Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
"Ρολόι" βλέπουν την αγορά...

Χωρίς την παραμικρή πρόθεση να αγγίξει τα ιερά και τα όσια της "ελεύθερης αγοράς" και περισσότερο σε ρόλο... διαιτητή ανάμεσα στους βιομηχάνους τροφίμων και τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, συνεχίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών. Ανώτερα στελέχη του υπουργείου έλεγαν χτες ότι τόσο κατά τις χτεσινές διαδοχικές συναντήσεις, που είχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης,με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ (ΣΕΣΜΕ), όσο και σ' αυτές που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, γίνεται "ανταλλαγή απόψεων" για τις "σχέσεις" βιομηχανίας - λιανεμπορίου με στόχο τη "διαφάνεια" και όχι το μάζεμα των τιμών στις οποίες το υπουργείο... δε βλέπει να υπάρχει πρόβλημα. "Αυτό που επιδιώκεται", ανέφεραν τα ίδια στελέχη, "είναι η διαφάνεια στις σχέσεις των δύο πλευρών και η "καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού"".

Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη δεδομένη θέση της κυβέρνησης πως "δε θα κάνουμε καμία διοικητική παρέμβαση γιατί έχουμε ελεύθερη αγορά" και με την εντολή του ΣΕΣΜΕ και γενικά των μεγαλοεπιχειρηματιών: "κάτω τα χέρια από τον ανταγωνισμό", είναι η "εγγύηση" ότι οι όποιες τέτοιου είδους συναντήσεις δεν πρόκειται να έχουν κανένα πρακτικά θετικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές. Και οι πομπώδεις ανέξοδες δηλώσεις περί του αντιθέτου, περί "κανόνων" στη λειτουργία του ανταγωνισμού - που στο κάτω κάτω στα χαρτιά και μόνο υπάρχουν ήδη κάποιοι υποτυπώδεις - είναι μόνο για λαϊκή κατανάλωση. Οσο για το ρόλο της κυβέρνησης, θα συνεχίσει να είναι η καταγραφή της ακρίβειας σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων ή το πολύ πολύ του διαιτητή μεταξύ των σχέσεων βιομηχάνων - μεγαλεμπόρων, όταν και όπως θέλουν εκείνοι. Στα ίδια πλαίσια των επαφών για την "καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού", ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης, θα συναντηθεί σήμερα με τους εκπροσώπους από το εμπόριο ανταλλακτικών, στη λογική της καταγραφής του τρόπου που λειτουργεί η συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζονται τρόποι χορήγησης πιστοποιητικού επάρκειας επαγγέλματος στους ελεύθερους επαγγελματίες (ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κλπ.), καθώς και καθιέρωσης υποχρέωσης των επαγγελματιών να χορηγούν στους πελάτες τους πιστοποιητικό εγγύησης των υπηρεσιών που παρέχουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ