Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
"Πλάτες" στην αντιλαϊκή πολιτική

Μαζί με τη στήριξή τους προς την κυβερνητική πολιτική, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ προβάλλουν - όπως κάνουν κάθε φορά - και νέες αξιώσεις για ... αποτελεσματικότερα μέτρα

Νέες αξιώσεις ώστε να είναι ακόμα πιο θεαματικά τα αποτελέσματα της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους πρόβαλλαν - μαζί βεβαίως με τις πλάτες που προσφέρουν στην κυβέρνηση Σημίτη - οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, οι οποίοι μαζί με στοιχεία για τα επίσημα καθαρά επιχειρηματικά κέρδη πέρσι, ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς τις ιδιωτικοποιήσεις και να εισαχθούν πιο... "ευέλικτα" σχήματα εργασίας.

Ειδικότερα, για τα εργασιακά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, εκφράζοντας μια προσχηματική δυσαρέσκεια για το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή, αφού η θέσπιση του νέου τερατουργήματος υπαγορεύτηκε από τους ίδιους τους βιομηχάνους, απαίτησε ουσιαστικά την πλήρη ασυδοσία στην αγορά εργασίας. Στα πλαίσια αυτών των βλέψεων, επικρότησε τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση, επικρότησε τη θεσμοθέτηση των Τοπικών Σύμφωνα Απασχόλησης, τα οποία καταργούν τις κλαδικές συμβάσεις, ενώ διαφώνησε με τη διευθέτηση του 10ωρου για τις επιχειρήσεις κάτω των 50 ατόμων, προβάλλοντας την άποψη ότι αυτό που οι ίδιοι επιθυμούν είναι η δυνατότητα της ατομικής συμφωνίας για οποιαδήποτε ρύθμιση, δηλαδή την πλήρη ομηρία των εργαζομένων. Τα παραπάνω αιτήματα συνέδεσαν για μια ακόμη φορά με την "ανταγωνιστικότητα" των επιχειρήσεων, η οποία όπως προκύπτει από τα δικά τους στοιχεία, ταυτίζεται αποκλειστικά και μόνο με την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Σύμφωνα με στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα 3.288 επιχειρήσεων, που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα, εκ των οποίων το 77% είναι κερδοφόρες, τα φανερά καθαρά κέρδη αυτών αυξήθηκαν το 1997 έναντι του 1996 κατά 19,4%. Οι ζημιογόνες επιχειρήσεις του δείγματος που αποτελούν το 23% και οι πλειοψηφία τους, όπως τόνισε ο Ι. Στράτος, είναι του ιδιωτικού τομέα, εν αντιθέσει με το 1996 που ήταν του δημοσίου, αύξησαν τις ζημιές τους κατά 103,1%. Η πορεία των ζημιογόνων επιχειρήσεων είναι ενδεικτική του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος που ο ΣΕΒ πρεσβεύει και που μεταφράζεται σε μοιρασιά της πίτας σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων με παράλληλο εκτόπισμα της πλειοψηφίας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πωλήσεις του συνόλου των βιομηχανικών εταιριών αυξήθηκαν κατά 8,9% και κατά 10,9% στις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Με βάση τα παραπάνω, οι βιομήχανοι εκτιμούν ότι το 1998 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής θα υπερβεί το 2% έναντι του 1997. Δοθείσης της ευκαιρίας οι βιομήχανοι έθεσαν για μία ακόμη φορά θέμα άρσης αντικινήτρων από τον αναπτυξιακό νόμο.

Γενικότερα, για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων έκαναν λόγο για ατολμία στις προγραμματισμένες διαρθρωτικές αλλαγές. Ειδική αναφορά έγινε στο θέμα της "Ολυμπιακής", όπου χαρακτήρισαν ανεπαρκή την πολιτική που εφαρμόζεται, αλλά και στον τομέα των συγκοινωνιών της Αθήνας, όπου έκαναν λόγο για υπεράριθμους και επέκριναν την κυβέρνηση ότι δεν έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης. Με αφορμή την πώληση της Τράπεζας Κρήτης, χαρακτήρισαν ως αναγκαιότητα ενόψει της έλευσης του Ευρώ, τη δημιουργία δύο μεγάλων εγχώριων συγκροτημάτων, και σε αυτό το στόχο απέδωσαν και τη θεαματική, όπως τη χαρακτήρισαν, κινητικότητα στο χώρο αυτό.

Οσον αφορά το αναδιατυπωμένο πρόγραμμα σύγκλισης, εστίασαν την κριτική τους στο ότι δεν επισημαίνει επαρκώς το ότι το εμπορικό ισοζύγιο είναι δυσμενές, καθώς και την επίδραση της υποτίμησης πάνω στις υπερβάσεις των δαπανών. Εκτίμησαν ότι στο τέλος του 1998 θα έχουμε υπέρβαση των δαπανών για μισθούς, αλλά και των συνολικών δαπανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ