Σάββατο 4 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Η κατακραυγή γίνεται αγώνας
  • Σημαντική η απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για συνολική αντιπαράθεση με το νομοθετικό τερατούργημα, δηλώνει ο γγ της Οργάνωσης, Π. Σοφός
  • Συναγερμός στον Πειραιά για το συλλαλητήριο

Εντείνονται οι αντιδράσεις στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που τινάζει στον αέρα τις εργασιακές σχέσεις. Ολοένα και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα θέτουν ως πρωταρχικό αίτημα την απόσυρση τώρα του νομοσχεδίου και προετοιμάζουν μαχητική δυναμική απάντηση, παίρνοντας την υπόθεση της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας στις 23 του Ιούλη στα δικά τους χέρια.

Ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην κατεύθυνση αυτή δίνει η προχτεσινή απόφαση του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,για τη συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου, την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση παναθηναϊκού συλλαλητηρίου την Πέμπτη 16 του Ιούλη, στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος.

Ο Π. Σοφός,γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και στέλεχος της ΔΑΣ, μας δήλωσε: "Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντεργατικό. Στην απόφαση της διοίκησης επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο κινείται στη λογική της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των βιομηχάνων και των μονοπωλίων, ότι διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και παραδίδει τους εργαζόμενους ομήρους στα χέρια των εργοδοτών. Γι' αυτό το λόγο απαιτεί την άμεση απόσυρσή του και καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία της Αθήνας σε δράση για να μη γίνει νόμος αυτό το τερατούργημα. Είναι σημαντική αυτή η απόφαση, βοηθάει στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, πολύ περισσότερο που προέρχεται από το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας. Δείχνει τις δυνατότητες του εργατικού κινήματος και την απομόνωση απ' την άλλη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που εκφράστηκε από τις ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Είναι σίγουρο ότι μέσα από την πάλη τους οι εργαζόμενοι θα δώσουν απάντηση και στην κυβέρνηση και θα απομονώσουν παραπέρα τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι δύσκολος γιατί έχουν απέναντί τους το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, ΣΕΒ και Ευρωπαϊκής Ενωσης και τους εντολοδόχους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ομως, είναι μονόδρομος η ταξική πάλη, η οποία θα χαλάσει τα σχέδια των αντιδραστικών κύκλων. Χρέος κάθε συνδικαλιστή, να μπει μπροστά στη μάχη, σε κάθε σωματείο και χώρο δουλιάς, να ενημερώσει τους εργαζόμενους και όλοι μαζί να δώσουμε μαχητική απάντηση στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο στις 16 του Ιούλη και στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 23 του Ιούλη".

  • Το αντεργατικό νομοσχέδιο, το οποίο "επιχειρεί να αφαιρέσει το σύνολο των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων και να μας επαναφέρει όλους στις συνθήκες εργασίας του περασμένου αιώνα", καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων και ζητά την απόσυρσή του. Για το ζήτημα αυτό πραγματοποιεί έκτακτη Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 8 Ιούλη στις 6 μ.μ. στο ΕΚΑ.
Συλλαλητήριο την Τρίτη στον Πειραιά

"Τις κατακτήσεις ενός αιώνα δεν μπορούν να τις καταργήσουν με ένα νομοσχέδιο - τερατούργημα. Οι εργαζόμενοι του Πειραιά θα αντισταθούν, θα παλέψουν και θα νικήσουν"! Αυτό το μήνυμα στέλνουν προς την κυβέρνηση 21 πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά και καλούν όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που οργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη στην πλατεία Κοραή στις 7 το απόγευμα. Ηδη, συνδικαλιστές από τα σωματεία πραγματοποιούν καθημερινές ενημερωτικές εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς αλλά και στις γειτονιές.

Στην ανακοίνωση των σωματείων τονίζεται ότι καθημερινά οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που θίγονται από αυτή την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οδηγούνται στη μοναδική επιλογή αντίστασης, με τη δημιουργία αγωνιστικού, ενωτικού μετώπου πάλης. Η πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα σωματεία, "στο όνομα της διαβόητης σύγκλισης της ΟΝΕ, των εντολών των μονοπωλίων και των Βρυξελλών, στήνει στο απόσπασμα την εργατική τάξη και ό,τι οικοδόμησε με αγώνες και αίμα τα τελευταία 100 χρόνια".

"Συνένοχα σ' αυτή την πολιτική - σημειώνουν - είναι τα κόμματα της λεγόμενης αντιπολίτευσης, ΝΔ - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ, αφού έχουν αποδεχτεί και ψηφίσει τον "ευρωπαϊκό μονόδρομο", στηρίζοντας την κυβέρνηση και τις αντιλαϊκές επιλογές της. Μεγάλες ευθύνες για την επίθεση που δεχόμαστε έχουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΠ, ΠΟΕΜ, ΠΝΟ και οι παρατάξεις που τις απαρτίζουν, αφού με τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης, νομιμοποίησαν την επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου και προσπαθούν συνειδητά να σπείρουν την απογοήτευση στους εργαζόμενους, ώστε να περάσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική χωρίς αντίσταση, χωρίς αγώνες".

Τέλος, καλούν όλους εκείνους που ανησυχούν για την τύχη της εργατικής τάξης και της πατρίδας μας, να αντιτάξουν το δικό τους μέτωπο αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής.

Στυλοβάτης της κυβερνητικής πολιτικής

Στυλοβάτης της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής αναδείχτηκε, για άλλη μια φορά, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ,καθώς χτες, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποφασίστηκε - με τις ψήφους ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ - η αποδοχή του νομοσχεδίου για την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Να πάρουν οι ίδιοι δημόσιοι υπάλληλοι στα χέρια τους την υπόθεση του αγώνα για την απόρριψη του νομοσχεδίου, καλεί η ΕΣΑΚ Δημοσίου.

Μετά από παρελκυστική τακτική, τελικά χτες μετά από πρόταση της ΕΣΑΚ, συζητήθηκε το νομοσχέδιο στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ με τον άθλιο ισχυρισμό, ότι "ρυθμίζει την υπάρχουσα κατάσταση", συμφώνησαν με το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Η ΕΣΑΚ Δημοσίου πρότεινε να απαιτηθεί η απόσυρσή του και να συμμετάσχει η ΑΔΕΔΥ στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο στις 16 του Ιούλη και στην πανελλαδική απεργία στις 23 του Ιούλη. Με την πρόταση της ΕΣΑΚ Δημοσίου συμφώνησε η "Αυτόνομη Παρέμβαση" και ο Κ. Παπαντωνίου,στέλεχος της ΠΑΣΚ, που, αγανακτισμένος για τη στάση της παράταξής του, αποχώρησε απ' τη συνεδρίαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ