Κυριακή 28 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Βορά σε πολυεθνικές τύπου ΜΑΚΡΟ

Ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ) ακολουθεί και αυτός στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης, καθώς στα σχέδια της κυβέρνησης είναι μετά τη μετατροπή σε ΑΕ και το "ξήλωμα" των δικαιωμάτων των 120 υπαλλήλων του, να παραδοθεί σε πολυεθνικές χονδρεμπορικές επιχειρήσεις τύπου ΜΑΚΡΟ.

Ο ΟΚΑΑ είναι κερδοφόρος Οργανισμός και έχει αποθεματικό 3 δισ. δραχμών. Εχει χαρακτηριστεί απ' το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σαν χώρος εθνικής σημασίας σε πολεμική περίοδο. Και αυτό γιατί αποτελεί βασικό κέντρο διακίνησης της εγχώριας παραγωγής οπωροκηπευτικών και κρεάτων και με την καταγραφή στοιχείων για τις ποσότητες που διακινούνται, αποτελεί στα χέρια της κυβέρνησης σοβαρό εργαλείο για τον καθορισμό πολιτικής οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής. Σημαντική λειτουργία του ΟΚΑΑ είναι η παροχή υπηρεσιών χαμηλού κόστους στις 700 χονδρεμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη λαχαναγορά και που απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζόμενους. Η ιδιωτικοποίησή του θα έχει μεγάλες συνέπειες σε αυτές τις επιχειρήσεις, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους τους.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Η υψηλή κερδοφορία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων έχει μπει στο"μάτι" των ιδιωτών. Η κυβέρνηση προωθεί τη συγχώνευσή του με το επίσης κερδοφόρο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τη μετατροπή τους στη συνέχεια σε μια ανώνυμη εταιρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ταμείο είχε καθαρά κέρδη το '96 51,8 δισ. δραχμές, υψηλότερα και από μεγάλες τράπεζες. Η ιδιαίτερη σημασία του έγκειται και στο ότι το 70% των κερδών του αποδίδεται άμεσα στο δημόσιο, αλλά και στην κοινωφελή δραστηριότητά του. Στηρίζει χρηματοπιστωτικά τους ΟΤΑ προσφέροντάς τους δάνεια με αρκετά χαμηλό επιτόκιο και επίσης προσφέρει χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια στους δημόσιους υπαλλήλους. Το Ταμείο λειτουργεί απ' το 1919 και υπηρετεί το θεσμό της παρακαταθήκης, δηλαδή της διαφύλαξης των χρημάτων που κατατίθενται προς εξόφληση τρίτων, δραστηριότητα, η οποία πρέπει να ασκείται μόνο από δημόσια υπηρεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ