Τρίτη 28 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αναζητείται τρόπος εκτόνωσης

Μετά τις "κορόνες", η Αθήνα αναζητά τρόπους για να χαμηλώσουν οι τόνοι στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον

Μετά τις "φωνές" και τους λεονταρισμούς του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τρόπους για "να κλείσει την άσχημη παρένθεση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις". Το ερώτημα όμως που απασχολεί τον "κύκλο" περί τον πρωθυπουργό είναι αν την ίδια διάθεση έχει και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών...

Πάντως, σε χτεσινή συνάντηση του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Ν. Μπερνς, η οποία είχε αντικείμενο - σύμφωνα με την εκδοχή του Ελληνα υπουργού - το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, συμφωνήθηκε οι δυο πλευρές να αποφύγουν δηλώσεις οι οποίες θα διατηρούν το κλίμα έντασης και να αφήσουν το χρόνο να "θεραπεύσει τις πληγές".

Αυτή φαίνεται πως είναι και η διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος θα επιχειρήσει να την "περάσει" σήμερα το απόγευμα στους υπουργούς των Εξωτερικών και Αμυνας, με τους οποίους θα συζητήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, κυρίως για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και για τα "πολιτικά ανταλλάγματα" που επιδιώκει η Αθήνα από τις χώρες που βιομηχανίες τους θα αναλάβουν την εκτέλεση των παραγγελιών.

Πάντως, οι εκτιμήσεις που επικρατούν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι πως η αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον δεν είναι τόσο εύκολη και πως θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για κάτι τέτοιο. Αλλωστε, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι λόγοι που προκαλούν την ένταση έχουν "ρίζες" οι οποίες ταξινομούνται σε δύο επίπεδα:

Το πρώτο είναι καθαρά οικονομικό και αφορά στη διεκδίκηση της πίτας του εξοπλιστικού προγράμματος από αμερικανικές εταιρίες.

Το δεύτερο είναι γεωστρατηγικό και έχει να κάνει με την επιθυμία της Ουάσιγκτον να μην επιτρέψει την εμφάνιση της Μόσχας - μέσα από την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο - στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.Μέσα στο πλαίσιο αυτό ανέβηκαν οι τόνοι, καθώς η ελληνική πλευρά "διέγνωσε" μέσα στις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων τις απειλές της Ουάσιγκτον για αλλαγή του πλαισίου αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό.

Χτες ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, με περισσότερο κομψό τρόπο επανέλαβε τα όσα με το γνώριμο ύφος του είχε πει ο υπουργός Εξωτερικών για τον αμερικανικό ρόλο στο Κυπριακό. "Και η Ουάσιγκτον και άλλοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, είπε ο Δ. Ρέππας, μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο, εφόσον επιδιώκουν να τεθεί σε εφαρμογή το πολιτικό πλαίσιο που έχουν αποφασίσει οι διεθνείς οργανισμοί. Αν, λοιπόν, οι αποφάσεις του ΟΗΕ αποτελέσουν το ευαγγέλιο για την πολιτική παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυβερνήσεων, ξένων ηγετών, αυτή η επίδειξη ενδιαφέροντος είναι θεμιτή και ωφέλιμη. Αλλά, βεβαίως, δεν είναι δυνατόν να χαιρετίσουμε ως θετική την επίδειξη ενδιαφέροντος από οποιονδήποτε, όταν το ενδιαφέρον αυτό ταυτίζεται με την προσπάθεια ανατροπής των αποφάσεων που έχουν ληφθεί". Ενα τέτοιο ενδιαφέρον, είπε ο Δ. Ρέππας, να μας λείπει. Οταν ο υπουργός ρωτήθηκε αν "θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να μεταβάλει το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού", δήλωσε: "Δεν είναι η πρώτη φορά. Και άλλες φορές στο παρελθόν έχουμε διατυπώσει την πικρία μας και την απογοήτευσή μας για το ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο κυπριακό θέμα, αλλά και σε άλλους τομείς που αφορούν ιδιαιτέρως την πατρίδα μας, παρά το ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δηλώσει ότι θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα και θα προωθήσει μία συγκεκριμένη πολιτική για την επίλυση του θέματος. Αυτό στην πράξη, τουλάχιστον στο βαθμό που θα είχαμε και κάποια αποτελέσματα, δεν έχει γίνει κατορθωτό και γι' αυτό ακριβώς εκφράζουμε την απογοήτευσή μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ