Σάββατο 8 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαιτητής στις διεργασίες των τραπεζιτών

Πράξη του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, για το καθεστώς ελέγχου της λειτουργίας των τραπεζών στις νέες συνθήκες

Το πλαίσιο λειτουργίας και τα κριτήρια αξιολόγησης των Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου των τραπεζών καθορίζει πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Πρόκειται για την καθιέρωση μιας σειράς ελεκτικών μηχανισμών, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της εκάστοτε τράπεζας και σε ορισμένες περιπτώσεις θα κοινοποιούν τα πορίσματά τους και στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, στόχος της απόφασης του Λουκά Παπαδήμου είναι "να διασφαλιστεί η επίτευξη βασικών στόχων του πιστωτικού ιδρύματος", ωστόσο είναι φανερό πως πρόκειται για μια απόφαση που κινείται στα πλαίσια του τραπεζικού κεφαλαίου να προσδιορίσει το καινούριο πλαίσιο και τους κανόνες λειτουργίας των τραπεζών στη βάση των νέων δεδομένων και των ανακατατάξεων που κυοφορούνται στον τραπεζικό τομέα. Ανακατατάξεις που συνδέονται τόσο με αγοραπωλησίες και συγχωνεύσεις, που οδηγούν στη μεγέθυνση των τραπεζών, όσο και με την ποικιλομορφία που παρουσιάζουν πλέον οι λεγόμενες "τραπεζικές υπηρεσίες". Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδας, που στις νέες συνθήκες απελευθέρωσης της κερδοσκοπικής δράσης του χρηματιστικού κεφαλαίου αδυνατεί ουσιαστικά να εφαρμόσει και να στηρίξει μια ανεξάρτητη συναλλαγματική πολιτική, μετατρέπεται από ουσιαστική εποπτεύουσα αρχή, που θα έπρεπε να είναι, σε διαμεσολαβητή και διαιτητή ανάμεσα στους τραπεζίτες.

Η απόφαση, που αφορά όλες τις ελληνικές τράπεζες, ομαδοποιεί τα πεδία ελέγχων και προσδιορίζει τον τρόπο, που αυτοί θα γίνονται, στα πλαίσια του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου. Οι έλεγχοι θα αφορούν, την οργανωτική δομή και τις διαδικασίες λειτουργίας της κάθε τράπεζας, τους τραπεζικούς κινδύνους, τα λογιστικά συστήματα και τα συστήματα πληροφορικής. Οι διοικήσεις των τραπεζών, σύμφωνα με την απόφαση, καλούνται να πάρουν ορισμένα μέτρα για την αποτελεσματική λειτουργία των Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου, όπως: Να συστήσουν μέχρι το τέλος μονάδα διαχείρισης κινδύνων υπεύθυνη για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των τραπεζικών εργασιών που ενέχουν κινδύνους. Να συστήσουν μέχρι τις 30 του Ιούνη του 1999 επιτροπή εσωτερικού ελέγχου της λειτουργίας της τράπεζας που θα απαρτίζεται κυρίως από μέλη του ΔΣ που δεν έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες. Να καταρτίζεται από φέτος ετήσια έκθεση τακτικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων, να επεξεργάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ