Τρίτη 28 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρέλα κάτω από τη "βελανιδιά"

Είναι να απορεί κανείς πώς είναι δυνατόν αυτή, η παρακμιακή και νοσηρή ταινία να άρεσε στο κοινό, όπως άλλωστε είχε αρέσει και το ομώνυμο μυθιστόρημα του Τσαρλς Μπουκόφσκι στο οποίο είναι βασισμένη, (το σενάριο το έγραψε ο ίδιος ο συγγραφέας)... Μιλάμε για την ταινία "Ιστορίες καθημερινής τρέλας" σε σκηνοθεσία Μάρκο Φερέρι, που θα παρουσιάσει η ΝΕΤ στις 00.30. Ο Φερέρι και ο Μπουκόφσκι συναντιούνται και συζητούν για ορισμένα θέματα που τους απασχολούν ιδιαίτερα. Κυρίως, για ένα: για τη γυναίκα με "Γ" κεφαλαίο. Τη Γυναίκα που τη βλέπουν με πόθο, πάθος και δέος, με τρόμο, μα τρυφερότητα, λαγνεία αλλά και περιφρόνηση. Ο ήρωας της ταινίας είναι ένα ρεμάλι, είναι ένας άνεργος ποιητής, χωρίς έμπνευση, ένας αλκοολικός φιλήδονος, αλλά κουρασμένος και βαριεστημένος άνδρας. Μια γυναίκα, η Κας, εμφανίζεται ξαφνικά και η ζωή του ποιητή αναστατώνεται σε απίστευτο σημείο. Την ερωτεύεται και τη μισεί ταυτόχρονα. Δεν μπορεί να κάνει ούτε δίπλα της ούτε έναν πόντο μακριά της. Με την Ορνέλα Μούτι και τον Μπεν Γκαζάρα.

Από την ΕΤ-3 στις 22.45 "Η Βελανιδιά" του Λουσιάν Πιντίλιε.

Μια Ρουμάνα δασκάλα ταξιδεύει με το τρένο για να φτάσει στον προορισμό της, σε κάποια μακρινή επαρχία που έχει διοριστεί κουβαλώντας μέσα σ' ένα κουτί από νες-καφέ την τέφρα του πατέρα της που δε θέλει να αποχωριστεί. Καθώς θα διασχίζει τη χώρα θα συμβούν πολλά και διάφορα, τρομερά και ευτράπελα, που ο σκηνοθέτης θα αντιμετωπίσει τις περισσότερες φορές με χιούμορ, αλλά και ρεαλισμό. Η νέα γυναίκα θα γλιτώσει από μια απόπειρα βιασμού, θα αποκτήσει ένα φίλο, αλλά θα γίνει και μάρτυρας μιας εν "ψυχρώ δολοφονίας". Πρόκειται για μαύρη κωμωδία που δεν έχει τίποτε από την ποιητικότητα και το λυρισμό της προηγούμενης ταινίας του Πιντίλιε που τόσο αγαπήσαμε, το "Ενα αξέχαστο καλοκαίρι".Πρέπει όμως να ομολογήσουμε, πως παρόλο που τα πρώτα δέκα λεπτά του έργου που κυλούν αργά και νοσηρά η ταινία μετά γίνεται γρήγορη και αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον. Εξαιρετική η ερμηνεία της Μάγια Μόργκενστερν.

Από την ΕΤ-3 στη 01.20 "Φλερτ" του Χαλ Χάρτλεϊ.

Τρεις άνθρωποι από διαφορετικές χώρες θα αντιμετωπίσουν το ίδιο δίλημμα και θα αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο. Εχει μέλλον η σχέση με το σύντροφό τουςή δεν δεν έχει. Και οι τρεις ερωτευμένοι θα αποδείξουν ότι δεν είναι και τόσο ερωτευμένοι όσο έδειχναν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Λίγα λεπτά μετά την επίδοση του "τελεσιγράφου" από το σύντροφό του, μόλις τους τεθεί το πρόβλημα ή το δίλημμα θα αποδράσουν ουσιαστικά από το δεσμό τους. θα απιστήσουν "ελαφρά τη καρδία" και θα φάνε μια αδέσποτη σφαίρα στο κεφάλι τους για να αποδειχτεί ότι η... θεία δίκη υπάρχει, αλλά κινείται αδέσποτα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ