Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Εντείνεται η φορομπηχτική πολιτική

Τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της χώρας, καταγγέλλει με επιστολή της προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η επιστολή στάλθηκε με αφορμή την αύξηση της λεγόμενης εμπορικής αμοιβής, επί της οποίας υπολογίζονται τα "αντικειμενινικά κριτήρια", από τα οποία προκύπτει η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των εμπορικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Συνομοσπονδίας, η αύξηση της "εμπορικής αμοιβής" κατά 8% και η ταυτόχρονη αύξηση των "αντικειμενικών αξιών" στα ακίνητα οδηγεί σε μια πολλαπλάσια αύξηση των φόρων, που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι φορολογούνται με αυτό τον τρόπο. Μάλιστα, η ΣΓΕΒΕΕ περιλαμβάνει και συγκεκριμένα παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία, ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος 60 τετραγωνικών μέτρων στον Ταύρο πλήρωσε για τη χρήση του 1997 715.824 δραχμές φόρο, ενώ για φέτος θα κληθεί να πληρώσει τουλάχιστον 1.165.938 δραχμές. Δηλαδή, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα και φέτος τα πραγματικά του εισοδήματα θα υποστούν νέα μείωση, αυτός θα πρέπει να πληρώσει φόρο εισοδήματος 63% περισσότερο από όσο πλήρωσε πέρσι. Σε άλλο παράδειγμα εμπορικής επιχείρησης 60 επίσης τετραγωνικών μέτρων στο πρώτο διαμέρισμα της Αθήνας, ενώ ο φόρος ήταν 766.980 δραχμές, φέτος θα διαμορφωθεί στο 1.140.360 δραχμές, θα είναι δηλαδή αυξημένος κατά 48.7%.

Μαζί με την καταγγελία για την επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ τονίζει την ανάγκη κατάργησης του τρόπου υπολογισμού των φόρων των ΕΒΕ με τα "αντικειμενικά κριτήρια", που οδηγεί σε συνεχή - και πολύ πάνω από τους ρυθμούς του πληθωρισμού - φορολογική επιβάρυνση των ΕΒΕ.

κάτι που στα λόγια έχει πει ότι θα γίνει και η κυβέρνηση, αλλά στην πράξη διατηρεί και αυξάνει τη φορολογία με αυτή τη μέθοδο.

όγησης των Γενική

θα πλη, αο α περσινά του μια εμπορική επιχείρησ/ύνα για τα

ων

Η φορολογική επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - τονίζεται στην επιστολή - "αυξάνεται συνεχώς και πέρα από κάθε όριο φοροδοτικής δυνατότητάς τους"

Οπως αποδει,


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ