Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΑΓΓΛΙΑ
Το ντέρμπι συνεχίστηκε στους δρόμους

Η επικράτηση της Αργεντινής επί της Αγγλίας, ήταν η αφορμή για μια σειρά γεγονότα, που κάθε άλλο παρά εντός των αθλητικών ορίων κινούνται. Οι νικητές εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση εθνικιστικά, οι χαμένοι για να "εκτονωθούν", διατηρώντας τον άτυπο τίτλο των πιο άγριων οπαδών, και γενικά οι δύο πλευρές να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα που νιώθουν η μια για την άλλη. Αλλωστε η προϊστορία των αναμετρήσεων των δύο χωρών, εντός και εκτός γηπέδων, είναι πλούσια έντονη.

Τα 'σπασαν οι Αγγλοι

Πολλές ώρες χρειάστηκαν για ν' αποκατασταθεί η ηρεμία στο Σεντ Ετιέν, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν συμπλοκές, σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ σφοδρές, μεταξύ νεαρών από τις φτωχογειτονιές της πόλης και Αγγλων χούλιγκανς. Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έκανε 30 συλλήψεις.

Οι Αγγλοι οπαδοί αποφάσισαν να... εκτονώσουν τη στεναχώρια τους για τον αποκλεισμό προκαλώντας ζημιές σε καταστήματα. Τα επεισόδια ξεκίνησαν αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης, οπότε δεκάδες οπαδοί της βρετανικής ομάδας ξεχύθηκαν, από τα καφενεία όπου παρακολουθούσαν τον αγώνα, στους δρόμους.

Ακολούθησαν συμπλοκές με νεαρούς και η αστυνομία αναγκάστηκε να ζητήσει τη συνδρομή των ειδικών δυνάμεων για να επιβάλει την τάξη. Στη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο του Σεντ Ετιέν, αρκετά σταθμευμένα αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, ενώ αναφέρθηκαν και κάποιοι ελαφρά τραυματίες.

Εθνικιστικές κορόνες στην Αργεντινή

Στην Αργεντινή γιόρτασαν ξέφρενα την πρόκριση με αρκετή δόση εθνικισμού. Δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους και μέσα σε ελάχιστα λεπτά στο κέντρο της πρωτεύουσας στήθηκε ένα τρελό πάρτι, ενώ η νύχτα έγινε... μέρα από τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός "Κρόνικαλ" παρέφρασε το γνωστό τραγούδι "μην κλαις για μένα Αργεντινή" σε "μην κλαις για μένα Αγγλία", ενώ βρήκε την ευκαιρία για επαναφέρει το θέμα, που οδήγησε το 1982 τις δύο χώρες σε πολεμική σύγκρουση: "Οι Μαλβίνες (σ.σ. τα νησιά Φόκλαντ για τους Βρετανούς) ανήκουν στην Αργεντινή", ούρλιαζε σχεδόν σε κατάσταση... αμόκ ο τηλεσχολιαστής, παρακινώντας τους τηλεθεατές να βγουν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν τη μεγάλη επιτυχία.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ, δήλωσε: "Θα έπρεπε να νικήσουμε με λιγότερο δραματικό τρόπο, αλλά εκείνο που μετράει πάντα είναι η νίκη".

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα επισήμανε πως οι συμπατριώτες του, πάλεψαν σαν πραγματικά λιοντάρια: "Ηξερα πως το παιχνίδι θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο, αλλά βαθιά μέσα στην καρδιά μου πίστευα πως θα παίρναμε την πρόκριση. Η Αγγλία είχε τρομερό πάθος και έπαιξε μοντέρνο ποδόσφαιρο, καθώς απέφυγε τις μεγάλες σέντρες και συνδυάστηκε πολύ καλά στο χώρο του κέντρου", δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό του Μπουένος Αϊρες.

Αναφορικά τώρα με την Ολλανδία, (επόμενη αντίπαλο των Αργεντινών) ο Ντιεγκίτο δήλωσε: "Το παιχνίδι αυτό θα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Η Ολλανδία είναι μια εξαιρετική ομάδα, αλλά η Αργεντινή δε φοβάται και δεν πρέπει να φοβάται κανέναν".

"Ασπίδα" Χοντλ για Μπέκαμ

Στο μεταξύ ο Γκλεν Χοντλ κάλυψε τον Μπέκαμ ("μην τον πυροβολείτε") για την αποβολή του, αφού ο αγγλικός Τύπος του χρέωσε τον αποκλεισμό. Τον κατηγορούν για αψυχολόγητη ενέργεια, που έκρινε το παιχνίδι. "Δεν μπορούμε να ρίξουμε όλο το φταίξιμο στον Ντέιβιντ. Αλλωστε παλέψαμε πολύ καλά το παιχνίδι και με 10 παίκτες. Η ομάδα έκανε ό,τι μπορούσε και πραγματικά η απόδοση μας ήταν εκπληκτική" τόνισε ο Αγγλος εκλέκτορας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεισοδιακό ξεκίνημα (2024-07-25 00:00:00.0)
Δυσκολίες για φαβορί (2017-02-16 00:00:00.0)
Στα δύσκολα ο ΠΑΟΚ - στα εύκολα ο Ολυμπιακός (2016-12-13 00:00:00.0)
Εχει... στόχους (2009-02-26 00:00:00.0)
«Ηξεις αφήξεις» Σόουζα (2000-12-23 00:00:00.0)
Βρήκε τον καλό της εαυτό (1998-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ