Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αμερικάνικου τύπου "αναζήτηση ειρήνης" και εκ Σερβίας;

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η ηγεσία της σερβικής συντηρητικής αντιπολίτευσης άρχισε χτες δική της προσπάθεια εξεύρεσης "ειρηνικής λύσης" στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία εκφράστηκε με σειρά συναντήσεων των ηγετών της με πολιτικούς - Σέρβους και Αλβανούς - της γιουγκοσλαβικής επαρχίας.

Η "Συμμαχία για την Αλλαγή" συμπεριλαμβάνει μερικά από τα πιο ισχυρά κόμματα και ονόματα της αντιπολίτευσης στη Σερβία, προεξάρχοντος του Μίλαν Πάνιτς, Σερβο-αμερικανού επιχειρηματία και πρώην πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας.

"Απόλυτη προτεραιότητα είναι να δημιουργήσουμε ειρήνη και σταθερότητα στο Κόσσοβο", είπε ο Ζόραν Ντζίντζιτς, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην δήμαρχος του Βελιγραδίου, μετά τις συναντήσεις αυτές.

Η αποστολή είχε - όπως διατείνονται οι ηγέτες της αντιπολίτευσης -"συμβολικό" χαρακτήρα, αφού τις αποφάσεις "λαμβάνει ο Μιλόσεβιτς", ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος που σχεδόν "δαιμονοποιείται", επειδή δεν αποδέχεται διάλογο με εκπροσώπους του "Απελευθερωτικού Στρατού" (KLA/UCK) συμμετέχοντες και καθ' όσον οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

"Εχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε κάποιες λύσεις, αλλά δε διαθέτουμε την επιρροή να τις επιβάλλουμε", είπε ο Ντζίντζιτς πριν την αναχώρηση της αποστολής της αντιπολίτευσης από την πόλη του Βελιγραδίου. Στην Πρίστινα, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς Φέμι Αγκάνι, Νετόν Σουρόι και Μπλέριμ Σάλα, χωρίς πάντως να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες των συνομιλιών τους.

Νέες μάχες

Σε μάχες που διεξάγονταν χτες, το γιουγκοσλαβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούνγκ" μετέδωσε ότι τρεις Σέρβοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Κοσσοβάρους Αλβανούς στην περιοχή Ντετσάνι.

Από την άλλη πλευρά, το ελεγχόμενο από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς "Κέντρο Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου" ανέφερε ότι τέσσερις μαχητές του KLA τραυματίστηκαν στις τελευταίες μάχες, ενώ πέντε αλβανικά χωριά βομβαρδίστηκαν από τους Σέρβους.

Επίσης η ίδια πηγή αναφέρθηκε χτες σε ανανέωση των συγκρούσεων στη μεθόριο Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας, κοντά στην Ντζακοβίτσα, ισχυριζόμενη πως "και εκεί" οι Σέρβοι "βομβάρδισαν αλβανικά χωριά".

Κρίσιμη στιγμή

Η αποστολή των Σέρβων ηγετών της αντιπολίτευσης καταγράφεται, σημείωνε χτες το "Ασοσιέιτεντ Πρες", σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία αναμένονται πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της κοσσοβάρικης αλβανικής σκηνής, καθώς η Δημοκρατική Ενωση του Κοσσυφοπεδίου έχει ανακοινώσει ότι αναμένεται να συνέλθει το ιδιότυπο "Κοινοβούλιο" της επαρχίας, για το οποίο διεξήχθησαν εκλογές το Μάη και νωρίτερα αυτόν το μήνα ο Ρουγκόβα και άλλοι πολιτικοί Κοσσοβάροι Αλβανοί ηγέτες επιχείρησαν να "ελέγξουν" πολιτικά τον "Απελευθερωτικό Στρατό".

Η σερβική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στις οποίες εκλέχτηκε το "Κοινοβούλιο" αυτό και εκλέχτηκε Πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Αντίστοιχα, ο "Απελευθερωτικός Στρατός", του οποίου η ηγεσία παραμένει άγνωστη, αρνείται να αναγνωρίσει τη "δικαιοδοσία" του Ρουγκόβα.

"Διπλωματικών πρωτοβουλιών" συνέχεια

Σε διπλανή στήλη περιγράφεται η προσπάθεια της γερμανικής διπλωματίας να προωθήσει, αύριο και την Παρασκευή, μια "λύση τύπου Ντέιτον" στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς ο Κλάους Κίνκελ δείχνει "εμπνευσμένος", μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε τον περασμένο μήνα με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ άρχισε δική του διπλωματική πρωτοβουλία. Επικεφαλής αντιπροσωπείας εκατόν είκοσι προσώπων, ο Ντεμιρέλ άρχισε χτες και ολοκληρώνει σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, ύστερα από πρόσκληση του Αλβανού ομολόγου του Ρετζέπ Μεϊντάνι. Στις συναντήσεις του με Αλβανούς πολιτικούς κορυφαία θέση στην ατζέντα επέχουν η "περιφερειακή ασφάλεια" και φυσικά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου...

Οι σχέσεις στον αμυντικό τομέα είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες μεταξύ των δύο χωρών. Εξακόσιοι Αλβανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύονται τώρα σε διάφορες τουρκικές σχολές. Η κυβέρνηση της Τουρκίας χορηγεί δάνειο ύψους 17 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανασυγκρότηση του αλβανικού στρατού κυρίως για τη βάση του Πασά Λιμάνι στην Αυλώνα και τη Ναυτική Ακαδημία επίσης στην Αυλώνα. Η τουρκική πλευρά βρίσκεται υπό διαπραγματεύσεις, για την ανάληψη στήριξης προς τη στρατιωτική βιομηχανία της Αλβανίας.

Οσον αφορά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου ο Ντεμιρέλ επρόκειτο να παράσχει διαβεβαιώσεις στον Αλβανό ομόλογό του πως η Τουρκία θα "σταθεί στο πλευρό" της Αλβανίας.

Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος, φροντίζοντας να ευθυγραμμιστεί με τη Δύση, δήλωσε πως τάσσεται "κατά της ανεξαρτησίας" του Κοσσυφοπεδίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πένθος μετά το θάνατο του Ρουγκόβα... (2006-01-24 00:00:00.0)
Σκόνταψε στον ...Ρουγκόβα το «Μεταβατικό Συμβούλιο» (2000-02-02 00:00:00.0)
Υπό το βάρος επεισοδίων, γίνονται διπλωματικές συναντήσεις (1999-03-02 00:00:00.0)
Πιέσεις για συνομιλίες από την "Ομάδα Επαφής" (1998-12-12 00:00:00.0)
Συνεχιζόμενες συγκρούσεις και δυτικές "εκκλήσεις" εκεχειρίας (1998-07-09 00:00:00.0)
Αμείωτη ένταση και νέες αμερικανικές πιέσεις (1998-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ