Τετάρτη 22 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηχοι - γέφυρες πολιτισμών

Μία και μοναδική συναυλία θα δώσει στο Ηρώδειο, την Παρασκευή, ο Νορβηγός σαξοφωνίστας Γιαν Γκαμπάρεκ,γνωστός κι αγαπημένος στο ελληνικό κοινό από τις συνεργασίες του με την Ελένη Καραϊνδρου, αλλά και από παλαιότερες εμφανίσεις του στη χώρα μας. Μαζί με το συγκρότημά του, αποτελούμενο από τους Εμπερχαρντ Βέμπερ (μπάσο), Ράινερ Μπρουνινχάουζ (πλήκτρα) καιΜέριλιν Μαζούρ (κρουστά), θα μας ταξιδέψουν στις εικόνες και τα χρώματα της μουσικής, προσφέροντας μια μαγευτική διαδρομή ήχων και συγκινήσεων.

Ο Γιαν Γκαμπάρεκ ξεκίνησε σαν μουσικός της τζαζ. Ηταν μόλις 13 χρονών, όταν άρχισε να παίζει σαξόφωνο. Ο ίδιος μιλώντας γι' αυτή την εποχή αναφέρει: "Ακούγοντας τον Κολτρέιν, ένιωσα κάτι να αλλάζει. Ηταν μια ολοκληρωμένη διάσταση. Μετά από αυτήν την επαφή, έμαθα να ψάχνω και να βρίσκω ισάξιες ποιοτικά καταστάσεις σε άλλες μουσικές δομές και φόρμες. Ο Κολτρέιν άνοιξε μία πύλη για μένα, μ' έμαθε να ακούω μουσική με άλλο τρόπο, να την πλησιάζω διαφορετικά απ' ό,τι σαν απλός ακροατής. Ανακάλυψα πως ο μύθος του είχε κτιστεί πάνω στο ίδιο του το παρελθόν, σε ό,τι είχε κάνει μέσα από την ιστορία της τζαζ, την κλασική μουσική και περισσότερο απ' όλα τη μουσική άλλων πολιτισμών, την ασιατική, την αφρικανική, την ινδική μουσική".

Παρόλο που αναγνωρίστηκε αμέσως το σολιστικό του ταλέντο, ο Γιαν Γκαρμπάρεκ κατόρθωσε να διατηρήσει άφθαρτη μέσα στο χρόνο τη δημιουργική αγωνία της αέναης αναζήτησης. Οι εξερευνήσεις του, ιδιαίτερα στις νορβηγικές παραδόσεις, ήταν αρκετές για να ανακαλύψει πως η μουσική των εθνών δεν αναγνωρίζει τα σύνορα του πολιτικού χάρτη.

"Αυτό που πραγματικά με συναρπάζει", λέει ο Γ. Γκαρμπάρεκ, "είναι η σχέση μεταξύ νορβηγικής και ινδικής μουσικής, μέσω των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας. Αν υπάρχει προσωπική επαφή, επικοινωνία, μ' ένα συγκεκριμένο μουσικό από άλλη κουλτούρα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να κάνουμε καλή μουσική μαζί". Αυτή λοιπόν είναι η μουσική αναζήτηση του Γ. Γκαμπάρεκ, ψηλαφώντας τους ήχους που ενώνουν τους πολιτισμούς. Εισιτήρια για τη συναυλία προπωλούνται στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών και κοστίζουν 8.000 - 2.000 (φοιτητικά) δραχμές.

  • Ηχοι που ενώνουν πολιτισμούς και στη Ρεματιά Χαλανδρίου, όπου σήμερα (9.30 μ.μ.), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Παράλληλοι πολιτισμοί - Ιχνη από τη συνάντηση δύο λαών", συναντώνται δύο σπουδαίοι δεξιοτέχνες, ο δικός μας Πετρολούκας Χαλκιάς (κλαρίνο) και ο Ινδός Ράμα Σανκάρ (σενάι). Κουβαλώντας ακούσματα που ακουμπούν σε μουσικές παραδόσεις αιώνων και οπλισμένοι, ο καθένας με τους κανόνες της δικής του αυτοσχεδιαστικής σχολής, επιχειρούν έναν πρωτότυπο μουσικό διάλογο. Μια διαδρομή που ξεκινά από το Πωγώνι της Ηπείρου με το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά για να φτάσει στο Μπεναρές και να συναντήσει το σενάι, αυτό το ξύλινο πνευστό με ράμφος που μοιάζει με ζουρνά και αποτελεί μουσικό όργανο των γιορτών και των γάμων της Βόρειας Ινδίας. Τους πλαισιώνουν δύο ακόμη μουσικοί. Αύριο, στη Ρεματιά θα δώσει παράσταση η ινδική χορευτική ομάδα "Μίσρα" του Μπεναρές, συνοδευόμενη από τέσσερις μουσικούς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ