Τετάρτη 12 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ατέλειωτες μάχες, "νέες" ιδέες πρωτοβουλιών

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ.-

Παρά τις στρατιωτικές ήττες που υπέστησαν τις τελευταίες εβδομάδες από τους Σέρβους, μετέδιδε χθες το "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι μαχητές του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) εμφανίζονταν χθες πιο "αποφασισμένοι να παλέψουν για την ελευθερία".

Κατά ανακοίνωση του UCK που διανεμήθηκε σε αλβανικά μέσα ενημέρωσης και μεταδόθηκε από το Κέντρο Ενημέρωσης του Κοσσόβου, οι αντάρτες φέρονται έτοιμοι να πολεμήσουν "ως την τελική νίκη". Η ανακοίνωση κάλεσε τους πολίτες του Κοσσόβου "να ενωθούν με τον UCK και να μας βοηθήσουν στο δίκαιο απελευθερωτικό αγώνα μας". Επίσης "προειδοποίησε" το ΝΑΤΟ να μην αναπτύξει στρατεύματα στη σερβοαλβανική μεθόριο - την κύρια οδό μεταφοράς όπλων για τις δυνάμεις του - "διότι θα θεωρήσουμε (μια τέτοια κίνηση) δεύτερη επίθεση εναντίον της ελευθερίας μας και της εθνικής μας υπερηφάνειας".

Η νέα πολεμική του UCK συνοδεύτηκε πάντως από πληροφορίες ότι εκπρόσωπος του "Απελευθερωτικού Στρατού" δήλωσε στην "Κόχα Ντιτόρε" πως ο UCK θα συμμετάσχει σε μια "κοινή εκπροσώπηση" των Κοσσοβάρων Αλβανών, η οποία πρόκειται να διαπραγματευτεί με το Βελιγράδι το μέλλον της επαρχίας.

Σε επίπεδο "διπλωματικών πρωτοβουλιών", ενώ χθες έφθανε στα Τίρανα αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής "τρόικας" για συνομιλίες με Αλβανούς αξιωματούχους, ανέκυψε και μια "ιδέα" από πλευράς Γερμανίας. Στη χτεσινή πρώτη "προεκλογική" συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Βόννη, ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ φέρεται να ενέκρινε ανάληψη γερμανο-γαλλικής πρωτοβουλίας, για την κατ' αρχήν "υποβοήθηση" - όπως είπε αξιωματούχος της καγκελαρίας - της συγκρότησης από τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα κυβέρνησης συνασπισμού, στην οποία θα εκφράζεται "με τον ένα ή τον άλλο τρόπο" και η πολιτική τάση του "Απελευθερωτικού Στρατού", ώστε το "Μέτωπο των Κοσσοβάρων" στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι να είναι συμπαγές.

Γερμανός αξιωματούχος "δε θέλησε" να σχολιάσει το αν η Βόννη "πριμοδοτεί" - όπως και η Ουάσιγκτον - ανάληψη πρωθυπουργίας σε μία νέα κυβέρνηση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου από τον Μεχμέτ Χαϊρίτσι, ηγέτη του Αλβανικού Δημοκρατικού Κινήματος (LDSH), το οποίο δημιουργήθηκε από την απόσχιση της ριζοσπαστικής πτέρυγας του κόμματος Δημοκρατική Λίγκα, του Ρουγκόβα.

Το ενδεχόμενο μιας, χωρίς εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, από αέρος στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο επέμεινε να κρατά "ανοιχτό" ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, παρά την αντίθετη θέση του υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ και του καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ.

Με αφορμή την αυριανή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, ο Ρίε "διερωτήθηκε" - σε τηλεοπτική συνέντευξή του - "κατά πόσο είναι πράγματι ευφυές να δεσμεύεται κανείς τόσο μονόπλευρα, όταν αυτό έχει ως συνέπεια να καθίσταται θεατής στρατιωτικών επιθέσεων και σφαγών...". Οι υπουργοί Αμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ - πρόσθεσε ο Ρίε, παραπέμποντας στο αντίστοιχο κείμενο του Ιούνη - "δεν ήταν κουτοί, όταν διατύπωσαν με έναν γενικότερο τρόπο την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας νομικής βάσης για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο...".

Στο ίδιο το Κόσσοβο, πάντως, οι μάχες συνεχίζονται. Κατά αλβανικές πηγές, σερβικές δυνάμεις διεξάγουν από το πρωί χτες επιχειρήσεις στη δυτική περιοχή του Ντετσάνι. "Πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι", κατά τις ίδιες πηγές, διέφυγαν τις τελευταίες ημέρες τις ζώνες των μαχών στην περιοχή. Σύμφωνα με υπευθύνους του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" (του Ρουγκόβα) στο Ντετσάνι, το χωριό Ερέτς πυρπολήθηκε και καταστράφηκε σχεδόν εντελώς. Πέντε πτώματα κατοίκων του μεταφέρθηκαν χθες το βράδυ στο νοσοκομείο του Ντετσάνι, σύμφωνα με τους ίδιους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ