ασφαλισμένους - μέλη τους.

Οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών Ταμείων και τα άλλα διορισμένα κυβερνητικά στελέχη στη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, που επικύρωσαν την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και είπαν ΝΑΙ στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Ιονικής σε ιδιώτη, γνώριζαν ότι με τη στάση τους αυτή:

- Πρώτον, υπονομεύουν το μέλλον του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας. Κι αυτό, για τον εξής απλούστατο λόγο: Η Εμπορική θα χάσει τα μερίδια καταθέσεων και χορηγήσεων της "θυγατέρας" της Ιονικής (άρα θα περάσει στην 3η, 4η ή και 5η θέση) παραχωρώντας τη θέση της στην τράπεζα που θα αγοράσει την Ιονική, ενώ παράλληλα και οι άλλες ιδιωτικές τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank κλπ.), ενισχύουν τη θέση τους με εξαγορές άλλων μικρότερων τραπεζών.

- Δεύτερον, ανοίγουν τους "ασκούς του Αιόλου" για το μέλλον των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων, που έχουν επενδύσει μεγάλο μέρος της περιουσίας στην αγορά μετοχών της Ιονικής, της Εμπορικής και άλλων υπό εκποίηση δημόσιων τραπεζών. Θεωρείται βέβαιο - και απλά απομένει να το επιβεβαιώσει ο χρόνος - ότι το επόμενο βήμα, μετά το ξεπούλημα της Ιονικής, θα είναι να υποχρεώσει τα ασφαλιστικά Ταμεία, να εκποιήσουν σε ιδιώτες την κινητή και ακίνητη περιουσία τους. Με πρόσχημα την εκπλήρωση του στόχου για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων - στα επίπεδα που επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η ΟΝΕ και το νέο "επικαιροποιημένο" πρόγραμμα σύγκλισης - η κυβέρνηση θα σφαγιάσει τις κρατικές επιχορηγήσεις και άλλες ενισχύσεις, που δίνονται μέχρι σήμερα στα ασφαλιστικά ταμεία για τη χορήγηση συντάξεων, και άλλων κοινωνικών παροχών και προνοιακών επιδομάτων.

Το επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι να ακούσουμε κυβερνητικά στελέχη, να απευθύνουν στις διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων και άλλων φορέων του Δημοσίου το εξής κάλεσμα: Αν θέλετε να συνεχίσετε την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, μπορείτε να το κάνετε, αλλά με δικά σας χρήματα και όχι με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός, δεν αντέχει σε τέτοιου είδους "πολυτέλειες". Μπορείτε όμως να συνεχίσετε την κοινωνική πολιτική που ασκούσατε μέχρι τώρα, πουλώντας σε ιδιώτες την κινητή (μετοχές, κρατικά ομόλογα κλπ. που έχετε στο χαρτοφυλάκιό σας) και ακίνητη περιουσία(κτίρια, οικόπεδα κλπ.).

Με την τακτική αυτή - που κινείται στον αστερισμό της λογικής "κόψτε το λαιμό σας, αλλά μειώστε τα κρατικά ελλείμματα", την οποία είχε διατυπώσει πριν ένα χρόνο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου - η κυβέρνηση θα εξαναγκάσει τις διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων, να ξεπουλήσουν σε ιδιώτες τα μεγάλα πακέτα μετοχών κρατικών τραπεζών, στα οποία είχαν επενδύσει, με ό,τι θα συνεπάγεται το "λιγότερο κράτος" και η "περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία" στο τραπεζικό σύστημα. Και πρέπει εδώ να πούμε, πως τα ασφαλιστικά Ταμεία και μια σειρά άλλοι φορείς του Δημοσίου, έχουν επενδύσει μεγάλο μέρος των διαθεσίμων τους (που προέρχονται κυρίως από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων), σε τράπεζες όπως η Εθνική, η Εμπορική, η Ιονική, η Κρήτης, η Κεντρικής Ελλάδας κ.ά. Και εννοείται, ότι η μεταβίβαση των μετοχών αυτών των τραπεζών, που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα ασφαλιστικά Ταμεία, σε ιδιωτικές τράπεζες, θα σημάνει τον πλήρη έλεγχο αυτών των τραπεζών από τους ιδιώτες, με όλες τις επιπτώσεις.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ