Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντε γεια μωρέ παιδιά, όλοι είμαστε αδέλφια...

Γιέλτσιν και αντιπολίτευση τα "βρήκαν" πίνοντας τσάι!!!

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η Επιτροπή της Κρατικής Δούμας για το ζήτημα της αποπομπής του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα αποφάσισε στη συνεδρίασή της στις 13 Ιούλη να αρχίσουν στις 27 του μήνα οι ανοιχτές ακροάσεις πάνω στο πρώτο σημείο της κατηγορίας κατά του Γιέλτσιν - για την υπογραφή των συμφωνιών του Μπελοβέζσκ στις 8 Δεκέμβρη 1991, που διέλυσαν τη Σοβιετική Ενωση. Η κατηγορία με βάση το άρθρο 75 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (εσχάτη προδοσία) διατυπώθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα και οι εκπρόσωποί της θα αποτελούν την κατηγορούσα πλευρά στις ακροάσεις. Στις ακροάσεις κλήθηκαν να λάβουν μέρους και εκπρόσωποι του Προέδρου. Αυτά συνέβησαν τη Δευτέρα...

Χτες όμως η κατάσταση άλλαξε. Λίγο πριν τη συζήτηση στην Κρατική Δούμα εντελώς ξαφνικά για όλους, ο Γιέλτσιν κάλεσε στο Κρεμλίνο τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ και τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων της Δούμας. Θέμα της συνάντησης ήταν η προσπάθεια του Γιέλτσιν να πείσει τη Δούμα να υιοθετήσει το πακέτο σταθεροποιητικών νομοσχεδίων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που προβλήθηκαν από την τηλεόραση, ο Γιέλτσιν αποφάσισε να δώσει χέρι ανακωχής ή συμφιλίωσης και οι ηγέτες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων με προθυμία ικανοποίησαν την επιθυμία του.

Σε ό,τι αφορά το σταθεροποιητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος είπε: "Δεν είναι απλώς... απαραίτητο για την υπόθεση, για τη σταθεροποίηση, αλλά δεν μπορούμε να το υλοποιήσουμε αν δεν το εγκρίνετε. Συνδέεται γερά με σας". Το βασικό μέρος της συνάντησης έγινε κεκλεισμένων των θυρών και, όπως δήλωσε μετά ο επικεφαλής της Βουλευτικής Ομάδας του Αγροτικού Κόμματος Νικολάι Χαριτόνοφ, για πρώτη φορά ο Πρόεδρος τους πρόσφερε ένα φλιτζάνι τσάι! Σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου της προεδρίας, Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε και όλοι οι παρόντες συμφώνησαν μαζί του: "Είμαστε όλοι μια ομάδα, ένα κράτος, είμαστε ηγέτες αυτού του κράτους. Δε θα υπάρξουν πραξικοπήματα, αλλαγές στο Σύνταγμα, διάλυση της Δούμας, ούτε πρόωρες εκλογές".

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Γιέλτσιν έδωσε πλούσιες υποσχέσεις. Για παράδειγμα, πρότεινε να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο "στρογγυλή τράπεζα" με αναβαθμισμένο καθεστώς. Προφανώς, οι ηγέτες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, κατασυγκινημένοι από τη θερμή υποδοχή και... καταπραϋμένοι από το φλιτζάνι τσάι, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού καναλιού ΝΤΒ, αποφάσισαν να αποσύρουν το ζήτημα της αποπομπής του Προέδρου. Ο Γιέλτσιν εξήγησε στη συνάντηση σε ποιες τρομερές συνέπειες μπορούσε να οδηγήσει αυτή η ενέργεια.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Κρατικής Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση: "Αυτός θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο να διαλυθεί η Κρατική Δούμα. Σε ό,τι αφορά τη δυσπιστία προς τον Πρόεδρο, είπε περίπου κατά λέξη: αν φύγω εγώ πριν από τη λήξη της θητείας μου, εσείς πρώτοι θα τσακωθείτε και στον καβγά αυτό θα σύρετε όλη τη Ρωσία". Επομένως, ο νέος γύρος αντιπαράθεσης έληξε με ανακωχή του Προέδρου και της Δούμας και μάλιστα προς αμοιβαία ικανοποίηση. Οι βουλευτές έδειξαν στους ψηφοφόρους την "αδιαλλαξία" τους, ο Πρόεδρος την επιθυμία για ειρήνη και συναίνεση, επιβεβαιώνοντας ότι όλοι αυτοί, με μικρές εξαιρέσεις βουλευτών με αρχές, αποτελούν πράγματι "μια ομάδα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ