Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα κλιμακώσουμε τον αυταρχισμό!
  • Αποκαλυπτική τοποθέτηση του Αλ. Παπαδόπουλου για τις επικείμενες συγκρούσεις
  • Θέμα φορολόγησης των κάθε μορφής τόκων με συντελεστή 20% προτείνει ο Χρ. Παπουτσής

Την πρόθεση της κυβέρνησης να κλιμακώσει τον αυταρχισμό και την καταστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, προκειμένου να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική της, διατύπωσε χτες, μιλώντας για το... φορολογικό σύστημα, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. "Στην πορεία προς την ΟΝΕ - είπε - η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη ανάμεσα στις δυνάμεις της αναγέννησης και της δημιουργίας με τις δυνάμεις της συντήρησης που θέλουν τη χώρα δέσμια των μικρών και μεγάλων συμφερόντων". Οπως είναι φανερό, και όπως μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί, το βασικό μέτωπο της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται κύρια ενάντια σ' αυτό που οι εκπρόσωποί της ονομάζουν μικρά συμφέροντα, δηλαδή το σύνολο των εργαζομένων. Τα παραπάνω ο Αλ. Παπαδόπουλος ανέφερε σε ομιλία που έκανε σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ, με θέμα "Η μετάβαση στο ΕΥΡΩ - Φορολογικές προσαρμογές και συνέπειες".

Τη φορολόγηση των τόκων που προέρχονται από πάσης φύσεως αποταμιεύσεις με συντελεστή 20%, καθώς και άλλες φορολογικές ρυθμίσεις στα πλαίσια των φορολογικών "προσαρμογών" που δρομολογούνται ενόψει της ΟΝΕ, πρότεινε από το ίδιο βήμα ο Επίτροπος Χρ. Παπουτσής. Στην ομιλία του, η οποία έφερε τον τίτλο"ΕΥΡΩ, προβληματισμοί και δημοσιονομικές προκλήσεις", επιχειρώντας να κρατήσει ορισμένες αποστάσεις, εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής του εγχειρήματος της λεγόμενης "ευρωπαϊκής ενοποίησης", σημειώνοντας ότι με την έναρξη της 3ης φάσης της ΟΝΕ "η ανάγκη για φορολογική προσαρμογή γίνεται επιτακτικότερη". Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η παραπάνω πρόταση του Χρ. Παπουτσή για συντελεστή παρακράτησης φόρου στους τόκους της τάξης του 20%, έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και με την οποία απαλλάσσονται από παρακράτηση φόρου οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μακράς διάρκειας...

Στο ίδιο πνεύμα που χαρακτηρίζει τους κάθε είδους θιασώτες της ΟΝΕ, ο Χρ. Παπουτσής, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, έκανε λόγο για ανάγκη διαρκούς και επίμονης προσπάθειας "για την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής" και στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε την ανάπτυξη παρεμβάσεων "διαρθρωτικής πολιτικής, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού και του δημοσιονομικού ελλείμματος". Στην προσπάθειά του να κρατήσει τα προσχήματα, έκανε επίσης λόγο για ανάγκη εφαρμογής "ενός μείγματος σταθεροποιητικής και αναπτυξιακής πολιτικής" και για διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να προσανατολίζονται "όχι μόνο στην επίτευξη των στόχων για την ένταξη στο τελικό στάδιο της ΟΝΕ, αλλά κυρίως στη βιώσιμη πραγματική σύγκλιση της οικονομίας". Τέλος, εμφανίστηκε ουσιαστικά υποστηρικτής των προωθούμενων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις κάνοντας λόγο για ανάγκη ύπαρξης σύγχρονης και ευέλικτης αγοράς εργασίας, προκειμένου να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στα νέα δεδομένα.

Στη διάρκεια της ημερίδας ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΔΟΥ Α. Μακρυπίδης, αφού προηγουμένως εμφανίστηκε "βασιλικότερος του βασιλέως" σε ό,τι αφορά τις δρομολογούμενες αλλαγές για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, πρότεινε την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, τη σταδιακή μείωση, μέχρι κατάργησης, του συντελεστή 35% φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νομικών προσώπων και την κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ