Κυριακή 28 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χ. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Δυναμίτης στη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος

Ο Χ. Λιακόπουλος, πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας και μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, σημειώνει:

"Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο επιφέρει πολλές βλαπτικές μεταβολές στις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις κι αυτό γιατί όχι μόνο προβλέπει τη συνομολόγηση διμερών συνθηκών για τις εργασιακές σχέσεις, που όλοι ξέρουμε κάτω από ποιες συνθήκες μπορούν να συνομολογηθούν, προκειμένου να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς, αλλά γιατί και στην ουσία αντικαθιστά τη διαθεσιμότητα με αργία, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, ή άλλους περιορισμούς που συνεπάγεται η διαθεσιμότητα.

Ισως είναι από τις σπάνιες φορές που βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νομοσχέδιο που επιφέρει βλαπτικές μεταβολές ταυτόχρονα σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης, θεωρώ ότι η μέχρι τώρα αντίδραση του εργατικού κινήματος είχε ένα θετικό αποτέλεσμα, την αφαίρεση της δυνατότητας του εργοδότη να αυξάνει κατά βούληση και μονομερώς τις ώρες ημερήσιας απασχόλησης. Δε γνωρίζω ποια σκοπιμότητα υποκρύπτει η εισαγωγή οργάνων πέραν των συνδικαλιστικών οργάνων, όπως τα εργασιακά συμβούλια για συνομολόγηση συμφωνιών, αλλά δεν εκτιμώ ότι είναι εντελώς αθώα.

Τέλος, σε καμιά περίπτωση το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να αποδεχτεί τη θεσμοθέτηση εργασιακών αμοιβών πολλών ταχυτήτων για ανθρώπους του ίδιου κλάδου με την ίδια ειδικότητα, ανάλογα με τον τόπο εργασίας τους και κατά παράβαση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει δυναμίτη στην ίδια τη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος και θα σηματοδοτήσει μια γενικευμένη κατεύθυνση μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να αμείβονται με τις κατώτερες αμοιβές της ΕΓΣΣΕ.

Το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να συγκροτήσει την αντίδρασή του. Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΕ την επόμενη Τετάρτη είναι μεγάλης σημασίας. Ηδη έχω προτείνει ότι πρέπει γι' αυτό το νομοσχέδιο να συγκληθεί άμεσα το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ και θα επαναλάβω αυτή την πρότασή μου στη συνεδρίαση της διοίκησης".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση στον ΣΕΒ από το ΣΕΤΗΠ (2022-09-15 00:00:00.0)
Σχεδιασμοί για απολύσεις και χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων (2017-09-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2014-03-08 00:00:00.0)
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (2003-11-14 00:00:00.0)
Οι επιτυχίες Πολυζωγόπουλου (2002-12-21 00:00:00.0)
Ελιγμό - απάτη επιχειρεί η κυβέρνηση (1998-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ