Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
Προαναγγέλλει 1.500.000 "λουκέτα"

Αποκαλυπτικές εκτιμήσεις του Επιτρόπου και προκλητικές συστάσεις από τον υφυπουργό Ανάπτυξης στη γενική συνέλευση της ΕΣΕΕ

Το 1,5 εκατομμύριο θα φτάσουν οι επιχειρήσεις που θα βάλουν λουκέτο τα αμέσως επόμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με επίσημη πρόβλεψη της Κομισιόν. Αυτό προανήγγειλε μιλώντας προχτές στη γενική συνέλευση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο επίτροπος της κυβέρνησης στην ΕΕ Χρ. Παπουτσής αναφερόμενος στις ευρωπαϊκών δεδομένων "ΜΜΕ", πράγμα το οποίο κάνει σαφές τι σημαίνει αυτό για τις εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση συνέστησε στους εμπόρους να αναπτύξουν "επιχειρηματικές πολιτικές" για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους γιατί "δεν αρκούν οι κρατικές ενισχύσεις και τα κίνητρα", που στην πράξη βέβαια είναι ανύπαρκτα για τη συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου. Εμπαίζοντας απροκάλυπτα τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων της χώρας, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι είναι δήθεν στο χέρι τους και στις ικανότητές τους να γίνουν "σπουδαίοι και τρανοί", ενώ συμπλήρωσε ότι "πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η επιχείρησή τους οφείλει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της αγοράς και όχι η αγορά στις δυνατότητες της επιχείρησής τους"!

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης έκρινε σκόπιμο να αναφερθεί για άλλη μια φορά στο μείζον ζήτημα της επαγγελματικής στέγης που μετά την "απελευθέρωση" έχει οδηγήσει στο δρόμο πολλούς εμπόρους, ενώ άλλοι έχουν αναγκαστεί να υποκύψουν σε εκβιαστικές απαιτήσεις ιδιοκτητών. Επανεξήγγειλε, λοιπόν, για πολλοστή φορά, ότι με νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στο επόμενο διάστημα θα αλλάξουν οι όροι αποζημίωσης σε περίπτωση άσκησης έξωσης, ενώ θα αυξηθεί ο χρόνος διάρκειας της μίσθωσης σε 12 χρόνια από 9 που ισχύει σήμερα. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται αύξηση του ανώτατου ποσού αποζημίωσης από 16 μισθώματα σε 24, ανάλογα με το συντελεστή εμπορικότητας που βρίσκεται το κατάστημα: 12 μισθώματα για συντελεστή 1 - 2,5, 18 μισθώματα για συντελεστή 2,5 - 5 και 24 μισθώματα για συντελεστή πάνω από 5. Κυβερνητικότερος της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Χρ. Φώλιας ο οποίος μιλώντας στη γενική συνέλευση σαν γνήσιος εκπρόσωπος των μεγαλοεπιχειρηματιών μεγαλοεργοδοτών, έσταξε "χολή" εναντίονόλων των εργαζομένων που αγωνίζονται για τη δουλιά και τα δικαιώματά τους χαρακτηρίζοντας "παρανοϊκή κατάσταση" τους αγώνες τους. Αφήνοντας, δε, συγκεκριμένες αιχμές εναντίον των εργαζομένων της Ιονικής, δε δίστασε να κάνει λόγο για "μικρές ομάδες που εξυπηρετούν τα προσωπικά τους και μόνο συμφέροντα, που πολεμούν λυσσαλέα την προσπάθεια για εξυγίανση της οικονομίας σαν να είναι αυτοί ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων οι οποίες τους συντηρούν εδώ και χρόνια"!! Κάλεσε, μάλιστα την κυβέρνηση "να μην υποκύψει σε συντεχνιακούς εκβιασμούς και να προχωρήσει στην υλοποίηση των προγραμματισμένων διαρθρωτικών αλλαγών και να εντείνει τους ρυθμούς των ιδιωτικοποιήσεων", συμπληρώνοντας ότι "το εμπόριο (σ. σ. του μεγέθους που ο κύριος Φώλιας εκπροσωπεί) στηρίζει ανεπιφύλακτα κάθε σωστή προσπάθεια της κυβέρνησης προς την επίτευξη του στόχου της ΟΝΕ που είναι μονόδρομος και θα σταθεί αρωγός σε όλα τα αποτελεσματικά μέτρα που θα πάρει για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ