Τετάρτη 12 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
BP - "Amoco": Ο νέος γίγαντας

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΙΚΑΓΟ.-

Ακόμα ένα "μεγαθήριο" θα αποκτήσει η αγορά μετά τη συγχώνευση της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρίας "British Petroleum" γνωστή ως ΒΡ και της αμερικανικής ομόλογής της "Amoco".

Το νέο "τέρας των πετρελαίων" που θα προκύψει από αυτή τη συγχώνευση θα είναι μία εταιρία με χρηματιστηριακή αξία 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 33 τρισεκατομμύρια δραχμές) και θα αποτελέσει, ως γεγονός, τη μεγαλύτερη βιομηχανική συγχώνευση που έχει γίνει ποτέ παγκοσμίως, ξεπερνώντας και την προηγούμενη, που ήταν η συγχώνευση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Chrysler" με τη γερμανική "Mercedes", που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο Μάη.

Η νέα εταιρία θα ονομάζεται "BP Amoco PLC", θα έχει την έδρα της στο Λονδίνο και θα είναι ο μεγαλύτερος βρετανικός όμιλος και τρίτος στον κόσμο στον πετρελαϊκό τομέα, ο οποίος θα ελέγχεται κατά 60% από την BP και κατά 40% από την "Amoco", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την BP στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Βέβαια, η συγχώνευση θα κοστίσει σε εκατοντάδες ή χιλιάδες εργαζόμενους τις εργασίες τους - ο αριθμός των περικοπών των θέσεων εργασίας δεν έχει οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί - προκειμένου να "εκσυγχρονιστεί" και να "μεταρρυθμιστεί" ο... γίγαντας πλέον και να ανταποκριθεί στις συνθήκες της αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ