Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θέλουν να την ξεπουλήσουν με τα "μπάνια του λαού"!

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέχρι τέλους αυτής της εβδομάδας θα ετοιμαστεί το κείμενο της προκήρυξης πώλησης του 51% των μετοχών της Ιονικής, με προθεσμία για την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους το πολύ δύο μήνες

Με τα "μπάνια του λαού", θα προσπαθήσει να ξεπουλήσει η κυβέρνηση την Ιονική Τράπεζα, εκτιμώντας ότι η περίοδος του καλοκαιριού είναι η καλύτερη χρονική περίοδος για την επιβολή και υλοποίηση διαφόρων αντιλαϊκών μέτρων. Οι πληροφορίες που δημοσίευσε την Κυριακή ο "Ρ", ότι η κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί από την Ιονική - με τη μεταβίβασή της στον ιδιωτικό τομέα - επαληθεύονται από σχετικά δημοσιεύματα του χτεσινού Τύπου, καθώς επίσης και από όσα "διέρρεαν" χτες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ηδη, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομάς εργάζονται πυρετωδώς, ώστε το αργότερο μέχρι τέλος Αυγούστου να ολοκληρωθεί η εκποίηση της Ιονικής.

"Επιθυμία μας, είναι να κλείσει αυτή η "πληγή" το ταχύτερο δυνατό", έλεγε αρμόδιος παράγοντας, εκφράζοντας έτσι την πρεμούρα της κυβέρνησης να ξεμπερδεύει με το ξεπούλημα της Ιονικής μια ώρα νωρίτερα. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και το χρονοδιάγραμμα εκποίησής της,το οποίο έχει ως ακολούθως:

  • Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας,να έχει καταρτιστεί το κείμενο της διακήρυξης, με την οποία θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να παραλάβουν το φάκελο με τους όρους και τις προϋποθέσεις πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής, ώστε να υποβάλλουν στη συνέχεια τις προσφορές τους. Αυτή ήταν η σχετική εντολή, που έχει δώσει η κυβέρνηση στη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας (δηλαδή η "μητέρα" τράπεζα, που πουλά την "κόρη" στους ιδιώτες με πολύ καλή "προίκα"). Η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει οριστικοποιηθεί η διακήρυξη, πριν τις 30 Ιούνη, που έχει προγραμματιστεί η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Ιονικής.
  • Σε διάστημα 45-60 ημερών,από την ημέρα δημοσιοποίησης της διακήρυξης, να έχουν υποβληθεί οι σχετικές προσφορές, με βάση τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι τραπεζίτες (από την Ελλάδα ή το εξωτερικό ή σε κοινοπραξία) θα αναφέρουν το ποσό που προσφέρουν για να γίνουν τα "νέα αφεντικά" της Ιονικής, με την εξαγορά του 51% των μετοχών της (που κατέχει η Εμπορική). Στην ουσία, δηλαδή, η κυβέρνηση θέλει να έχει πουλήσει την Ιονική, το αργότερο, μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δηλώνουν αισιόδοξοι, ότι τόσο η κατάρτιση της διακήρυξης για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου, όσο και οι υπόλοιπες διαδικασίες για την πώληση της Ιονικής, θα προχωρήσουν κανονικά, με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν "νομικά" εμπόδια.Ανησυχούν, δηλαδή, από το πώς θα κρίνουν τα δικαστήρια, την αγωγή που έκανε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιονική, με την οποία αμφισβητείται η νομιμότητα των αποφάσεων που πήρε η "νυκτερινή" γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής, το περασμένο Σάββατο.

Από το περιεχόμενο της διακήρυξης, θα διαφανεί και το μέγεθος του σκανδάλου,καθώς από τους όρους και τις προϋποθέσεις πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ιονικής θα εξαρτηθεί και το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλει στην Εμπορική ο υποψήφιος αγοραστής. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση φέρεται να εγκατέλειψε τον αρχικό όρο, που πρόβλεπε ότι το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Ιονικής θα πουληθεί με τις ίδιες διαδικασίες που πουλήθηκε η Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης, δηλαδή με βάση τη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της Ιονικής, επειδή οι τραπεζίτες θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα προκύψει... υψηλό τίμημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ