Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΒΑ
"Οχι" της κυβέρνησης για τον ορκωτό λογιστή

Εξέλιξη με ερωτηματικά σημειώθηκε στη χτεσινή γενική συνέλευση της ΕΤΒΑ, η οποία διεκόπη για να συνεχιστεί στις 17 Ιούλη. Η συνέλευση πήρε απρόσμενη τροπή, όταν τέθηκε θέμα έγκρισης, από τη συνέλευση, του νέου ορκωτού λογιστή της Τράπεζας, αλλά ο γγ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Γ. Κουσουλάκος - εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, που παραβρέθηκε από πλευράς του μετόχου, αρνήθηκε να δώσει θετική ψήφο. Πρόκειται, όπως παραδέχτηκε στο περιθώριο της συνέλευσης ο διοικητής της Τράπεζας Γ. Κασμάς, για ασυνήθιστη εξέλιξη, την οποία απέδωσε, από τη μια, στην έλλειψη προηγούμενης ενημέρωσης του υπουργείου Οικονομικών για τις διαδικασίες πρόσληψης του ορκωτού λογιστή και, από την άλλη, στο ότι μπορεί κάποιος από τους υποψηφίους να εξέφρασε παράπονα για την απόρριψή του.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γ. Κασμάς κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, η τράπεζα, μεταξύ τριών ισοδύναμων προσφορών για την πρόσληψη ορκωτού λογιστή, επέλεξε την κοινοπραξία KRMG PIT MARWICK KYRIAKOY, με το κριτήριο του μεγέθους της κοινοπραξίας. Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίστηκε να επιφυλάσσεται για τα κριτήρια επιλογής, με αποτέλεσμα η συνέλευση να αναβληθεί. Η όλη εξέλιξη δημιουργεί πολλά ερωτηματικά γύρω από το θέμα, καθώς διαφαίνεται να σχετίζεται με περίεργες διαπλοκές.

Οσο για το 5ετές πρόγραμμα "εξυγίανσης" της ΕΤΒΑ, που άρχισε το 1995, φαίνεται να στηρίχτηκε αποκλειστικά στις διαγραφές πάνω από 428 δισ. δρχ. χρεών από "θαλασσοδάνεια" μεγαλοεπιχειρηματιών (300 έχουν διαγραφεί ήδη και 128 προβλέπεται να διαγραφούν μέσα στο 1998), στη μείωση του προσωπικού της Τράπεζας κατά 308 άτομα μέσα σε μια διετία και στην ενίσχυσή της από τα λεφτά των φορολογουμένων κατά 1 τρισ. δρχ., ποσό που αντιστοιχεί στην αξία ομολόγων που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας για λογαριασμό της ΕΤΒΑ. Αυτή είναι η εξυγίανση της ΕΤΒΑ για την οποία επαίρεται τόσο η διοίκησή της, όσο και η υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία έσπευσε χθες να συγχαρεί, με ανακοίνωσή της προς τον Τύπο, τη διοίκηση για την υλοποίηση του προγράμματος "εξυγίανσης". Ενός προγράμματος που αφότου ολοκληρωθεί, όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση και της ΕΤΒΑ, κάτι που δεν απέκλεισε, ερωτηθείς σχετικά, ο Γ. Κασμάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ