Σάββατο 18 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Προσωρινή ανακωχή για τον Χελμς - Μπάρτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μια ακόμα προσωρινή ανακωχή μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών και της Κούβας και τις επιπλοκές που φέρνει σ' αυτές ο γνωστός αντικουβανικός νόμος Χελμς - Μπάρτον.

Από το Λευκό Οίκο χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ανακοίνωσε ότι παρατείνει για ακόμα έξι μήνες την αναστολή εκείνου του άρθρου στο νόμο Χελμς - Μπάρτον, το οποίο προβλέπει ότι Αμερικανοί πολίτες μπορούν να κάνουν αγωγές σε ευρωπαϊκές εταιρίες που επενδύουν στην Κούβα.

Ο Κλίντον για να μπορέσει να αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή που θα ξεσηκώσει το μένος από το κουβανικό λόμπι στις ΗΠΑ "επικαλέστηκε" το γνωστό αμερικανικό τροπάριο, δηλαδή τις κλιμακούμενες πιέσεις στην Κούβα να αλλάξει το καθεστώς της, το ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο πως η Κούβα πρέπει να αλλάξει, αλλά και την επίσκεψη του πάπα στη χώρα, το Γενάρη, επίσκεψη που χαρακτήρισε πηγή ελπίδας των Κουβανών ότι μπορούν να υπάρξουν δημοκρατικές αλλαγές στη χώρα τους!

Βέβαια, αυτό που παρέλειψε ο Κλίντον να πει, είναι ότι δεν είναι θέμα των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας, αλλά απόρροια της συμφωνίας του Μάη μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, προκειμένου η Ενωση να σταματήσει τη δίωξη μέσα από τον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου μια και ο νόμος αυτός παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να ασκήσουν όλες τις πιέσεις στο Κογκρέσο και να παρθούν μέτρα, ώστε να χαλαρώσουν σχετικά οι ασφυκτικές διατάξεις του νόμου Χελμς - Μπάρτον, πάντα όμως σε σχέση με τα αντίποινα απέναντι σε ευρωπαϊκές εταιρίες που συνάπτουν εμπορικές σχέσεις με κουβανικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ