Σάββατο 18 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αγνοεί το Βελιγράδι ο Ρουγκόβα...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Αγνοώντας τις σερβικές αρχές, ο πολιτικός ηγέτης του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, προέβη χτες σε δηλώσεις υπέρ της συνέχισης της σύστασης κυβερνητικών δομών από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς. Δομών "ανεξάρτητων" από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, οι οποίες θα στηρίζονται στο "κοινοβούλιο" που το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει.

Οι δηλώσεις του Ρουγκόβα πραγματοποιήθηκαν ενώ μια διεθνής ομάδα διπλωματών - παρατηρητών πραγματοποιούσε συναντήσεις με Σέρβους αξιωματούχους στην τελευταία διπλωματική προσπάθεια "λύσης" της κρίσης στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, μέσω εκεχειρίας και έναρξης διαλόγου γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και Κοσσοβάρων Αλβανών για τη χορήγηση κάποιας μορφής "αυτονομίας".

Ο Γερμανός επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε πως βρήκε "θετική αντίδραση" από πλευράς γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης όσον αφορά την πρόθεση του ΟΑΣΕ για τη μόνιμη εγκατάσταση μιας ομάδας η οποία θα "παρακολουθεί" τις εξελίξεις στην περιοχή.

Πάντως, ένας άλλος διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, έλεγε ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να "αποτύχει αν ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Μιλόσεβιτς τη συνδέσει με την πλήρη επανένταξη της χώρας του στον ΟΑΣΕ", η οποία "πάγωσε" το 1992 μετά τον εμφύλιο.

Η 11μελής αντιπροσωπεία ολοκλήρωσε την αποστολή της συναντώμενη αργότερα χτες με τον θεωρούμενο ως "σκληρό" Κοσσοβάρο Αλβανό ηγέτη Αντέμ Ντεμάτσι.

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, χαρακτήρισε "δείγμα της "καταπιεστικής πολιτικής" των Σέρβων" την επέμβαση της Αστυνομίας και τη διάλυση της συνεδρίασης του "κοινοβουλίου" των Κοσσοβάρων Αλβανών την Πέμπτη, κατά την οποία ο Ρουγκόβα και οι άλλοι "βουλευτές" του ορκίστηκαν.

Οπως και ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" (KLA/UCK), ο Ρουγκόβα τίθεται υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας. Ωστόσο, ο KLA δεν αναγνωρίζει την "προεδρία" του Ρουγκόβα, ούτε θεωρεί ότι έχει "δικαιοδοσία" να τον αντιπροσωπεύσει σε τυχόν διαπραγματεύσεις με τη σερβική πλευρά.

Η σερβική πλευρά έχει ταχθεί κατά μιας ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου "μέσω τρομοκρατικής βίας".

Στα πεδία των συγκρούσεων, και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ανέφεραν θύματα. Σερβικές πηγές σημείωναν ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην πόλη Κοσόφσκα Μιτροβίτσα, 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πρίστινα, όταν Αλβανοί άνοιξαν πυρ από αυτοκίνητο. Από την άλλη το "Κέντρο Πληροφόρησης του Κόσσοβου", που θεωρείται προσκείμενο στον Ρουγκόβα, ανέφερε ότι ένας Αλβανός σκοτώθηκε στο χωριό Τζέζερσε, κοντά στο Ουρόσεβατς, ενώ πλησίαζε ένα αστυνομικό μπλόκο. Δύο άλλοι τραυματίστηκαν σε ξεχωριστά επεισόδια, κατά τις ίδιες πηγές.

Επίσης χτες, έγινε γνωστό πως ο γενικός γραμματέας του NATO, Χαβιέρ Σολάνα, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου στα Τίρανα, καλώντας την πολιτική του ηγεσία να "παίξει έναν θετικό ρόλο" στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της κρίσης.

Στην επιστολή προς το Ναμίκ Ντόκλε, ο Σολάνα σημείωνε ότι "στους επόμενους μήνες, το Αλβανικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος".

Το σύνολο του περιεχομένου της επιστολής Σολάνα δεν έγινε γνωστό, αλλά πολιτικοί παρατηρητές εικάζουν ότι ο γγ του ΝΑΤΟ επιχειρεί να πιέσει ώστε να ανασταλεί κάθε στρατιωτική βοήθεια προς τον "Απελευθερωτικό Στρατό" του Κοσσυφοπεδίου.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Τις "τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας απέναντι στους λαούς της Βαλκανικής, υιοθετώντας την πολιτική Χόλμπρουκ και αγνοώντας τους τεράστιους κινδύνους για ευρύτερες συγκρούσεις και ανατροπές συνόρων στα Βαλκάνια", επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

"Ο λεγόμενος Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου δηλώνει ότι όποιος επιθυμεί ειρήνη στα Βαλκάνια πρέπει να υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Κόσσοβου", υπογράμμισε ο Γ. Θεωνάς, τονίζοντας ότι "η δήλωση αυτή προειδοποιεί ωμά τους λαούς της περιοχής να περιμένουν γενικότερη αποσταθεροποίηση και κίνδυνο πολέμου σ' ολόκληρη τη Βαλκανική. Παρ' όλα αυτά, η αμερικανική διπλωματία εκδηλώνοντας τις προθέσεις της για παραπέρα διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και ιδιαίτερα της Σερβίας, επιμένει να εντάξει τον Απελευθερωτικό Στρατό στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης".

"Από την άλλη πλευρά", επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, "το Συμβούλιο φαίνεται ότι αρχίζει να προσεγγίζει μια τέτοια άποψη, θεωρώντας ότι κάθε ομάδα που έχει κάτι να πει πρέπει να συμμετέχει, ενώ πιέζοντας μονομερώς το Βελιγράδι - χωρίς να υιοθετεί κανείς την τακτική του Μιλόσεβιτς - υπονομεύει στην ουσία τις μετριοπαθείς δυνάμεις των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και ενισχύει τις αδιάλλακτες δυνάμεις του Απελευθερωτικού Στρατού. Ο κύριος προεδρεύων μάς είπε ότι ελέγχουν το 40% του Κόσσοβου και η θέση τους είναι ανεξαρτησία. Πώς θα επιβάλουν την ειρηνική λύση στο πλαίσιο της αυτονομίας που επιδιώκει το Συμβούλιο;".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζοντας ότι "αρκετό αίμα και δάκρυα πλήρωσαν οι βαλκανικοί λαοί", κατέληξε: "Μην παίζετε άλλο με τη φωτιά, κύριοι! Νομίζω ότι κάποτε πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες απέναντι στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Βαλκάνια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ