Κυριακή 21 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΜΝΗΜΕΣ (υπάρχει μέσα ΔΙΑΜΑΝΙΔΗΣ μήπως είναι ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ;;;)

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΧΤΗΣ,από την Πασχαλίτσα Σοφάδων, γεννήθηκε το 1922. ΕΑΜίτης στην κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, το 1967 η χούντα των συνταγματαρχών τον συνέλαβε και τον εξόρισε στα Γιούρα.

Για 20 χρόνια ήταν γραμματέας της ΚΟΒ Πασχαλίτσας του ΚΚΕ, στο οποίο στάθηκε πιστός ως την τελευταία του πνοή.

Πέθανε το Μάη του 1998.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 50.000 δρχ. στη ΝΕ Καρδίτσας και 50.000 δρχ. στο Παράρτημα Σοφάδων της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΑΚΙΔΗΣ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1920, από Μικρασιάτες γονείς, οι οποίοι, μετά τη γέννησή του, επέστρεψαν στη Σμύρνη. Κατά τη μικρασιατική καταστροφή μένει ορφανός από πατέρα και μεγαλώνει στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης, με τη μητέρα και την αδελφή του.

Γρήγορα θα καταλάβει πως για να αντιμετωπίσει τις ανισότητες της ζωής πρέπει να μπει στον αγώνα. Θα πάρει μέρος στον ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, αργότερα θα τον πάνε στη Μακρόνησο, επί κυβέρνησης Σοφούλη.

Κάνει δική του οικογένεια στην Αθήνα το 47 και έχει τρία παιδιά.

Σε όλη του τη ζωή υπήρξε πρότυπο οικογενειάρχη και αγωνιστή. Ποτέ δεν παραιτήθηκε από τα "πιστεύω" του και τη σωστή γραμμή της ζωής του. Δεν έλειψε από κανένα γεγονός του αγώνα και θεωρούσε τη συμμετοχή του σ' αυτόν τιμή.

Στις 17 Ιούνη 1995 "έφυγε" για πάντα, στα 75 του χρόνια, αφήνοντας το παράδειγμα της κρυστάλλινης ζωή του οδηγό στα παιδιά του και σε όσους τον γνώριζαν.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50.000 δρχ. στην ΚΟΒ Καλογρέζας.

Η σύζυγός του Ευαγγελία

Τα παιδιά του και τα εγγόνια του

* * *

Στις 16 Ιούνη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που τραγικά και απροσδόκητα έφυγαν από κοντά μας τα αδέρφια ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ και ΘΕΟΔΩΡΑ ΖΕΡΒΑ.Ο πόνος μας είναι ακόμη βαρύς.

Γεννήθηκαν στο χωριό Πλαγιά (Ζέρμα) Κόνιτσας. Το 1938 ο Μιχάλης και το 1940 η Θεοδώρα. Στον εμφύλιο, για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, πέρασαν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Το 1954 πήγαν στην Τασκένδη, όπου ζούσαν πολιτικοί πρόσφυγες οι γονείς τους. Εκεί σπούδασαν, ο Μιχάλης Μηχανικός Ηλεκτρολόγος και η Θεοδώρα γιατρός - παθολόγος. Στα χρόνια της προσφυγιάς πρόσφεραν τις γνώσεις τους στην υπηρεσία του σοσιαλιστικού Ουζμπεκιστάν.

Επαναπατρίστηκαν και ο μεν Μιχάλης εργαζόταν στον ΟΑΕΔ Καλαμακίου και η Θεοδώρα στα ιατρεία του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας, ως τον ξαφνικό τραγικό θάνατό τους.

Οσοι τους γνώριζαν, τους εκτιμούσαν για τη σεμνότητα, το ήθος και τον ακέραιο αγωνιστικό χαρακτήρα τους.

Δε θα σας ξεχάσουμε ποτέ, αγαπητοί μας.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Οι οικογένειες Παναγιώτας Γκατζογιάννη, Ιωάννη Ζέρβα

* * *

Από σεβασμό στη μνήμη της ακριβής μας ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ ΠΑΛΑΜΑΡΤΖΟΓΛΟΥ,κάνουμε γνωστό στους συντρόφους μας, συγγενείς, φίλους και γνωστούς ότι στις 23 Ιούνη κλείνουν 6 μήνες από το θάνατό της.

Θα τη θυμούμαστε πάντα.

Ο σύζυγος Σωτήρης Παλαμαρτζόγλου

Η κόρη της Ευφροσύνη, ο εγγονός Σωτήρης

* * *

Στις 14 Ιούνη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μου η αγαπημένη μου συντρόφισσα. Για 42 χρόνια αγωνιζόμασταν για τη ζωή και για το ΚΚΕ.

Στη μνήμη της και αντί για λουλούδια στον τάφο της προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω Κέντρου Αιγάλεω.

Θα σε θυμάμαι πάντα με αγάπη

Κώστας Χιόνης, αντιστασιακός

* * *

Την 1η Ιούλη συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ,από τη Νέα Ζίχνη Σερρών.

Επίσης την 1η Ιούλη συμπληρώνονται 39 χρόνια από το θάνατο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΜΑΞΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του συζύγου και του αδελφού της, η Χρυσούλα Αμαξοπούλου - Αδαμίδη πρόσφερε 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Πρόσφερε ακόμη 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" στη μνήμη των αγωνιστών ΓΙΑΝΝΗ και ΜΑΡΙΚΑΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥ και της αδελφής της ΣΟΦΙΑΣ ΜΠΕΚΙΡΗ.

* * *

Ο Γιώργος Μασμανίδης πρόσφερε 20.000 δρχ. στην ΚΟ Εύοσμου Θεσσαλονίκης, στη μνήμη του πατέρα του ΚΑΛΙΝΙΚΟΥ ΜΑΣΜΑΝΙΔΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Σήμερα, 21 Ιούνη, το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντα Κάτω Τούμπας γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο της αγωνίστριας, μέλους του ΚΚΕ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της Ζαφείρης Ελευθερίου προσφέρει 20.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη", τον οποίον η Μ. Ελευθερίου διακινούσε, και καλεί τους συντρόφους και φίλους του να τιμήσουν με την παρουσία τους στο μνημόσυνο, τη μνήμη της.

* * *

Στις 10 Ιούνη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΑΤΣΟΥ,ο οποίος έζησε 40 χρόνια πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος και τα παιδιά του

* * *

Στη μνήμη του ΘΑΝΑΣΗ ΑΛΕΞΙΟΥ,ο οποίος πέθανε πρόσφατα, τα παρακάτω μέλη της ΚΟΒ Στουτγκάρδης πρόσφεραν στο ΚΚΕ: Μπάμπης Παπαδόπουλος, Τάκης Κοντος, Αργυρίου, Πιατίδης και Στογιαννίδης από 50 μάρκα. Χρήστος Αγγελίδης, Κιουλπεκίδης, Αγγελίδης, Κωστίδου και Παπακώστας από 20 μάρκα, Σπυρόπουλος και άλλοι αγωνιστές από 30 μάρκα και Καραγιαννόπουλος 10 μάρκα.

* * *

Ο αγωνιστής ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΟΣ,που έφυγε από κοντά μας στις 27 Απρίλη 1998, μέλος του Παραρτήματος Πατησίων - Ριζούπολης της ΠΕΑΕΑ, συνταξιούχος του ΤΕΒΕ και συνδικαλιστής, ήταν συνεπής αγωνιστής και συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις για την ειρήνη, των συνταξιούχων και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο Παράρτημα Πατησίων - Ριζούπολης της ΠΕΑΕΑ.

Η γυναίκα του Ελευθερία

Ο γιος του Κώστας

* * *

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΙΔΗΣ.Γεννήθηκε στο Πευκόφυτο Καρδίτσας το 1940. Τελείωσε το Γυμνάσιο και κατατάχτηκε στο στρατό. Αργότερα παραιτήθηκε και το 1979 έφυγε μετανάστης στην Αυστραλία με τη γυναίκα του.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1984. Ζούσε στον Αρχάγγελο Πρέβεζας και οργανώθηκε στο ΚΚΕ.

Ηταν έντιμος και απλός αγωνιστής.

Σήμερα, 21 Ιούνη γίνεται στον Αρχάγγελο το χρονιάτικο μνημόσυνό του.

Στη μνήμη του ο κουνιάδος του Γιώργος Μαλέσκος πρόσφερε στο "Ριζοσπάστη", μέσω της ΝΕ Πρέβεζας, 10.000 δρχ.

* * *

Στις 7 Ιούνη 1998 πέθανε στο Νοσοκομείο του Αγιου Κήρυκα ο αγαπητός και πιστός σύντροφός μας ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΤΑΛΗΣ.Γεννήθηκε το 1921 στο Φραντάτο Ικαρίας. Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Πιάστηκε από την Ασφάλεια στα 17 του χρόνια, μαζί με άλλους νέους, στη δικτατορία του Μεταξά και κρατήθηκε στον Αγιο Κήρυκο. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή πήρε μέρος στην αιχμαλωσία των Ιταλών στην Ικαρία. Το 1946 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του. Εκεί, με αφορμή διάφορα αστεία που του έγραφαν οι φίλοι του, κατηγορήθηκε ότι έπαιρνε κωδικοποιημένα μηνύματα, πιάστηκε, φυλακίστηκε, τον είχαν για εκτέλεση, αλλά κατόρθωσε να δραπετεύσει. Κατέφυγε στο ΔΣΕ. Την ίδια περίοδο συνέλαβαν τη γυναίκα του Αντιγόνη και την εξόρισαν στο Τρίκερι και το Μακρονήσι.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, μετά το τέλος του εμφύλιου, συνάντησε εκεί, έπειτα από 18 χρόνια, τη γυναίκα του και το παιδί του.

Επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του έπειτα από 43 χρόνια.

Ηταν πιστός και αταλάντευτος αγωνιστής, μέλος του ΚΚΕ. Τον διέκρινε πάντα η συντροφικότητα και η συνέπεια. Και στους καλούς και τους δύσκολους καιρούς υπερασπιζόταν την πολιτική του ΚΚΕ, ως το τέλος της ζωής του.

Ανάμεσα στα στεφάνια που κατατέθηκαν στη σορό του ξεχώρισαν της ΚΟ Ικαρίας, των μελών της ΚΕ του ΚΚΕ Στρατή Τσαμπή, Αντώνη Καλαμπόγια, της ΚΟ Πειραιά, του Στεφανή Παπαγεωργάκη.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Φραντάτου 50.000 δρχ. στην ΚΕ του ΚΚΕ.Η γυναίκα του Αντιγόνη

* * *

Στις 26 Ιούνη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο φλογερός πατριώτης και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΕΡΜΕΤΖΟΓΛΟΥ.

Στη μνήμη του η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ και 20.000 δρχ. στον καθημερινό του σύντροφο, το "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου αδελφού μου ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΟΥ προσφέρω 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Δραπετσώνας.

Φωτεινή Ροσπόγλου

* * *

Σήμερα, 21 Ιούνη, στις 9.30 πμ, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Πετρούπολης γίνεται το μνημόσυνο του αγωνιστή ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ.Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40, στην Κατοχή ήταν ΕΛΑΣίτης και το 1947 καταδιωκόμενος κατέφυγε στο ΔΣΕ. Από τα τέλη του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί εργάστηκε 27 χρόνια και διακρίθηκε ως συνειδητός εργαζόμενος.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά τουκαι δούλευε στο Δήμο Πετρούπολης. Ηταν αταλάντευτος αγωνιστής και καλός οικογενειάρχης.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Κατίνα Αγοραστού και ο γιος του Στέφανος προσφέρουν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του συντρόφου μας ΝΙΚΟΥ ΖΗΓΟΥ,μέλους της ΝΕ Ιωαννίνων και του Γραφείου Αχτίδας Επιτροπής Υπαίθρου, προσφέρουμε 25.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Οι αντιπρόσωποι στην Αχτιδική Συνδιάσκεψη Υπαίθρου της ΝΕ Ιωαννίνων, που έγινε στις 14 Ιούνη 1998

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡ. ΝΤΟΥΜΑΣ,ο οποίος πέθανε στις 18 Μάη 1998 και κηδεύτηκε στο Γ' Νεκροταφείο Αθήνας, γεννήθηκε το 1917. Καταγόταν από το Σουφλί Εβρου. Από μικρός δούλευε σκληρά για να βοηθήσει την οικογένειά του. Το 1935 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και αργότερα πέρασε στο ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του.

Το 1940 πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο. Με την επιστροφή του στο Σουφλί πιάστηκε από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει. Εντάχθηκε στο ΕΑΜ και βγήκε στο βουνό, αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Ανέπτυξε σημαντική δράση και πήρε μέρος σε μάχες στον Εβρο.

Μετά την Απελευθέρωση, κυνηγημένος από τους δοσίλογους, βρίσκει καταφύγιο στα βουνά του Εβρου. Πρωτοστατεί στη συγκρότηση των πρώτων ομάδων του ΔΣΕ, παίρνει μέρος σε πολλές μάχες και ονομάζεται λοχαγός του ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, από το τέλος του εμφύλιου, δημιουργεί οικογένεια. Συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου των Πολ. Προσφύγων και παράλληλα εργάζεται ως οικοδόμος. Για την καλή δουλιά του του απονεμήθηκε το Μετάλλιο του Πρωτοπόρου Εργάτη.

Επαναπατρίστηκε το 1990 και ζούσε στην Αθήνα.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο Κόμμα, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.

Η σύζυγός του Μενεξιά Ντούμα

Τα παιδιά του Γεώργιος - Ελένη και Θεοδώρα, η νύφη, οι γαμπροί και τα εγγόνια του

* * *

Στην εκδήλωση που έγινε την περασμένη Κυριακή, 14 Ιούνη, στο Ναύπλιο προς τιμήν των αγωνιστών της Ακροναυπλίας, τα μέλη του Παραρτήματος Κάτω Αχαγιάς της ΠΕΑΕΑ, συγκέντρωσαν και πρόσφεραν στο ΚΚΕ, προς τιμήν των 80χρονων, 27.000 δρχ. στη μνήμη των αγωνιστών ΜΗΤΣΟΥ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ που εκτελέστηκε με τους 200 στην Καισαριανή, του αδελφού του ΧΡ. ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ,του ΓΙΩΡΓΗ ΜΠΟΥΡΔΟΥΜΗ ο οποίος εκτελέστηκε από Γερμανούς στην Πάτρα, καθώς και στη μνήμη όλων των αγωνιστών από την περιοχή που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού.

* * *

Σήμερα, 21 Ιούνη, συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που έφυγε από τη ζωή οΝΙΚΟΣ ΣΕΡΕΤΟΥΛΗΣ.Γεννήθηκε στην Αετομηλίτσα Ηπείρου το 1918. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 - 41 και στην Εθνική Αντίσταση. Μετά την Απελευθέρωση, διώχτηκε και το 1947 κατέφυγε στο ΔΣΕ, στα τμήματα του Γράμμου. Από τα τέλη του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, παντρεύτηκε και δούλευε στην παραγωγή με συνείδηση και συνέπεια, γι' αυτό του απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις.

Επαναπατρίστηκε το 1977. Ζούσε με την οικογένειά του στο χωριό Ροδοτόπι Ιωαννίνων.

Ο Ν. Σερετούλης ήταν από τα δραστήρια μέλη της ΚΟΒ Ροδοχωρίου και έφυγε από τη ζωή πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, χωρίς ταλαντεύσεις και δισταγμούς.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Ανθούλα, συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα, τα παιδιά του Στέφος, Αθηνά, Λευτέρης και τα εγγόνια του πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Ροδοχωρίου, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

* * *

Συμπληρώνονται σήμερα, 21 Ιούνη, 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΑΒΑΝΗ.

Στη μνήμη του τα αδέρφια του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Κηφισιάς, 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

Σήμερα, 21 Ιούνη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΓΚΑ,μέλους της ΚΟΒ Νεάπολης Θεσσαλονίκης, από το Ροδολείβος Σερρών.

Γεννήθηκε το 1927 και πέθανε στις 15 Μάη 1998.

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, έδρασε στο χωριό του και τη γύρω περιοχή. Η συνέπειά του στη δράση αποτελεί παράδειγμα για τους συντρόφους του, που δε θα τον ξεχάσουν.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω της ΚΟΒ Νεάπολης, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 3.000 δρχ. στον καθημερινό του σύντροφο, το "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2001-08-05 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1998-06-24 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΕΣ (Γιά 13.7. Κυριακή) (1997-07-13 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΕΣ (1997-07-06 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1997-06-22 00:00:00.0)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ (1996-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ