Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σε "ελεύθερη πτώση" το ρούβλι
  • Ως και 50% κάτω η αξία του, μετά την ανακοίνωση Κιριγιένκο
  • Εκκλήσεις για... αλληλεγγύη από το ΔΝΤ
  • Συνεχιζόμενος πανικός στις χρηματαγορές

ΜΟΣΧΑ. -

Και αφού δαπάνησε δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες, για να στηρίξει το παραπαίον ρούβλι έναντι των πιέσεων που δεχόταν εγχωρίως και διεθνώς, η κυβέρνηση Κιριγιένκο το άφησε χτες (Δευτέρα) να κατέρχεται σε ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα το ρωσικό εθνικό νόμισμα να χάνει ως το απόγευμα έως και 50% της αξίας του.

Μόλις μια εβδομάδα μετά τις σχετικές "προτροπές" Αμερικανών διπλωματών και του "πολύ" Τζορτζ Σόρος προς τη Μόσχα να υποτιμήσει το νόμισμα, η κυβέρνηση του Μπόρις Γιέλτσιν, υπό τον Σεργκέι Κιριγιένκο, "έσκασε τη βόμβα".

Η απόφαση πλήττει, σημειώνουν και συντηρητικοί αναλυτές, ακόμη περισσότερο την οικονομία - και τους πολίτες... - της χώρας, που ταλανίζει η"παραλυτική" κρίση.

Για τους μισθωτούς, μετέδιδε χτες το "Ασοσιέιτεντ Πρες", τα νέα δε θα μπορούσαν να είναι πιο άσχημα. Οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών, των ειδών πρώτης ανάγκης, προβλέπεται να εκτιναχτούν σε δυσθεώρητα ύψη. Για τα εισαγόμενα, ούτε λόγος...

Οι 1.500 ρωσικές τράπεζες αναμένεται επίσης να πληγούν, και περίπου οι μισές (!) αναμένεται περίπου να χρεοκοπήσουν τις επόμενες βδομάδες.

Η απόφαση της κυβέρνησης Κιριγιένκο είναι επίσης πολύ πιθανό να ρίξει σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο την αξιοπιστία της χώρας στα μάτια των διεθνών και εγχώριων επενδυτών, η οποία είχε σημαντικά κλονιστεί - κάτι που διεφάνη και με τη χρηματιστηριακή κρίση. Στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, υπήρξε σημαντική πτώση μετά την ανακοίνωση. Στο Τόκιο, ο δείκτης Νίκεϊ του Χρηματιστηρίου έπεσε κάτω από το λεγόμενο "ψυχολογικό όριο" των 15.000 μονάδων.

Ο πρωθυπουργός Κιριγιένκο επέμεινε, πάντως, ότι το νέο "φάσμα διατίμησης" του ρουβλιού δε συνιστά "υποτίμηση", που τα μέλη της κυβέρνησής του ως πρότινος ορκίζονταν πως δε θα γίνει. "Πρόκειται, απλώς για μια νέα προσέγγιση στη νομισματική πολιτική", είπε ο Κιριγιένκο.

Αλλά οι αναλυτές μάλλον δεν το είδαν έτσι. Πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζουγκάνοφ, που έκανε λόγο για "χρεοκοπία",μιλούσαν για "οδυνηρή ήττα" στους δύο βασικότερους στόχους της Μόσχας: σταθερό ρούβλι, χαμηλός πληθωρισμός.

Τόσο ο Κιριγιένκο, όσο και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Σεργκέι Ντούμπινιν, με κοινή τους δήλωση υπεραμύνθηκαν της νέας πολιτικής με το επιχείρημα πως "θα κάνει δυνατή την άμβλυνση της επιθετικότητας των κερδοσκοπικών κινήσεων σε βάρος του ρωσικού ρουβλιού, που οδήγησαν σε αδικαιολόγητη δαπάνη των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας".

Τα αποθέματα της Ρωσίας σε συνάλλαγμα έχουν πέσει σε περίπου 17 δισ. δολάρια - ακόμη και συμπεριλαμβανομένων των δανείων πολλών δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο μήνα.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τη "δύσκολη κατάσταση", ελέω ασιατικής κρίσης, για την απόφασή της, καθώς και την πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου.Εισήγαγε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας και εξασφάλισε δάνειο 22,6 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ και άλλους οργανισμούς. Επίσης, ανακοίνωσε τρίμηνο "μορατόριουμ" στις αποπληρωμές των εξωτερικών χρεών της.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χτες έκανε "έκκληση για δημόσια και ιδιωτική υποστήριξη" προς τη Ρωσία. Ο διευθυντής του, Μισέλ Καμντεσί, είπε πως τα νέα μέτρα σχεδιάστηκαν "για να αυξήσουν την εμπιστοσύνη". Κάλεσε την κυβέρνηση (που συνεδριάζει εκτάκτως, ενώ η Δούμα συνέρχεται την Παρασκευή) να προχωρήσει στο πρόγραμμά της κατά της κρίσης, ώστε το ΔΝΤ να μπορεί να αποδεσμεύσει το Σεπτέμβρη την επόμενη δόση του ενός δανείου, ύψους 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Υπάρχει, πάντως, κι ένας "δείκτης" που δεν υπολογίστηκε και πολύ στις "κρίσιμες" αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο δείκτης "Ελενα". Η Ελενα, 68χρονη συνταξιούχος, έλεγε χτες "ήταν δύσκολο να ζήσω πριν με τη σύνταξη των 350 ρουβλιών το μήνα". Και τώρα; "Δεν ξέρω τι να κάνω"....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ