Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Πολιτικοί σχεδιασμοί" εξαπάτησης

Ο ..."πολιτικός σχεδιασμός" για την εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων τέθηκε, ήδη, σε εφαρμογή από την κυβέρνηση, ενώ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, με αυτό ακριβώς το αντικείμενο: Δηλαδή την αναζήτηση και επικύρωση κατάλληλων μεθοδεύσεων, ώστε η καλοκαιρινή επέλαση κατά της δημόσιας περιουσίας και των εργασιακών δικαιωμάτων (προώθηση ιδιωτικοποίησης σε ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, νομοσχέδιο για εργασιακές σχέσεις κλπ.) να "περάσει" με τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις. Στην κομματική γλώσσα, όλα αυτά περιέχονται στον όρο "πολιτικός σχεδιασμός", που αποτελεί το θέμα της ημερήσιας διάταξης της σημερινής συνεδρίασης...

Δείγμα αυτής της κυβερνητικής τακτικής δόθηκε, πάντως, από την επομένη της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, την Παρασκευή, όταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, έσπευσαν να διαφημίσουν τη "στροφή" της κυβέρνησης προς ..."φιλολαϊκότερες" μεθοδεύσεις και χειρισμούς, στα πλαίσια, πάντα, της ίδιας πολιτικής...

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της εξαπάτησης που επιχειρείται είναι τα όσα και επισήμως (!) δηλώνουν αρμόδιοι παράγοντες. Για παράδειγμα, χτες, ο Κ. Σκανδαλίδης,αναφερόμενος, τόσο στις εργασιακές σχέσεις, όσο και στις ιδιωτικοποιήσεις, υπερθεμάτισε της ανάγκης "να υπάρχει επιμονή στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί" και "να γίνουν αυτές οι αλλαγές όσο σκληρές κι αν φαίνονται", για να συμπληρώσει ότι "πρέπει, όμως, να μεθοδευτούν με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μην εμφανίζονται τα φαινόμενα των προηγούμενων ημερών... Πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική, ίσως, τακτική σε ορισμένα σημεία", συμπλήρωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας εκείνη τη "γραμμή", που υποστηρίζει ότι πρέπει να επιδειχτεί μια εικόνα "διαλλακτικότητας" εκ μέρους της κυβέρνησης.

Το πόσο κάλπικη είναι αυτή η τακτική και το γεγονός ότι δε συνιστά παρά ένα, φραστικό κυρίως, "ελιγμό", ώστε να μείνει αλώβητη η ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής, δεν προκύπτει μόνο από τις ομολογίες όσων την προπαγανδίζουν (μεταξύ αυτών και ο Μ. Παπαϊωάννουν, που διατείνεται ότι "έριξε νερό στο κρασί του", όσον αφορά τις ανατροπές τις εργασιακές σχέσεις). Φαίνεται και από την ταυτόχρονη χρήση, τόσο του "καρότου", όσο και του "μαστιγίου".

Είναι ενδεικτικό ότι, με διαφορά μόλις λίγων λεπτών από τα όσα υποστήριξε ο Κ. Σκανδαλίδης σε ραδιοφωνικό σταθμό, περί των μεθοδεύσεων της εξαπάτησης - ώστε να μην υποστεί κι άλλες "πύρρειες νίκες" η κυβέρνηση, όπως σε Ιονική, "Ολυμπιακή", εκπαιδευτικούς κλπ. - ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας βγήκε στον ίδιο σταθμό, για να υποστηρίξει την "άτεγκτη" προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς καμία "άμβλυνση".

Ας σημειωθεί ότι, μόλις το Σάββατο, ο Κ. Σημίτης είχε διατρανώσει σε ομιλία του στην Ολυμπία ότι δεν πρόκειται να γίνει ούτε ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ