Σάββατο 18 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και αλληλοκατανόηση
  • Αδύνατη η ειρήνη χωρίς τη Συρία, τονίζει ο Ζακ Σιράκ, που εκφράζει, εκ νέου, την επιθυμία διαμεσολάβησης της Γαλλίας
  • Συριακοί έπαινοι για τις γαλλικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες

ΠΑΡΙΣΙ.-

Αλλεπάλληλες συναντήσεις είχε με τη γαλλική ηγεσία ο Σύρος Πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασαντ, ο οποίος ολοκληρώνει, σήμερα, την επίσκεψή του στο Παρίσι, την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Δύση τα τελευταία 20 χρόνια. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε, για άλλη μια φορά, η "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή.

"Δε θα υπάρξει ποτέ ειρήνη στην περιοχή χωρίς την ενεργή συμμετοχή της Συρίας" υπογράμμισε μετά το τέλος της δεύτερης συνάντησής του με το Σύρο ομόλογό του, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος έσπευσε να συμπληρώσει ότι και η Γαλλία επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία. Ο Σιράκ χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Χαφέζ αλ Ασαντ ως "πολύ θετικές" και αρνήθηκε ο ίδιος να κάνει δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα του καταζητούμενου, από τη γαλλική δικαιοσύνη, αξιωματικού των ναζί Αλόις Μπρούνερ, ο οποίος φερόταν να κρύβεται στη Συρία. Δηλώσεις για τον Μπρούνερ έκανε η εκπρόσωπος της γαλλικής Προεδρίας, Κατρίν Κολονά, η οποία τόνισε ότι ο Σύρος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Ζακ Σιράκ πως "δε γνωρίζει αν ο Μπρούνερ είναι στη Συρία" και ότι "θα γίνει εμπεριστατωμένη έρευνα γι' αυτό".

Από την πλευρά του, ο Χαφέζ αλ Ασαντ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις συναντήσεις του με το Γάλλο Πρόεδρο, οι οποίες διήρκεσαν, συνολικά, περισσότερο από 5 ώρες. Ο Σύρος Πρόεδρος εξήρε τις προσπάθειες της Γαλλίας και άλλων χωρών να μεσολαβήσουν στην απεμπλοκή της "ειρηνευτικής διαδικασίας" από το αδιέξοδο, αλλά τόνισε ότι δυστυχώς απέβησαν άκαρπες. Ο Ασαντ υπογράμμισε ότι "αν υπάρξει ειρηνευτική πρωτοβουλία η Συρία θα είναι παρούσα, αλλά θα πρέπει η πρωτοβουλία αυτή να είναι σε συμφωνία με τα συριακά αιτήματα".

Εκτός από τον Γάλλο Πρόεδρο, ο Χαφέζ αλ Ασαντ συναντήθηκε, χθες το πρωί, με τον Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν και τον υπουργό Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν.

Πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν πως η επιλογή της Γαλλίας ως πρώτης χώρας της Ευρώπης που επισκέπτεται ο Σύρος Πρόεδρος, μετά από 20 χρόνια, δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς, παρά τα προβλήματα, Γαλλία και Συρία διατήρησαν αρκετούς στενούς δεσμούς όλα αυτά τα χρόνια, με αφορμή την περίοδο 1920-1946, κατά την οποία η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία.

Προσπάθεια αναθέρμανσης

Την Κυριακή θα συναντηθούν, τελικά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι και ο Παλαιστίνιος ανώτερος αξιωματούχος και στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, Μαχμούντ Αμπάς. Τη συνάντηση ανακοίνωσε, επισήμως, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, Αβί Μπεναγιάχου, ο οποίος τόνισε ότι ο Γιτζάκ Μορντεχάι ευελπιστεί πως θα αποκατασταθεί η επικοινωνία και η κατανόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Από την άλλη, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση συνάντησης, αλλά δεν ήταν σε θέση να βεβαιώσει ότι σε αυτήν θα παραστεί ο Μαχμούντ Αμπάς. Αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στη συνάντησης της Κυριακής επρόκειτο να οριστεί αργά χτες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ