Σάββατο 18 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Αγωνιώδης" αναζήτηση λύσης...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Σε αγωνιώδη αναζήτηση μιας "φόρμουλας", η οποία θα άρει την κυβερνητική κρίση που σοβεί μεταξύ των τριών κομμάτων που τη συγκροτούν, βρίσκονταν χτες οι ηγέτες τους, Μεσούτ Γιλμάζ, Μπουλέντ Ετσεβίτ και Χουσαμετίν Τσιντορούκ. Κάποιοι μιλούσαν για "αισιόδοξες ενδείξεις". Αλλά αυτό έμενε να φανεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σουκρού Σινά Γκιουρέλ δήλωσε χτες ότι ήταν "πολύ κοντά" η επίτευξη συμφωνίας για το θέμα που προκάλεσε την κρίση, δηλαδή τις αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο εκπρόσωπος εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση επρόκειτο να καταλήξει σε συμφωνία "νωρίτερα από αύριο (σήμερα)".

Λίγο πριν και εν μέσω αλλεπάλληλων διασκέψεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μπουλέντ Ετσεβίτ, είχε πει πως "υπάρχει μία αχτίδα ελπίδας". Ο πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, απέφυγε να κάνει σχόλια, αλλά ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας και τρίτος κυβερνητικός σύμμαχος, Χουσαμετίν Τσιντορούκ, είπε αισιόδοξα πως η συμφωνία επρόκειτο να ανακοινωθεί "εντός της μέρας".

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Σαμπάχ", που επικαλούνταν το πρακτορείο "Ρόιτερς", η συμφωνία πιθανότατα θα προβλέπει αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% μέσα στο καλοκαίρι και πρόσθετη αύξηση της τάξεως του 10 - 15% τον Οκτώβρη.

Ενας τέτοιος συμβιβασμός, πάντως, δε θα ικανοποιούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο ο Γιλμάζ είχε υποσχεθεί περιορισμό των αυξήσεων στο 20% για φέτος, αλλά ούτε και τους ίδιους τους υπαλλήλους, οι οποίοι ζήτησαν 40% αύξηση, για να αντιμετωπίσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό (90%).

Ακόμη ένα σκάνδαλο

Στο μεταξύ χτες η Επιτροπή Δικαιοσύνης του Τουρκικού Κοινοβουλίου πρότεινε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην προέδρου του κοινοβουλίου Μουσταφά Καλεμλί, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά εξαιτίας της διαχείρισης που έκανε για την ανακαίνιση του κτιρίου της Εθνοσυνέλευσης.

Η απόφαση ελήφθη μετά το αίτημα για άρση της ασυλίας που υπέβαλε ο εισαγγελέας, για να μπορέσει να κινήσει τη διαδικασία εναντίον του Καλεμλί.Ο Καλεμλί, βουλευτής και πρώην υπουργός του κυβερνώντος Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, αρνείται τις κατηγορίες. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται και 13 υπάλληλοι του Κοινοβουλίου.

Η απόφαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης για να ισχύσει και να αρχίσει η δίωξη εναντίον του Καλεμλί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιονοστιβάδα κυβερνητικών παραιτήσεων (2002-07-09 00:00:00.0)
Κλίμα αβεβαιότητας για τις εκλογές (1998-09-09 00:00:00.0)
Εκβιάζει ο Γιλμάζ (1998-07-15 00:00:00.0)
Ολα για τη διατήρηση του κοσμικού χαρακτήρα (1997-07-08 00:00:00.0)
Νέα κυβέρνηση έμπνευσης στρατηγών (1997-07-01 00:00:00.0)
Ναυαγεί και το ενδεχόμενο Γιλμάζ - Ερμπακάν; (1996-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ