Κυριακή 21 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ξεπούλημα θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι

Εγκαταλείπεται η διαδικασία πώλησης μέσω Χρηματιστηρίου, γιατί οι υποψήφιοι μνηστήρες θεωρούν "ακριβές" τις μετοχές της Ιονικής!

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ολοκληρώσει - πριν λήξει το καλοκαίρι - το σκάνδαλο εκποίησης της Ιονικής Τράπεζας, εν γνώσει της ότι έτσι υπονομεύει την Εμπορική Τράπεζα (από τη 2η θέση που κατέχει σήμερα θα βρεθεί στην 4η ή 5η) και παράλληλα θέτει τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Εχοντας στο χέρι την αμφισβητούμενης νομιμότητας απόφαση της γενικής συνέλευσης της Εμπορικής, που πάρθηκε με τις γνωστές διαδικασίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει, από αύριο κιόλας στο επόμενο βήμα, που είναι η δημοσιοποίηση της προκήρυξης υποβολής προσφορών. Είναι τόσο μεγάλη η βιασύνη της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την Ιονική, που ετοιμάζεται τώρα να εγκαταλείψει και την αρχική δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας ότι "θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία πώλησης με τη Μακεδονίας - Θράκης", επειδή η τιμή μετοχής της Ιονικής δεν έπεσε στα επίπεδα που επιθυμούσαν οι υποψήφιοι αγοραστές, αλλά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων να ξεμπερδεύει το ταχύτερο δυνατό,, με την Ιονική - με ό,τι αυτό συνεπάγεται - είναι και η δήλωση που έκανε χτες στο "Ρ" παράγοντας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. "Θα προχωρήσουμε άμεσα, μέσα από τις διαδικασίες υποβολής προσφορών, στην πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Θα θέλαμε να τελειώνει αυτή η υπόθεση, μέσα στο καλοκαίρι, γιατί η διαιώνιση αυτής της κατάστασης δε βοηθάει..."!

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του θεωρούν την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας ως έμπρακτη απόδειξη στις ξένες αγορές και το ντόπιο κεφάλαιο ότι έχουν και την τόλμη και το θάρρος να φέρουν σε πέρας την ανάλγητη και αντιλαϊκή οικονομική πολιτική που έχουν εξαγγείλει. Αξιοποιώντας τη βιασύνη της κυβέρνησης να απαλλαγεί από την Ιονική Τράπεζα και τη μεγάλη "προίκα" της, οι η υποψήφιοι μνηστήρες προβάλλουν "τρελές αξιώσεις", προκειμένου να βάλουν στο χέρι την Τράπεζα σε τιμή κοψοχρονιά. Αξιώσεις που, πριν προλάβουν να διατυπωθούν από τους ενδιαφερόμενους, η κυβέρνηση δείχνει να τις παίρνει πολύ σοβαρά υπόψη.

Ενδεικτικό από αυτή την άποψη είναι και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως Γ. Κωστόπουλος, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Ιονικής, άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι διαφωνεί με την κυβερνητική απόφαση να γίνει η πώληση της Ιονικής με την ίδια διαδικασία που πουλήθηκαν οι μετοχές της Μακεδονίας - Θράκης. "Κάθε δραχμή πάνω από 45 δισ. δραχμές, που είναι η λογιστική αξία της Ιονικής, είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως, θα πρέπει να αφαιρείται...", εκφράζοντας έτσι δημόσια τη διαφωνία του με τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι η Ιονική θα πουληθεί με την ίδια διαδικασία που πουλήθηκε η Μακεδονίας - Θράκης, καθώς θεωρεί... υψηλό το τίμημα εξαγοράς της Ιονικής με τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Εκφράζοντας την ευαισθησία της απέναντι στη διαφωνία του Γ. Κωστόπουλου και όλων των υποψηφίων αγοραστών (που θέλοντας να αγοράσουν σε τιμή κοψοχρονιά την Ιονική, αμφισβητούν τη διαδικασία πώλησης μέσω Χρηματιστηρίου), η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να ακολουθήσει άλλη διαδικασία για την πώληση του 51% των μετοχών της Τράπεζας. "Δεν ξέρω αν μπορεί, νομικά, να πουληθεί η Ιονική μέσω Χρηματιστηρίου", δήλωνε στο "Ρ" αρμόδιος παράγοντας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαδικασία αυτή δεν προσφέρει τις απαραίτητες εγγυήσεις και άρα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Ο χρόνος και συγκεκριμένα η διατύπωση της προκήρυξης - που θα καθορίζει τη διαδικασία και τους όρους πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Ιονικής - θα δείξει το μέγεθος του σκανδάλου...

Λ. Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον δρόμο της Ιονικής η Εμπορική(1999-02-21 00:00:00.0)
Εν λευκώ στην πολυεθνική MORGAN(1998-09-24 00:00:00.0)
Προχωρούν και ξεπουλούν όσο - όσο(1998-09-17 00:00:00.0)
Θέλουν να την ξεπουλήσουν με τα "μπάνια του λαού"!(1998-06-23 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες και η αρχαιότερη ελληνική τράπεζα!(1998-05-07 00:00:00.0)
Το σενάριο της πώλησης μετοχών σε ιδιώτη(1998-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ