Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκβιάζει ο Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.- Σε συγκεκαλυμμένο εκβιασμό προχωρά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, προς τους συμμάχους του στην τρικομματική κυβέρνηση μειοψηφίας, δηλώνοντας ότι η "διαμάχη για την αύξηση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να οδηγήσει στη διάλυσή της".

Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προωθεί εντός της χώρας αύξηση 20%, ενώ το σύμμαχό του Κόμμα της Δημοκρατικής Τουρκίας υπό τον Χουσαμετίν Τσιντορούκ ζητεί αύξηση 40%.

Υπάρχει κι άλλη μια αιτία αναταραχής στις εργασιακές σχέσεις, αφού αναμένει τη σειρά του για την τουρκική Βουλή ένα νομοσχέδιο που αφαιρεί το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι από τους δημόσιους υπάλληλους...

Ταυτόχρονα, το έτερο των δύο κομμάτων που συμμετέχουν στο συνασπισμό με το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς υπό τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, επανέλαβε χθες την έκκληση για πρόωρες εκλογές ως το τέλος του έτους (και όχι τον Απρίλη του 1998 που έχει προτείνει ο Γιλμάζ). Στην αναμπουμπούλα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ισλαμιστικό Κόμμα της Αρετής, κατέθεσε χθες πρόταση μομφής εναντίον του πρωθυπουργού για "διαφθορά".

Η πρώτη ψηφοφορία επί της προτάσεως των ισλαμιστών έγινε χθες το μεσημέρι, χωρίς μέχρι αργά το βράδυ να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.

Εάν ο Γιλμάζ έχανε την ψηφοφορία, προβλέπεται συζήτηση επί της προτάσεως μομφής σε δέκα ημέρες και, σύμφωνα με την τουρκική κοινοβουλευτική παράδοση, εάν η κυβέρνηση χάσει και τη δεύτερη ψηφοφορία θα πρέπει να παραιτηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ