Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Τοπίο στην ομίχλη"

ΜΠΕΛΦΑΣΤ .-

Μια εκλογική αναμέτρηση, που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του ημιαυτόνομου καθεστώτος και το δικαίωμα της διαχείρισης των τοπικών ζητημάτων στους ίδιους τους βορειοϊρλανδούς, μετά από 26 χρόνια "απευθείας διακυβέρνηση" από το Λονδίνο, που "διατάχθηκε" το 1972. Τα τελικά αποτελέσματα, που θα καθορίσουν την κατανομή των δυνάμεων και θα δώσουν σαφέστατα μηνύματα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την έγκριση της ειρηνευτικής συμφωνίας, δεν πρόκειται να γίνουν γνωστά πριν από το Σάββατο.

Καθολικοί και Προτεστάντες πολιτικοί με φρενήρεις ρυθμούς και τόνους έκλεισαν την αυλαία της προεκλογικής περιόδου, καθώς κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημασία που θα έχει η ισορροπία μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων της ειρηνευτικής συμφωνίας για την κατανομή της εξουσίας μεταξύ καθολικών και προτεσταντών, αφού η ισχύς του κάθε κόμματος στο νέο κοινοβούλιο θα καθορίσει την κατανομή των υπουργικών χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα, πάντως, με τις τελευταίες ενδείξεις θα υπερισχύσουν οι υποστηρικτές της συμφωνίας, οι οποίοι είναι οι μετριοπαθείς "Ενωτικοί Προτεστάντες" (UUP), οι μετριοπαθείς καθολικοί του "Εργατικού Κόμματος" (SDLP), αλλά και οι ριζοσπαστικοί του "Σιν Φέιν", πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ.

Ο ηγέτης του UUP Ντέιβιντ Τριμπλ φέρεται σύμφωνα με τις ενδείξεις ως ο πιθανότερος μελλοντικός πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης, καθώς ηγείται του ισχυρότερου κόμματος του Ολστερ. Ο Τριμπλ, καλώντας τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τη συμφωνία ειρήνης, την αποκάλεσε "πάρα πολύ καλή ευκαιρία για την οποία δεν πρέπει να αδιαφορήσει ο ιρλανδικός λαός". Το UUP χρειάζεται τουλάχιστον 30 έδρες στο νέο κοινοβούλιο για να είναι σε θέση ισχύος έναντι των σκληροπυρηνικών Ενωτικών.

Ωστόσο, σύμφωνα και πάλι με τις ενδείξεις το Σιν Φέιν θα πάρει ένα υπουργείο, που μπορεί να είναι εκείνο το οποίο θα αναλάβει τον αγώνα κατά των διακρίσεων μεταξύ των κοινοτήτων, μολονότι ο Τριμπλ διαβεβαιώνει ότι θα αρνηθεί να συμπεριλάβει το Σιν Φέιν στην κυβέρνησή του, όσο ο IRA δεν καταθέτει τα όπλα. Η ειρηνευτική συμφωνία, η οποία δε συνδέει ρητά τον αφοπλισμό με την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, προβλέπει όμως ότι όλες οι παραστρατιωτικές οργανώσεις θα πρέπει να έχουν καταθέσει ή καταστρέψει τα όπλα τους μέσα σε δύο χρόνια.

Ο ηγέτης του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς εμμένει, πάντως, στις ήδη διατυπωμένες απόψεις του ότι ορισμένα σημεία - κλειδιά της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα η μεταρρύθμιση της Αστυνομίας, η αποφυλάκιση των κρατουμένων και, κυρίως, η συνεργασία με την Ιρλανδία πρέπει να προηγηθούν του αφοπλισμού, ο οποίος πρέπει να αφορά όλες τις υφιστάμενες ένοπλες οργανώσεις. Αλλά και στη μόνιμη θέση του κόμματός του, της πλειοψηφίας των καθολικών ότι "... θα επιμείνουμε για την όσο το δυνατό ταχύτερη αποχώρηση των Βρετανών στρατιωτών από τους δρόμους των πόλεών μας", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ανταμς σε προχθεσινή συνέντευξή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ενδιαφέρον έχει η στάση που κρατούν οι αδιάλλακτοι Ενωτικοί Προτεστάντες, με κυριότερο εκπρόσωπο αυτής της τάσης τον αιδεσιμότατο Ιαν Πέισλι, καθώς έχουν δηλώσει πολέμιοι της συμφωνίας, αλλά έχουν σκοπό να επωφεληθούν από τον κανονισμό λειτουργίας του Κοινοβουλίου, ο οποίος προβλέπει ότι η έγκριση μιας απόφασης απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία κάθε κοινότητας ή πλειοψηφία 60% στην οποία θα περιλαμβάνονται οι ψήφοι τουλάχιστον του 40% της κάθε κοινότητας. Χαρακτηριστικά, ο Πέισλι, ο οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι βλέπει σ' αυτό τον κανονισμό "ένα όπλο" που σκοπεύει "να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά", για να τορπιλίσει τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, ένα από τα σημεία που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν πως με την ειρηνευτική συμφωνία "προδόθηκε" το βρετανικό Ολστερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ