Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Επιδιώκεται συμφωνία αλά Ντέιτον;

Αύριο (Πέμπτη) και την Παρασκευή οι Γερμανοί πρεσβευτές σε Βελιγράδι και Πρίστινα θα επιδώσουν στις αντίστοιχες κυβερνητικές αρχές τις προτάσεις - πλαίσιο της "Ομάδας Επαφής" για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βερολίνου "Ντερ Ταγκερσπίγκελ". Ο Κίνκελ δε θέλησε να προβεί σε εξήγηση των προτάσεων αυτών, αλλά από το όλο περιεχόμενο της συνέντευξής του, καθώς και νεότερες πληροφορίες συμπεραίνεται ότι επιδιώκεται μια συμφωνία αλά Ντέιτον.

***

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε συγκεκριμένα: "Δυστυχώς δε συμπεριλάβαμε το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου στις διαπραγματεύσεις του Ντέιτον, ώστε να μπορέσουμε να το λύσουμε. Αυτό, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, υπήρξε μοιραίο... στόχος μου είναι κάτω από όλες τις συνθήκες να επιτύχουμε ανακωχή. Για το σκοπό αυτό πρέπει να γίνει φανερά μεγαλύτερη η πίεση και προς τις δύο πλευρές. Μέσω της ανακωχής, πρέπει να επιτευχθεί έναρξη διαλόγου. Επειδή αυτό δεν έγινε ως τώρα, αποφασίσαμε στην Ομάδα Επαφής να κάνουμε τις προτάσεις - πλαίσιο, τις οποίες θα επιδώσουν οι πρεσβευτές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας την Πέμπτη και την Παρασκευή στις δύο πλευρές, στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα".

***

Η προτίμηση των ιμπεριαλιστών για μια συμφωνία αλά Ντέιτον εικάζεται και από τις δηλώσεις του Κίνκελ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε εκεί ότι κατά τις συνομιλίες του στη Μόσχα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Γεβγένι Πριμακόφ, ο τελευταίος δήλωσε ότι η Ρωσία συνεχίζει να αρνείται να συμμετάσχει σε εντολή του ΟΗΕ προς το ΝΑΤΟ για στρατιωτική επέμβαση. Συζήτησε όμως μαζί του για νέες αφετηρίες πολιτικής στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Στο σημείο αυτό υπαινίχθηκε ότι ενδεχόμενη λύση θα μπορούσε να είναι η σύγκληση συνδιάσκεψης κατά το πρότυπο της Συμφωνίας του Ντέιτον.

Μερίδα του γερμανικού Τύπου συνδυάζει τις πληροφορίες αυτές με την είδηση από την Πρίστινα για σύγκληση μέσα σε μια βδομάδα της Βουλής των Κοσσοβάρων που εκλέχτηκε το Μάρτη. Επιπλέον με τη βοήθεια αυτής της Βουλής ο Ρουγκόβα θα προσπαθήσει να θέσει υπό τον έλεγχό του τον λεγόμενο Απελευθερωτικό Στρατό (UCK), ώστε στον επιδιωκόμενο διάλογο να εμφανιστεί ως ο αυθεντικός εκπρόσωπος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ